Debuutalbum Blackbriar eindelijk in zicht

De symfonische gothic rockband uit Assen, Blackbriar, loopt al een jaar of tien rond in ons wereldje en vindt de tijd nu eindelijk rijp voor de debuutplaat. The Cause of Shipwreck verschijnt 23 april. De eerste video vrijdag 19 februari. 

Drummer René Boxem vertelt over de plaat: “The Cause Of Shipwreck kent tien nummers die verhalen over de oerkrachten van de natuur; over mythische wezens, voorbije tijden, geesten die gezien willen worden; over duisternis en liefde. Met dit debuutalbum zijn we muzikaal en thematisch nóg meer de diepte ingedoken en voegen we een volledig nieuwe dimensie toe aan onze sound. Het album is een echte ontdekkingsreis geworden. We wisten dankzij de drie EP’s die we eerder uitbrachten heel duidelijk hoe ons debuutalbum moest gaan klinken.”

Bijzondere plaats
Blackbriar bekleedt een bijzondere plaats in de Nederlandse muziekscene en is muzikaal en visueel even uniek als eigenwijs: orkestrale symfonische gothic rock en dromerige poppy metal, gekenmerkt door spannende en meeslepende composities. Duister en melancholisch met een sneeuwwit-bloedrood romantisch palet. En dan is er ook nog frontvrouw Zora Cock, die de band met haar betoverende verschijning en vooral met haar fabelachtige en loepzuivere zang naar grote hoogte tilt.

Oeuvre
Sinds 2012 werkt de band non-stop aan zijn muzikale oeuvre, dat inmiddels drie EP’s (Fractured Fairytales uit 2017, We’d Rather Burn uit 2018 en het uit 2019 stammende Our Mortal Remains) en zes singles omvat, waaronder de heavy debuutsingle single Ready to Kill uit mei 2014. Volledig onafhankelijk en daardoor compromisloos ten opzichte van de hoogstaande kwaliteit van haar muziek en visuals, bond de internationaal gevierde groep afgelopen decennium tijd een grote schare loyale fanatieke fans in binnen- en buitenland aan zich. In plaats van zo snel mogelijk een debuutalbum uit te brengen, bouwde Blackbriar juist stap voor stap zijn naam en faam uit met smaakvolle video’s die inmiddels gezamenlijk ruim dertig miljoen views op YouTube hebben (Until Eterenity uit 2015 voert de lijst met 16,5 miljoen views aan); met ruim 186.000 abonnees. Blackbriars songs zelf zijn ruim twaalf miljoen keer gestreamd op muziekplatforms als Spotify.

Crowdfunding
Nu is er dan dus eindelijk het debuutalbum The Cause of Shipwreck, dat vorig jaar met de vermaarde producer annex multi-muzikant Joost van den Broek (Epica, Ayreon, Powerwolf, Kovacs) in zijn Sandlane Recording Facilities werd opgenomen. Het album is gefinancierd met behulp van crowdfunding, waardoor de band de volledige creatieve vrijheid over het artistieke proces behield.

“Het was verbazingwekkend,” zegt René van Boxem erover. “Binnen slechts één dag haalden we dankzij de steun van onze loyale fans het streefbedrag van € 25.000 op. De teller bleef echter hard doorlopen en de campagne werd succesvol afgesloten met een totaalbedrag van maar liefst € 70.000. Daardoor konden we opnieuw alles in eigen hand houden. We hebben altijd alles zelf gedaan: management, video’s, fotoshoots en opnames van de EP’s en singles. Alleen de boekingen doen we nu niet meer, daarvoor hebben we recentelijk een deal gesloten met het vermaarde en ambitieuze Nederlandse boekingskantoor Doomstar Bookings.”

Links: