Poppodium Willemeen is NIET meer in gevaar!

De nieuwscampagne en door 8.000 mensen ondertekende petitie van Red Willemeen heeft duidelijk geholpen, want zojuist heeft de gemeenteraad van Arnhem unaniem besloten dat het jongerencentrum voorlopig de touwtjes in handen houdt. Dit bericht lokale krant de Gelderlander. Het beheer van het poppodium en het jongerenwerk, volgens de huidige organisatie van Willemeen haar onderscheidende karakteristiek, zal niet gescheiden worden. De vrijwilligers van het poppodium hebben tot 1 oktober de tijd om met een plan te komen voor de invulling van het gebouw.

Een maand geleden werd duidelijk dat het beheer van Willemeen opgesplitst zal worden in een tak voor het jongerenwerk en de concertprogrammering. Welzijnsorganisatie Rijnstad, de overkoepelende organisatie waar Willemeen onderdeel van uit maakt, had volgens de burgemeester en wethouders geen adequaat plan voor de toekomst ingeleverd en daarom werd voorgesteld dat een deel van het werk overgeheveld zou worden naar Luxor Live en Jacobiberg. De huidige beheerders van Willemeen krijgen dus een tweede kans.

[24-01-2019]

De huidige bestaansvorm van het jongerencentrum en poppodium Willemeen is in gevaar! Het Arnhemse gebouw is al vijftig jaar een instituut in de scene en is essentieel voor het doen bloeien van onze subcultuur in de regio. In de huidige vorm is Willemeen de plek waar cultuurmakers, kwetsbare inwoners en vrijwilligers op gelijkwaardige basis samen hun ei kwijt kunnen. De gemeente van de stad is echter van plan om per 1 juli 2019 het beheer van het pand uiteen te trekken; het sociale en culturele gedeelte zullen los beheerd worden, en de huidige vrijwilligers van Willemeen zien dit als een aderlating voor de eigenzinnigheid en toegevoegde waarde van hun geliefde plek. Een andere partij zal namelijk verantwoordelijk worden voor de programmering in het pand, terwijl die nu samengesteld wordt in overleg met de vrijwilligers die sociale ondersteuning krijgen.

De vrijwilligers van Willemeen verwijten de overkoepelende organisatie Rijnstad en de gemeente Arnhem van een gebrek aan ambitie. Om hun onvrede te uiten, is de petitie #redwillemeen opgestart, die inmiddels door ruim vijfduizend mensen is ondertekend. Als je het poppodium een warm hart toedraagt en vertrouwt op deze visie van haar vrijwilligers moet je zeker de petitie ondertekenen! Al bijna zesduizend mensen gingen je voor!

Links: