Peaceville-oprichter ongeneeslijk ziek

Bloodbath, Autopsy, Darkthrone, Katatonia, Mayhem, Cradle of Filth, Anethema, At the Gates, Candlemass, Behemoth, Paradise Lost, My Dying Bride, Opeth, Napalm Death en Taake. Bands die hun albums uitbrachten of nog steeds uitbrengen bij het Engelse Peaceville Records. Het legendarische label werd in 1987 opgericht door Paul ‘Hammy’ Halmshaw. De oud-muzikant blijkt ongeneeslijk ziek en heeft een aandoening aan de hartspier.

Paul ‘Hammy’ Halmshaw speelde drums in verschillende punkrockbands en startte in 1983 Peaceville Tapes om eigen werk uit te brengen. Het runnen van een label bleek al snel succesvoller dan spelen in bandjes en Halmshaw besloot de zaken professioneler aan te pakken door ook cd’s en vinyl uit te brengen en dan niet alleen van punkbands. Sterker: Halmshaw bleek een neus te hebben voor het vinden van talent in de meer extreme hoek en menig black-, death- en doomband kwam bij zijn label terecht. Meest aansprekend waren daarbij The Peaceville Three: Paradise Lost, My Dying Bride en Anatema: bands die als eersten een mix van death en doom met een vleugje gothic loslieten op de wereld. Het invloedrijke Autopsy heeft alle releases bij het label uitgebracht. In 2006 verkocht Halmshaw zijn label aan het grotere Snapper Music, dat de werkzaamheden van Peaceville tot op de dag van vandaag doorzet.

Nu blijkt dat de oude labelbaas ongeneeslijk ziek is. De heren Nocturno Culto en Fenriz van Darkthrone maakten bekend dat Halmshaw cardiomyopathie heeft: een chronische, aandoening die in het geval van Halmshaw ongeneeslijk is en waarbij de pompfunctie van het hart wordt verzwakt, waardoor de weefsels en organen minder zuurstof krijgen. Er is inmiddels een crowdfundingsactie gestart met als doel 10.000 pond op te halen. Hiermee moet de woning van de 56-jarige Halmshaw worden aangepast, zodat hij niet langer de trap op hoeft voor de badkamer en zijn slaapkamer.

Link: