Powerflo komt kennismaken met Europa

Het metal/punk/rock/hip-hop-gezelschap Powerflo maakt zich voor het eerst in de geschiedenis van de band op voor een korte tour door Europa. Powerflo heeft aan aantal prominente muzikanten in de gelederen: rapper Sen Dog van Cypress Hill, gitarist en zanger Billy Graziadei van Biohazard en voormalig Fear Factory-bassist Christian Olde Wolbers.

Bijna een jaar geleden verscheen het titelloze debuutalbum van Powerflo, enkele dagen terug zag de EP Bring That Shit Back! het levenslicht. Toch gaat de geschiedenis van de band officieus al 25 jaar terug. In 1992 was Cypress Hill onderdeel van het Lollapalooza-festival en Sen Dog raakte daar onder de indruk van rock- en metalbands zoals Soundgarden. Het bracht jeugdherinneringen boven: “Ik zag Soundgarden en dacht: ‘Dat kan ik ook!’. Ik was als kind al onder de indruk van metal, maar mijn ouders konden geen gitaren en drumstel betalen, dus zijn we maar gaan rappen. Daarvoor hadden we alleen een pen, wat papier en een goedkope microfoon nodig. Toen ik ouder werd, de wereld overtrok en meer muziek hoorde, realiseerde ik me dat ik vooral een metalhead ben.”

Wat volgende waren verschillende samenwerkingen. Cypress Hill en Biohazard verschenen in 1993 op de soundtrack van de film Judgment Night. De film is al lang vergeten, de soundtrack werd legendarisch door de koppeling van hip-hopartiesten aan rock- en metalbands. Het leverde onder andere samenwerkingen op tussen Slayer en Ice-T en tussen Faith No More en Boo-Yaa T.R.I.B.E. op. Biohazard ging de samenwerking aan met Onyx, Cypress Hill met Sonic Youth. Sen Dog deed mee op Biohazard‘s succesvolste album State of the World Adress in datzelfde jaar. Christian Olde Wolbers speelde op de Cypress Hill-platen Skull & Bones in 2000 en Stone Raiders een jaar later.

Het vierde Powerflo-lid, gitarist Roy Lozano, had al een paar keer opgetreden met Cypress Hill en liet zijn vriend Sen Dog in 2015 demo’s horen waar hij aan werkte. De rapper wilde meewerken aan één nummer, raakte verknocht aan de muziek en… de rest is geschiedenis.

De eerste stappen op Europese grond zet Powerflo 9 juni op het Download Festival in Londen. 19 juni doet de band de Amsterdamse Melkweg aan, 24 juni zijn de heren present op Graspop Metal Meeting.

Link:

Powerflo Facebook