Rise Of Avernus – Eigengrau

De eerste 2018 release die ik nog voor de jaarwisseling hoorde is dit Eigengrau van Rise Of Avernus. En als dit een voorbode is voor de rest van het jaar, op metalgebied, dan ben ik al een gelukkig man. Deze uit Sydney afkomstige band, bestaat al sinds 2011 en brengt na een eerder verschenen album uit 2013, en twee EP’s uit 2012 en 2015, nu zijn tweede langspeler uit.

Met deze vierde release geeft de band aan hun tot dusverre stevigste en meest duistere materiaal aan de man te brengen, waarbij ze ten werk gingen onder het toeziende oog van Logan Mader als producer. Wat het geluid van Eigengrau zo aantrekkelijk maakt is de frisse mix van orkestrale toevoegingen aan progressieve gothic doom/death. Daarin wordt op vocaal gebied gebruik gemaakt van verstaanbare grunts, aangevuld met wat shrieks om alles toch nog even net wat steviger te laten klinken. Overigens heb ik wat kanttekeningen omtrent het plaatsen van dit in de doomhoek, maar dat is een hokjesdiscussie, waar ik mij niet in wens te bevinden.

Met het dreigende intro van Terminus, waarin al direct het orkestrale karakter van de band naar voren komt, wordt een dreigende sfeer gecreëerd, dat mij doet denken aan een in de verte loerende nazi duikboot, die klaar is om zijn doelwit te treffen. Thematisch gezien heeft het er niks mee te maken en wellicht is het de invloed van een Wolfenstein game, waar ik wat ontspanning aan heb willen ontlenen in recentere dagen, dat deze associatie voedt, maar de dreiging is voelbaar. Wat ook opvalt is hoe vol dit nummer klinkt, mede dankzij de opeenvolging van verschillende passages. Traditionele songstructuren worden dan ook compleet overboord gegooid en laat dat nu juist één van de sterke punten zijn die over de hele schijf bekeken geldt: het verrassingselement.

Want wat we horen zijn verrassende songstructuren, aangename gitaarpartijen en sfeervolle orkestratie. Eigengrau heeft het allemaal. Het zal niet het voer zijn voor de puur traditionele doomliefhebber, maar vooral de liefhebber van stevige progressieve metal of de meer gothic georiënteerde ziel zal hier nog wel eens heel wat voldoening uit kunnen halen. Ik doe het in ieder geval wel!

Score:

82/100

Label:

Code666 Records, 2017

Tracklisting:

  1. Terminus
  2. Ad Infinitum
  3. Gehenna
  4. Eigentlich
  5. Tempest
  6. Forged In Eidolon
  7. Mimicry
  8. Into Aetherium

Line-up:

  • Ben VanVollenhoven – Vocalen, Gitaar, Orkestratie
  • Andrew Craig – Drums, Percussie
  • Mares Refalaeda – Vocalen, Keyboard

Links: