Pussy Riot: Punk, Poetin en politiek in Den Haag

Het fameuze Haagse poppodium Paard is 31 januari gastheer van een bijzonder evenement. Maria Alyokhina, mede-oprichter van de Russische politieke punkrockband Pussy Riot, houdt dan een muziektheaterproject: Riot Days. Met de voorstelling geeft ze een inkijkje in haar verhaal van protest, politie, de gevangenis in Moskou en politiek activisme.

Het verhaal, gebracht in een indrukwekkende mix van quotes en poëtische statements, wordt ondersteund door live sax, drums en electronica en performers vol charisma. Verwacht koortsige monologen ondersteund door echte beelden en hectische noise-punk waarneer Alyokhina het publiek terugbrengt naar 2012, het jaar waarin Pussy Riot het altaar van de kathedraal van Christus de Verlosser in Moskou beklimt voor een guerrilla-actie, protesterend tegen de steun van de orthodoxe kerk aan Poetin tijdens zijn verkiezingscampagne. De actie leverde Alyokhina een gevangenisstraf van anderhalf jaar op. De voorstelling is gebaseerd op Alyokhina’s nieuwe boek, ook Riot Days genoemd, dat de gebeurtenissen in de aanloop naar haar opsluiting opnieuw vertelt.

Dat Alyokhina in Den Haag te zien en horen is, is al een verrassing op zich. Na hun vrijlating hebben de leden van Pussy Riot zich bepaald niet stilgehouden. Ze voerden actie tijdens de Olympische Winterspelen in 2014 en het WK voetbal vier jaar later. Momenteel mocht Alyokhina eigenlijk Rusland niet uit: ze heeft een taakstraf omdat ze tijdens een feest ter ere van het honderdjarig bestaan van de Russische geheime dienst opgeluisterd heeft door een feestelijk spandoek uit te rollen voor het hoofd­gebouw. De tekst: Gefeliciteerd, ­beulen!

Het Pussy Riot-lid is ontsnapt. Er staat immers een tour door vijf landen op de agenda. Met nog drie muzikanten op saxofoon, drums en electronica, is ze klaar voor een portie hectische noise-punk, ondersteunt dus door monologen, film­projecties en een handvol performers. De voorstelling is bedoeld als een ode aan de kracht van protest.

De prijs die Alyokhina moet betalen voor haar strijd? Tegenwerking, bedreiging en geweld. In 2014 werd ze mishandeld door een groepje jongeren als ze in de stad Nizhny Novgorod in een eettentje zit. Het aanbieden van beelden van de actie van Pussy Riot in de kerk zijn verboden. Door de autoriteiten wordt ze geschaduwd en afgeluisterd. ‘Dat geldt voor iedereen die politiek actief is’, zegt de luis in de pels van president Poetin. ‘Toch is het voor mij geen reden om Rusland de rug toe te keren. Nee, van mij zijn ze niet zomaar af.’

Er zijn nog kaarten voor Pussy Riot: Riot Days op 31 januari in Paard in Den Haag.

Links: