Portal – Avow

Portal is sinds jaar en dag één van die bands die voor mij een ware referentie is. Debuutlangspeler Seepia en de daaropvolgende plaat Outre’ doen hier vele rondjes. De experimentele/avantgarde death metal uit Australië is wat mij betreft ongeëvenaard in zijn eigenzinnige soort en ook de latere albums zijn meer dan de moeite waard om door te nemen, ook al verschillen die onderling danig. De heer Horror Illogium en The Curator (zowel met mijter als koekoeksklok op zijn kop) zijn het stichtende duo maar sinds 2009 is de band een vijftal zonder veranderingen gebleken. In 2021 verschijnen twee albums van Portal, dit Avow en het addendum Hagbulbia. Beiden via Profound Lore Records.


Het vorige album van Portal is ondanks zijn vrij hoge score geen blijver geworden in mijn playlist. Ion positioneert zich geluidsmatig gemiddeld gezien nogal in de hoge regionen van het spectrum qua frequenties, terwijl ik de inwendige draaikolken eerder dreunend en noiserig gewend ben en verkies. Ion was eerder technisch en droog, in vergelijking met Seepia zelfs enorm transparant. De chaos en verontrustende complexiteit was nog steeds daar, herkenbaar en ondoorgrondelijk, een constante die we op Avow ook te horen krijgen. De nervositeit van deze zwaar psychedelische blackened death metal loopt opnieuw hoog op doorheen het gemene gitaarwerk, bezeten door wanorde, zenuwinzinkingen triggerend aan de lopende band, als ware het een auditieve angststoornis. Vocaal klinkt het iets bruter en richting grunt dan voorheen het geval was, terwijl de drumritmes meer organisch klinken ten opzichte van de laatste drie albums. Het abstracte gitaarwerk primeert opnieuw, met onwaarschijnlijke lijnen die je analytisch vermogen enorm op de proef stellen. Je reinste herrie, heerlijke herrie, die onwaarschijnlijk doeltreffend je ademhaling korter en sneller maakt. Luister even mee wat er gebeurt tussen minuut drie en minuut zes van het openende Catafalque, niet meteen iets wat je iedere dag te horen krijgt nietwaar?? Net als het middelste gedeelte van Offune, het onding genaamd Manor Of Speaking en het nummer dat zijn naam niet stal, zijnde Drain.

Misselijkmakend (goed), opnieuw, met meer lage tonen en bijbehorende vacuümtrekkende effecten uit de oude doos. Portal zet zichzelf nóg meer dan voorheen neer als referentie voor liefhebbers van een speciaal subgenre, dat van de volledig verknipte, experimentele, extreme metalliefhebber. Wat geil ik hier hartsgrondig veel op. Meteen ook Hagbulbia in huis halen en mogelijk twee noteringen terugvinden in de eindlijst lijkt de conclusie.

ZIEK!

Score:

89/100

Label:

Profound Lore Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Catafalque
  2. Eye
  3. Offune
  4. Manor Of Speaking
  5. Bode
  6. Drain

Line-up:

  • Horror Illogium – Gitaar
  • The Curator – Keel
  • Aphotic Mote – Gitaar
  • Ignis Fatuus – Drums

Links: