British Lion: het hardrockproject van Steve Harris in Amsterdamse Q-Factory

Al jarenlang trekt Iron Maiden van arena naar stadion naar immens veld. Bassist en bandopperhoofd Steve Harris wilde wel weer eens terug naar de basis, daar waar muziek gespeeld en gehoord moet worden: de zalen. Hij richtte British Lion op en koos daarbij gelijk voor wat eenvoudiger muziek dan bij zijn grote band: onvervalste hardrock. Morgen, 10 juli 2023, staat het gezelschap in de Amsterdamse Q-Factory. 

Uiteraard beroert Steve Harris ook in British Lion de bas en als het nodig is de toetsen, maar hij experimenteert er meer op los en houdt de nummers (iets) compacter. Het eerste resultaat werd in 2012 gepresenteerd als een solo-album met als titel British Lion, pas daarna werd het onder die naam een volwaardige band. In de gelederen sinds het prille begin: zanger Richard Taylor, de gitaristen Graham Leslie en David Hawkins en drummer Simon Dawson (ooit nog een periode de trommelaar voor Devilment: het project van Cradle of Filth-voorman Dani Filth).

De banden tussen Harris en enkele van zijn bandleden gaat ver terug. De bassist begeleidde zanger Taylor en gitarist Leslie in de vroege jaren ’90 al toen zij een band vormde met de naam… British Lion. Er werd nooit materiaal opgenomen, maar de naam liet Harris blijkbaar niet meer los. Taylor startte een nieuwe band met David Hawkins en vroeg Steve Harris om mee te schrijven. De rest is geschiedenis.

Met zijn tweede band wil Harris meer ‘mainstream rock gaan maken, rock met een Brits geluid, geïnspireerd door muziek uit de jaren ’70’. Zeker op de eerste plaat uit 2012 zijn er invloeden van The Who en UFO te horen maar minder progressief: stevig rock blijft de basis. Tweede album The Burning uit 2020 laat een meer volwassen band horen, die op alle linies beter klinkt. Krachtiger vooral. Ook nu zijn UFO en ook Golden Earring niet ver weg maar is het allemaal wél een tandje steviger.

Er zijn nog kaartjes voor het concert van British Lion in Q-Factory.

Links: