Rage Against The Machine vs X-Factor

Rage Against The Machine vs X-Factor

Als een grap, zo startte het op Facebook.
Zeventien jaar geleden stond Killing In The Name Of van
Rage Against The Machine
in de hitlijst, nu is het opnieuw daar te zien. Meer zelfs: in Groot-Brittannië is het zelfs de “christmas Number One” geworden.
De bedoeling van de bedenkers was vooral om een nieuw X-Factor-sterretje genaamd Joe McElderry dik in het stof te doen bijten. De gedachte aan weer een X-Factor-winnaar op nummer 1 tijdens Kerstmis (herinner u ook de verkrachting van Leonard Cohen’s Hallelujah van vorig jaar) vonden zij vreselijk. Missie geslaagd: het is dit jaar fuck you, I won’t do what you tell me.
Killing In The Name Of zou ruim 500.000 keer betaald zijn gedownload.
En zo gebeurt het voor het eerst in vijf jaar niet dat een vakkundig gekneed X-Factor-sterretje de toppositie van de charts inneemt. Een overwinning van “echte muziek” op een bedacht concept.

Nog een record: er is in Groot-Brittannië nog nooit in één week tijd één nummer zoveel gedownload als Killing In The Name Of.
Daarbij gebeurt het voor het eerst dat de Kersthit van het jaar op nummer 1 is beland uitsluitend door downloads. Fysieke singletjes kwamen er kortom niet aan te pas.

Jon Morter kreeg in zijn missie ook nog eens publieke steun van sir Paul McCartney. Rage Against The Machine zelf beloofde intussen afgelopen week al een gratis optreden in Engeland als Killing In The Name Of inderdaad op de eerste plaats zou belanden.
Dit is een overwinning op steriele pop,
aldus de band in een reactie.