Sigh – Hangman’s Hymn

Sigh – Hangman’s Hymn
Osmose Productions – 2007

Sigh is een Japans gezelschap en al een oudgediende in het undergroundwereldje. Men begon in 1990 met rammelende black metal en in de loop der jaren hebben de heren hun sound verrijkt met andere metalgenres, klassieke elementen en volksmuziek. Op deze alweer zevende cd brengt de band ons naar eigen zeggen een grootse mix van thrashmetal en Germaanse opera! Deze wetenschap in het achterhoofd en de nogal pompeus aandoende songtitels deed mij toch wel erg nieuwsgierig worden…

Gelukkig maakt de band nu niet ineens Rhapsody-achtige bombast. De basis van het album blijft straf hakkende black/thrash metal, veelal sobere arrangementen en op hoge snelheid uitgevoerd. De gitaarsolo’s doen wat geïmproviseerd aan maar sporadisch valt er gelukkig een fraaie dubbele gitaarmelodie te ontwaren. De serpentenstrot van zanger Mirai Kwashima is een klasse apart en geeft het album een beste stoot agressiviteit mee. De genoemde opera-elementen worden vooral ingezet om bepaalde passages in de muziek te benadrukken. Het knappe is dat het vrijwel niet geforceerd is ingepast of onnatuurlijk overkomt.

Af en toe wordt er een “vervreemdende” sample in de muziek gestopt (denk aan een lachend kind) die me soms aan het lachen maakt en soms helaas ook afbreuk doet aan een nummer. De produktie is dik in orde, erg dynamisch en vooral het smerige gitaargeluid mag er zijn.

Na een aantal malen draaien moet ik zeggen dat het geheel erg goed in elkaar zit, met de kanttekening dat niet alle samples even geslaagd zijn en de muziek in basis iets afwisselender had gemogen. Sigh weet in ieder geval origineel voor de dag te komen en met de stortvloed aan eenheidsworst is dat een groot pluspunt. Kom je deze schijf tegen in de platenbakken, gun hem dan zeker een draaibeurt.

sighhangman

Tracklist:

  1. Introitus/Kyrie
  2. Inked In Blood
  3. Mr Devil
  4. Dies/Irea/The Master Malice
  5. Memories Of A Sinner
  6. Death Wish Dishonor
  7. In Devil’s Arms
  8. Overture/Rex Tremendis/I Saw The World’s End
  9. Salvation In Flames/Confutatis

  10. Hangman’s Hymn/In Paradisum/Das Ende

Line-up:

  • Mirai Kwashima – Zang, keyboard
  • Satoshi Fujinami – Basgitaar
  • Schinichi Ishikawa – Gitaar
  • Junichi Harashima – Drums
  • Mikannibal – Saxophone

Links:

Sigh – Hangman’s Hymn

Sigh – Hangmans Hymn

Osmose Productions Liet onlang weten dat de release van Sigh’s opvolger van hun album Gallows Gallery, Hangmans Hymn, op vier juni 2007 valt.
Vocalist Mirai van Sigh heeft zich al eens laten ontglippen dat de CD een combinatie wordt dat ‘Duitse’ thrash metal en bombastische symfonieën. Als dit klopt zal dit album behoorlijk anders gaan klinken dan zijn voorganger.

Links: