Film: The Retaliators

Op 14 september verschijnt The Retaliators officieel nadat de film vorig jaar al te zien was op filmfestivals. Het betreft een horror / thriller, uitgebracht via Better Noise Films met muziek en meerdere muzikanten uit onze metal wereld. Of wij van Zware Metalen de film willen voorzien van een review? Natuurlijk, dat soort leuke aangelegenheden willen we niet missen! Hoewel de film slechts één avond te zien is in de bioscoop (vanavond 14 september dus!) zal deze later ongetwijfeld via andere kanalen nog makkelijk te bekijken zijn. Maar is het ook de moeite waard om onder andere Jacoby Shaddix (Papa Roach), Ivan Moody en Zoltan Bathory (Five Finger Death Punch) en Tommy Lee (Mötley Crue) op een groot scherm te zien, acterend in een film?

In The Retaliators wordt de grootste nachtmerrie van iedere ouder waarheid. De dochter van een pastoor (Michael Lombardi) raakt onderweg naar een feest betrokken bij een nare situatie. Verkeerde tijd op de verkeerde plek. Omdat zij als mogelijk getuige kan dienen, wordt de tiener snel en bruut uit de weg geruimd door de bloeddorstige moordenaar. Dat diezelfde moordenaar (Joseph Gatt, onder andere bekend van Game Of Thrones) vervolgens zelf te maken krijgt met een eveneens psychopathische politierechercheur en een vader die -tegen zijn geloofsovertuiging in- uit is op wraak, zorgt voor een leuke twist. Wanneer de oorspronkelijke moordenaar zelf in een benarde situatie verkeert, pastoor Bischop zijn gram kan halen – oog in oog met de moordenaar van zijn dochter – en blijkt dat rechercheur Jed (Marc Menchaca) er zelf ook bijzondere hobby’s aan overhoudt in zijn boswoning, is het spel officieel aan.

Natuurlijk zijn er personen die de moordenaar en zijn geldbuit uiteindelijk ook missen na zijn verdwijning en wanneer zijn broer inclusief motorbende zijn locatie weten te traceren, worden ook zij geconfronteerd met de macabere bezigheden van de politieman. De cast van de motorbende bestaat uit de volledige bezetting van Five Finger Death Punch, terwijl we later in de kelder van de woning ook Jacoby Shaddix van Papa Roach zien opduiken. De rollen die allen hebben gekregen in deze film zijn passend en vooral lekker ‘heavy metal’, maar tegelijkertijd heeft niemand van deze heren een écht grote vinger in de pap. De verhaallijn is simpel, rechttoe-rechtaan en nergens duikt deze horrorfilm ook maar ergens de diepte in. Bij tijd en wijlen gutst het bloed in de rondte als wijwater in een kerk, worden er schedels verbrijzelt met het gemak alsof er deuken in pakjes boter worden geslagen en is de actie nét genoeg over-the-top zodat er eerder een glimlach zal ontstaan dan dat er handen voor de ogen geslagen zullen worden. De kleine plottwisten zorgen ervoor dat het vooral eenvoudig wegkijkt en het spierballenvertoon is vooral vermakelijk. Verwacht verder niet teveel diepzinnigheid. Zouden we hier beoordelen met bakjes popcorn, dan gaf ik er drie uit vijf.

Oh, en tussendoor horen we uiteraard heavy muziek: de soundtrack van de film is namelijk een samenwerking tussen Mötley Crue, Asking Alexendria, Ice Nine Kills en From Ashes To New! Via deze link kun je kijken of je vanavond nog ergens terecht kunt in een bioscoop bij jouw in de buurt. In Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Eindhoven kun je sowieso nog terecht. In België lijkt de film niet te draaien. Anders later via..?

Links: