20 jaar Zware Metalen, aflevering 4: shirt en festival

Twintig jaar. Twintig jaar bestaat uw favoriete webzine gericht op de betere muziek. De grootste in het Nederlands taalgebied. Begonnen als hobbyproject van een ICT’er, uitgegroeid tot een multimediaal merk met twee miljoen paginaweergaven per jaar, 25.000 likes op Facebook, 3.000 volgers op Instagram en een succesvolle podcast. De ruim vijftig koppen tellende redactie zorgt elke dag weer voor nieuwsberichten, reviews, concertverslagen en interviews en geeft kaartjes weg voor concerten in de kleinste zalen tot de grootste velden. In deze rubriek blikken we elke week in 2020 terug op onze geschiedenis.

Aflevering 4: shirt en festival

Na de zomer van 2001 wordt het dan nog jonge Zware Metalen steeds groter: er verschijnen steeds meer berichten op de website, maar bovenal wordt het Forum goed bezocht. Voor de jongere lezers die Facebook ouderwets vinden: rondom de eeuwwisseling zijn internetforums bijzonder populair om er te kletsen over van alles en nog wat. Sterker nog, vaak zijn internetforums populairder en belangrijker dan de website waar ze voor in het leven geroepen zijn. Het Forum van Zware Metalen is nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm actief, al trekken de discussieonderwerpen lang geen honderden reacties meer.

Het is in ieder geval op het Forum waar er wordt gepraat over een Zware Metalen t-shirt: lezers worden aan het werk gezet om ontwerpen op te sturen en de inzender van het winnende ontwerp krijgt een shirt gratis. Het zorgt voor de nodige digitale huisvlijt onder de lezers met veelal een gothic tintje:


Uiteindelijk komt er een geheel ander shirt en wel een die is gekoppeld aan iets anders leuks: het Zware Metalen Festival dat 27 april 2002 wordt gehouden in Atak in Enschede!

Onder leiding van Olivier van der Kruijf (die nu vooral bekend is als zanger van bands als Bloophemy en Grindpad) wordt geïnteresseerde bands gevraagd zich aan te bieden. Uit ieder genre zijn bands welkom, zelfs ‘trash’…:

Bands gezocht voor het ZwareMetalenFestival
Het gaat gebeuren !

Het ZwareMetalenFestival begint serieuzer en serieuzer te worden !

Wat we nu nodig hebben zijn bands … Alle soorten metal bands; black (true of niet) gothic, death, trash, whatever !
Ben je geinteresseerd, stuur dan een meeltje naar: festival@zwaremetalen.com

Uiteindelijk zijn er vier bands die waardig genoeg worden geacht te mogen spelen op het festival: Bitter Haervest, Judgement Day (met daarin op zang ene Olivier van der Kruijf), Fenris en Centurian. Uiteraard volgt er op 7 mei 2002 een concertverslag waarbij maar weer eens bleek dat goed kunnen schrijven geen noodzakelijke voorwaarde was om… te mogen schrijven voor Zware Metalen:

Concertverslag Zware Metalen Festival 2002

Op 27 April 2002 was het eindelijk zover. Het eerste Zware Metalen Festival werd gehouden in ATAK, Enschede. Op deze avond traden 4 bands op: Bitter Haervest, Judgement day, Fenris en Centurian.

ATAK was een zeer geschikte zaal voor dit eerste festival. ATAK bestaat uit 1 zaal en een café. De avond was de sfeer in ATAK goed. Er waren erg veel vaste bezoekers van ZM dit maakte het festival tot een groot succes. In de zaal kon je naar de bands luisteren en in de pauzes en in het café kon je bijna iedere bezoeker wel vragen naar de nickname op ZM.

Bitter Haervest mocht het spits afbijten en zette een erg goed optreden neer. Het publiek deed goed mee en het feest barste los. Bitter Haervest maakt afwisselende doommetalmuziek met keyboardlijnen en afwisselende zang.
Judgement day was de tweede band die het podium betrad.Judgement day speelde deze avond van begin tot eind alleen maar goede metal muziek. Je kon aan het publiek zien dat de band helemaal geweldig speelde, want het publiek ging enorm goed met de muziek mee. Ook was het erg leuk Rajackar en consorten eens op het podium aan het werk te zien. Het publiek was nog altijd erg enthousiast en er ontstond een stevige pit.
Na Bitter Haervest en Judgement day had Fenris in het begin wat moeite om het al vermoeide publiek nog in beweging te krijgen maar uiteindelijk kregen ook zij het publiek mee. Deze blackmetalband speelde goed maar kwam door de twee voorgaande bands een beetje op de achtergrond te staan.
Als vierde en laatste band konden we Centurian begroeten. Centurian speelde enorm goed en de volle zaal kon uitgebreid genieten van deze goede deathmetal band.

Nadat we alle bands op het podium hebben gezien, werd er nog uitgebreid nagepraat in de zaal en in het café. In het café waren was ook nog een Cd-verkoop en een Zware Metalen T-shirt verkoop. Deze T-shirts zijn nog steeds te bestellen in de Zware Metalen Shop. De avond was enorm geslaagd door het grote aantal ZM-ers die met grote aantallen uit het hele land naar Enschede zijn gekomen.

Verder wil ik de organisatie bedanken voor dit geweldige Festival en hopelijk komt er volgend jaar (of eerder) een tweede Zware Metalen Festival !! Ook gaat mijn dank uit naar Paul die deze site heeft gebouwd en dus eigenlijk de aanzetter was voor dit festival.

De Zware Metalen Shop is al heel lang gesloten, maar het t-shirt dat in 2002 uiteindelijk verscheen, leek wel erg veel op het exemplaar dat we in de zomer van 2018 hebben verkocht:

Het eerste Zware Metalen-shirt uit 2002

De shirts uit 2018

Lees ook de vorige aflevering van deze rubriek.