Originele zanger terug bij Candlemass

Candlemass maakt er al een tijdje geen geheim van terug in de studio te zijn. Ondanks dat Psalms For The Dead uit 2012 – het laatste wapenfeit met de Amerikaanse zanger Robert Lowe – oorspronkelijk werd aangekondigd als het laatste album dat de Zweedse doomgrootheden zou uitbrengen, koos bandleider Leif Edling er tevens altijd voor de band in stand te houden. Na het vertrek van Robert Lowe werd Mats Levén zijn vervanger, die tevens al deel uitmaakte van één van de verscheidene andere projecten van Leif Edling, Krux. Met Mats Levén op zang werden de EP’s Death Thy Lover uit 2016 en het dit jaar verschenen House Of Doom uitgebracht.

Candlemass wist gisteren, op 3 september 2018, dan ook zijn fanbase te verrassen door aan te kondigen dat Johan Langquist zou terugkeren als de zanger voor de band en de vocalen op het nieuwe album op zich zal nemen. Langquist verscheen 32 jaar geleden op het debuutalbum Epicus Doomicus Metallicus, een klassieker in het genre, waarop nummers als Solitude, Crystal Ball, Under The Oak en A Sorcer’s Pledge nog altijd behoren tot de besten uit het brede oeuvre van Candlemass. In 1987 verliet hij echter de band en stapte Messiah Marcolin ervoor in de plaats, die wordt gezien als de belangrijkste frontman van de band.

De band stelt op zijn Facebook-pagina, dat het beoogt terug te gaan naar zijn roots. Na een reeks aan wisselende zangers erkent de band dan ook niet te weten hoe lang het gaat duren: ‘’We don’t know if it will last 10 more years or even 5, but if it will give us just another year of having fun and playing the music that we love so much, it will be a blast! The circle is closed, Johan is back!”.

Link