Terug naar 1986: Judas Priest-rechtszaak

Zware Metalen neemt je even mee terug naar 1986. Het is bijna een jaar geleden dat twee vrienden in het Amerikaanse Nevada een poging doen om elkaar van het leven te beroven. De 190jarige Raymond Belknap komt om het leven terwijl zijn vriend, de 20-jarige James Vance, het overleeft.

Vance zal later verklaren dat hij en Belknap werden aangezet door de muziek van Judas Priest en dan voornamelijk het nummer Better By You, Better Than Me. Dit nummer zou een verborgen boodschap bevatten dat ze aan zou zetten om zichzelf van het leven te willen beroven.

In eerste instantie proberen de nabestaanden de band aan te klagen voor het gewelddadige karakter van haar songteksten, maar in het verleden is al gebleken, onder andere in een rechtszaak tegen Ozzy Osbourne‘s Suicide Solution, dat die onder artikel 1 van de Amerikaanse grondwet vallen: het recht op vrijheid van meningsuiting dus. Daardoor wordt geprobeerd aan te tonen dat de band geheime boodschappen in haar songs verstopt.

Na een rechtszaak van meer dan een maand, wordt de zaak uiteindelijk geseponeerd. De rechter heeft nog wel uitgesproken dat er wel degelijk verborgen boodschappen aanwezig zijn in de muziek van Judas Priest, maar dat die niet kunnen aanzetten tot (zelf)moord omdat ze er uitgefilterd moesten worden om ze te kunnen horen.

Even oppassen nu, want je kunt het nummer nu zelf beluisteren. Dit geheel op eigen risico. Zware Metalen is niet verantwoordelijk voor eventuele moordneigingen die je hierna krijgt!

Overigens is Better Than You, Better Than Me een cover van de band Spooky Tooth.

Links: