November = Covember

Zware Metalen was de hele maand november op zoek naar de beste metalcover ooit gemaakt. November werd daarmee Covember! Elke dag werden op deze pagina en op onze Facebook de leukste inzendingen van de dag daarvoor geplaatst. Degene met de leukste en origineelste inzending kreeg na Covember twee kaartjes voor een concert naar keuze!*

De beste metalcover hebben we net als in 2016 natuurlijk niet gevonden. Maar de leukste dit jaar vonden we de suggestie van Gé Absil: DevilmentBeds Are Burning omdat er écht een ander nummer tevoorschijn komt terwijl het origineel nog duidelijk is te horen. Dank voor het meedoen en tot volgend jaar!

Bekijk de volledige lijst met covers binnenkort op ons YouTube-kanaal!

Covember dag 30 (reactie via Facebook):

Op de laatste dag van Covember gaan we eruit met een spectaculaire uitvoering van Morbid Angel‘s Chapel of Ghouls door Akercocke. ‘Ghouls attack the church!’

Covember dag 29 (reactie onderaan deze pagina):

Op de voorlaatste dag van Covember een lekkere thrash-uitvoering van een oud Elton John-nummer door Flotsam and Jetsam:

Covember dag 28 (reactie onderaan deze pagina):

Covember loopt bijna ten einde en om iedereen nog even wakker te schudden deze versie van Slayer‘s Raining Blood door de heren van Vader:

Covember dag 27 (reactie onderaan deze pagina):

De mannen van Fozzy pakten SOS op, u weet wel, dat nummer van ABBA dat de rest van je dag tussen je oren blijft spelen:

Covember dag 26 (reactie onderaan deze pagina):

Devilment, de tweede band van Cradle of Filth-leider Dani Filth, nam deze jaren ’80-klassieker van Midnight Oil onder handen. Jackass Bam Magera doet ook mee:

Covember dag 25 (reactie via Facebook):

De absurdistische cover van Helter Skelter van The Beatles van de hand van het Duitse Caliban konden we niet aan ons voorbij laten gaan. Alleen die absurdistische breakdown al!

Covember dag 24 (reactie via Facebook):

Eerder deze maand kwam Gwar al voorbij met een klassieker van Alice Cooper. Ook Megadeth ging die uitdaging aan:

Covember dag 23 (reactie onderaan deze pagina):

Het jaar was 1995. Het dubbel-album was Slatanic Slaughter. De 23 bands coverden een nummer van Slayer. Enslaved koos voor deze klassieker:

Covember dag 22 (reactie via Facebook):

Halestorm ging in 2011 aan de haal met een wereldhit van Lady Gaga:

Covember dag 21 (reactie onderaan deze pagina):

Een cover uit een tijd dat alles nog goed was: Motörhead‘s Lemmy leefde nog en zag een nummer gecoverd worden door een Sepultura waarin de oprichters van de band nog actief waren:

Covember dag 20 (reactie via Facebook):

In 1988 was er een aardbeving in Armenië. Dat leverde ook iets positief op: een aantal grootheden uit de (hard)rock en metal kwam bijeen om de klassieker Smoke on the Water van Deep Purple onder handen te nemen en geld in te zamelen voor de slachtoffers. We tellen Bryan Adams en leden van Pink FloydQueen, Rush, Deep Purple, Black Sabbath, Yes, Iron Maiden en Free:

Covember dag 19 (reactie onderaan deze pagina):

De barbaarse intergalactische strijders van Gwar waagden zich in 2010 aan het lijflied van Alice Cooper:

Covember dag 18 (reactie via Facebook):

Ultravox is een Engelse new wave groep die vooral in de jaren ’80 succes had. Celestial Season is een Nederlandse doom- en later stonermetalband. Allebei brachten ze het nummer Vienna. De laatste als cover:

Covember dag 17 (reactie onderaan de pagina):

De hardcorehelden van Slapshot maakten een lekkere cover van een klassieker van Depeche Mode. En het is lekkerder dan het origineel:

Covember dag 16 (reactie via Facebook):

Killswitch Engage waagde zich aan Holy Diver, natuurlijk vooral bekend dankzij de Grote Kleine Man, Ronnie James Dio. En het leverde nog een leuke video op ook:

Covember dag 15 (reactie onderaan deze pagina):

Zo, metalheads aller landen. Probeer het maar eens droog te houden bij deze kwetsbare, kippenvelopwekkende versie van Heroes door Motörhead. Oorspronkelijk een nummer van David Bowie. Rest in peace, Lemmy!

Covember dag 14 (reactie via Facebook):

Amerikaanser dan Alien Ant Farm wordt het niet. De heren schijnen nog steeds actief te zijn, maar het hoogtepunt is al geweest: de cover van Michael Jackson‘s Smooth Criminal:

Covember dag 13 (reactie via Facebook):

Nog een Metallica-cover? Waarom niet? Zeker als het een klasse-uitvoering van een klasse-nummer door een klasse-band is. Oftewel: Machine Head en Battery:

Covember dag 12 (reactie onderaan deze pagina):

Hij is heerlijk, hij is lekker, deze pagan-uitvoering van de Metallica-klassieker For Whom the Bell Tolls door Moonsorrow:

Covember dag 11 (reactie via Facebook):

Smoke on the Water, de klassieker van Deep Purple, klokt 5:39. Het ter ziele gegane Throne of Chaos deed het in 2003 in 2:37. Dat klinkt zo:

Covember dag 10 (reactie onderaan deze pagina):

Een klassieker uit de Nederlandsche doos! In 1984 bracht Meadow een harde variant van Het Kleine Café aan de Haven uit. Het origineel is van Vader Abraham. Let ook op de briljante playback:

Covember dag 9 (suggestie via Facebook):

Faith No More draait de hand ook niet om voor een lekker covertje. Lang geleden pakte de band deze klassieker van Black Sabbath op:

Covember dag 8 (suggestie onderaan deze pagina):

Die cover van The Sound of Silence van Disturbed… Het is toch wat. Wij zetten liever Living After Midnight op, waarvan het origineel van Judas Priest is. Mét opmerkelijk intro…

Covember dag 7 (suggestie van Facebook):

Het legendarische Death van ‘Evil Chuck’ Schuldiner, coverde bijzonder fraai Painkiller van Judas Priest. Maar de band ging aan de haal met nóg een klassier: God of Thunder van Kiss:

Covember dag 6 (suggestie van Wouter de Boer onderaan dit bericht):

De ene grootheid die de andere covert! Hoe mooi is dat! Emperor deed het met A Fine Day to Die van Bathory:

Covember dag 5 (suggestie via Facebook):

Het heerlijke Vader uit Polen in 2009 een cover van Metallica‘s Fight Fire With Fire, die niet eens zo heel veel verschilt van het origineel. Maar wél lekker is:

Covember dag 4 (suggestie van Jurgen Migneauz onderaan dit bericht):

Een leuke cover van After Forever van een Iron Maiden-klassieker:

Covember dag 3 (suggestie via Facebook):

Welke metalband heeft Motörhead‘s klassieker Ace of Spades niét gecoverd? De Duitsers van Sodom deden het in ieder geval met verve:

Covember dag 2 (suggestie van Yascha Hoendervangers onderaan dit bericht):

De symfo-metallers van Lacuna Coil coverden in 2006 een klassieker van Depeche Mode: Enjoy the Silence.

Covember dag 1 (suggestie via Facebook):

De eerste dag van Covember levert gelijk al een juweel van een cover op. Iron Maiden‘s Bruce Dickinson deed in 1997 mee aan een spelshow in Ierland waarbij hij een cover moest vertolken. Dat werd Delilah van crooner Tom Jones:

Covember dag 0 (de winnaar van 2016):

De winnaar van Covember 2016 was het Finse folk/vikingmetalgezelschap Turisas, dat een nummer van discogroep Boney M coverde:

* = het concert naar keuze geldt voor een concert waarvoor Zware Metalen via een prijsvraag kaarten mag weggeven. Met de winnaar wordt contact opgenomen om de keuze voor een concert te bepalen. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.