Inherited wint finale Metal Battle

Groove/thrashmetalband Inherited heeft zaterdag de Metal Battle 2024 gewonnen. De jury roemde vooral de enorme inzet van de jonge mannen uit Terneuzen. 

Gisteren was het sowieso een fraaie dag in de nog jonge bandgeschiedenis: de eerste twee nummers van de band werden losgelaten op de wereld. De komende maanden is het aan de ‘groovedeaththrashmetal from zjeeuws vloandrn’ om nog meer hoogtepunten te verzamelen.

[15-04-2024]:

Na twaalf voorrondes met in totaal 51 bands en drie halve finales met 13 bands is het tijd voor de finale van de Metal Battle. Zaterdag strijden drie bands om het prijzenpakket met media-aandacht, coaching en optredens op onder meer Stonehenge, Baroeg Open Air en Wacken Open Air. BAAS, I’ll Get By en Inherited kruizen in Estrado in Harderwijk de muzikale degens. Als de jury beraadslaagt verzorgt Hesken een optreden. Een vooruitblik.

Uit de Groningse ondergrond komt BAAS, een band die de rauwe energie van metal en alternatieve rock mixt met heldere zang en intense drums en bas. Af en toe is er een vleugje stoner dan weer heavy metal. De muziek snijdt door de lucht met scherpe riffs en onvermoeibare passie. In de voorronde van de provincie Groningen stond de band in het Groningse Café De Walrus tijdens de voorronde op de planken met 7 Black Sides, BaSta en Festering Existence en tijdens de halve finale in diezelfde stad Death Möth, Tenuem en Traversus. Vorig jaar verscheen de EP Rage.

I’ll Get By speelt melodische hardcore met typische metalcore-elementen, zoals zware distortion in gitaren en vocalen, krachtige drums en pakkende breakdowns. De band weet echter ook te verrassen met melodische lijnen en korte harmonieuze stukken, waardoor het geluid een unieke twist krijgt. De mannen versloegen in de voorronde van de provincie Utrecht in dB’s in de stad Utrecht Canyon Literature, Domspringer en TITAN en daarna in de halve finale Oost in de Arnhemse Willemeen A Part of the Problem, Opium, Deathsticks en Velozza. In 2019 verscheen het eerste echte wapenfeit van de band: de EP Tiny Room.

Vanuit het Zeeuwse Terneuzen heeft groove/thrashmetalband Inherited het tot de finale geschopt. Het gezelschap weet precies weet wat een potje stevig doorrammen betekent en is dan ook niet voor niets geïnspireerd door bands als Sepultura en Machine Head. De voorronde van de provincie Zeeland in de eigen Pit in Terneuzen betekende het allereerste optreden van de band ooit. Baneham, Buried en Four in Blood werden verslagen, in de halve finale West in de Rotterdamse Baroeg kwamen daar Goldwölff, Neverus, Obstruktor en Seretonia bij.

Als de jury de onmogelijke taak heeft om te bepalen wie de winnaar wordt, geeft Hesken een optreden. De band speelt op bekend terrein: vorig jaar schopten de uit Zwolle afkomstige progmetallers het tot de finale. De muziek van de mannen leunt heel sterk op sferen uit de meer melodieuze death metal en maar ook andere stijlen komen terug in het bandgeluid. Eerder deze maand verscheen debuutalbum Architect of Chaos.

Het programma van de avond:

  • 19:00 uur: deuren
  • 19:30 – 20:00 uur: eerste band
  • 20:20 – 20:50 uur: tweede band
  • 21:10 – 21:40 uur: derde band
  • 22:00 – 22:30 uur: Hesken
  • 22:40 – 23:00 uur: uitslag jury

Er zijn nog kaarten te koop

Links: