Gitaargod Richie Kotzen met 21 platen in Den Haag

Kiss was de reden dat hij een gitaar oppakte toen hij 7 jaar oud was. Richard Dale ‘Richie’ Kotzen, Jr. is nu 49 jaar en heeft het CV een gitaargod waardig. Morgen, 18 juni, staat de Amerikaan op het Podium van Paard in Den Haag.  

Richie Kotzen bracht zijn eerste solo album uit toen hij 19 was en bij glamband Poison de plek van C.C. DeVille had ingenomen toen deze met zijn hoofd ergens anders zat. De carrière van Kotzen bij Poison was kort maar krachtig. Op gouden plaat Native Tongue uit 1993 speelde hij niet alleen gitaar, maar ook piano, mandoline en resonatorgitaar. Na Poison volgde een periode bij Mr. Big en sinds 2012 is de gitarist frontman van rock supergroep The Winery Dogs, met verder wonderdrummer Mike Portnoy en superbassist Billy Sheehan in de gelederen.

Buiten zijn bandavonturen is Kotzen altijd bijzonder actief geweest met het uitbrengen van solo-albums. Na die eerste in 1989 zijn er inmiddels twintig (!) bijgekomen, met helaas maar één live album: Bootlegged in Brazil uit 2008. De laatste studioplaat is Salting Earth uit 2017 maar inmiddels is de gitarist alweer bezig met de opvolger. Daar is hij heel relaxed onder, vertelde hij eerder dit jaar aan radiostation SiriusXM: “Ik heb al zoveel albums uitgebracht – alleen en solo – dat ik helemaal geen druk meer voel om een plaat te maken. Ik heb al zoveel materiaal dat ik door kan gaan met toeren en toch elke keer weer de show kan veranderen. Elke keer als ik op tour ben, kan ik een andere show doen. Maar ik heb een paar nieuwe nummers en één daarvan zou perfect zijn om de plaat mee te openen.”

Live is Richie Kotzen een waar fenomeen, zoals hij in 2015 al liet zien:

Zelf ervaren hoe Richie Kotzen live is? Er zijn nog kaartjes voor het concert in Paard in Den Haag.

Link:

Ritchie Kotzen Facebook