Smyrna Deathfest zonder headliner

Het slechts denkbare nieuws dat je als festivalorganisatie maar kunt krijgen: een headliner die afzegt. Het overkomt Smyrna Deathfest met Disharmonic Orchestra. Maar de band komt terug en dat is goed nieuws voor de festivalgangers.

Fysieke ongemakken en persoonlijke omstandigheden hebben geleid tot het afzeggen van Disharmonic Orchestra. De band komt nu 11 mei naar Willemeen en krijgt daarbij gezelschap van Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot. Bezoekers van Smyrna Deathfest krijgen gratis toegang tot dit nieuwe concert. Het festival op 27 januari gaat door met de overige bands, zonder een vervanger voor de headliner. Bezoekers die niets in deze constructie zien, krijgen hun geld terug.

[18-01-2024]:

Alle zieke geesten verzamelen: zaterdag 27 januari is jullie dag. Willemeen in Arnhem wordt ontruimd voor Smyrna Deathfest. Acht deathmetalbands komen opdraven met een verrassende headliner tot slot.

Disharmonic Orchestra, want daar hebben we over, betreedt zaterdag namelijk als laatste het podium. De avant garde/experimental death metal/grindcore act uit Oostenrijk draait al sinds 1987 zijn rondjes mee, met een korte split tussen 1994 en 2002. Heel productief in de studio is het gezelschap niet, maar wat geeft dat. De ervaren rotten leven op op het podium. De melodieuze deathmetalband Written in Blood zag pas in 2019 het levenslicht en leverde in 2022 de gelijknamige debuutplaat af. Sindsdien timmert het gezelschap flink aan de weg met als belangrijkste troefkaart vocalist/bassist Bert ‘Beef’ Hoving, die jarenlang deel uitmaakte van God Dethroned.

Brutal death metal is de specialiteit van From the Crypt. De band heeft alleen nog maar een demo uit en is dus nog een redelijk onbeschreven blad met diens mix van oude rotten als Obituary en Bolt Thrower enerzijds en nieuwelingen als Gatecreeper en Frozen Soul anderzijds. Oh ja, de zanger herkent u wel: Ben Janssen is al jarenlang lid van het smeerlappengezelschap Inhume. Voor death metal uit het boekje bent u aan het juiste adres bij Burial Remains. Twee albums, een EP en dat in de stijl van Entombed, Dismember, Grave en Carnage. Is dat lekker of is dat lekker.

Shoot the Messiah gooit death en thrash door elkaar tot een smakelijk geheel zoals al te horen was op een EP en debuutplaat Kill All Gods. Weet u gelijk dat de Amersfoorters niet heel vredelievend in het leven staan en dat is een prima eigenschap voor een deathmetalband. De afsluiter van Smyrna Deathfest komt van ver: de opener ook. Nog van verder: Rapture komt uit Griekenland, uit het het bloedhete Athene om precies te zijn. De death/thrashers hebben al een rijke portefeuille met drie albums, twee EP’s en een split. Vraag volgende week gelijk even of  die bandnaam iets met Morbid Angel te maken heeft.

Er zijn nog kaartjes voor Smyrna Deathfest, maar je vrienden van Zware Metalen geven ze ook weg!

Links: