Nationale Metal Quiz 2002

Op zondag 22 September aanstaande organiseert Lords Of Metal E-Zine in samenwerking met Popcentrum 013 Tilburg de

[b]NATIONALE METALQUIZ EDITIE 2002[/b]

De Lords Of Metal bestaan drie jaar, en dat is natuurlijk een goede reden voor een feestje. Net zoals bij onze vorige jubilea doen we dit door middel van het organiseren van de NATIONALE METALQUIZ, een soort Popquiz, maar dan leuker. Na twee edities in Den Helder waren we vorig jaar te gast in Popcentrum 013 Tilburg, en dat was niet minder dan een geweldig succes, lees het verslag er nog maar eens op na (welke je zal vinden onderaan deze pagina). Naar aanleiding van deze zeer geslaagde middag werden we dezelfde dag nog uitgenodigt om in 2002 weer langs te komen, hetgeen we dus ook daadwerkelijk zullen doen.
Wat moet je je voorstellen bij deze Metal Quiz? Zoals gezegd is het net een soort Popquiz, maar in dit geval zal het helemaal in het teken staan van Metal, in al zijn verschijningsvormen. De deelnemers zullen zich een weg moeten banen door tientallen geluidsfragmenten van de diverse stijlen die deze muzieksoort rijk is, om een kans te maken een plaats in de finale te halen.
In de finale zal er niet alleen gevochten worden om de eer, en om de titel ‘Metalkenner van het jaar’ te verwerven, daarnaast is er voor de winnaar(s) ook nog eens de hoogst originele wisseltroffee te verdienen, plus een niet misselijk prijzenpakket, bestaande uit allerlei leuke hebbedingetjes zoals CD’s, posters, stickers en nog veel meer, beschikbaar gesteld door diverse platenmaatschappijen. Bij de vorige editie waren er ruim driehonderd CD’s te vergeven, dus het is zeker de moeite waard om mee te doen. Je houdt er in ieder geval een leuke middag aan over. Uiteraard zullen de verliezers er niet bekaaid vanaf komen, ook voor de runners-up valt er genoeg te verdienen. Meedoen kan in teams (max. 2 personen) of alleen, en je kan je ter plekke in 013 inschrijven voor deelname, maar wellicht is het handiger om je van te voren al op te geven ivm het gelimiteerde aantal deelnemers (vol is vol). Opgeven kan door een e-mail te sturen naar Horst ( belegost@multiweb.nl ) of een briefje te sturen naar Lords Of Metal, Postbus 756, 1780 AT Den Helder. Ook voor verdere info kan je op deze adressen terecht.

Alle gegevens nog even op een rijtje :

NATIONALE METALQUIZ EDITIE 2002

Datum : Zondag 22 September 2002
Locatie : Batcave 013 Tilburg
Zaal open : 15.00
Aanvang Metal Quiz : 17.00
Adres : Veemarktstraat 44, Tilburg
Organisatie : Lords Of Metal E-Zine / 013 Tilburg
Contact : Horst belegost@multiweb.nl / Postbus 756, 1780 AT Den Helder
Website Lords Of Metal : http://www.lordsofmetal.nl
Website 013 : http://www.013web.nl

[b]VERSLAG NATIONALE METAL QUIZ – EDITIE 2001[/b]
16 September 2001 – 013 Tilburg
Text : Anton De Wit / Horst

HORST: De Lords Of Metal vierden onlangs het twee jarig bestaan, en dat was natuurlijk een goede reden voor een feestje. Net zoals bij ons éénjarig bestaan deden we dit door middel van het organiseren van de NATIONALE METALQUIZ – EDITIE 2001, een soort Popquiz, maar dan leuker. Na twee edities in Den Helder werd het natuurlijk wel eens tijd om eens verder het land in te trekken, en na hier en daar wat rondzoeken naar een geschikte locatie kwamen we uiteindelijk terecht in één van Sneerlands mooiste popcentra, 013 in Tilburg, alwaar de Batcave die zondagmiddag ons ter beschikking stond (Tjerk en Jos, grote klasse!!!). Na aankomst en de hartelijke ontvangst (aha, drankbonnen, dank U hartelijk en beleefd) bleek al snel dat de animo voor dit middagje Metal kennis testen aan de hoge kant was, er waren in totaal 20 deelnemende teams, en de gehele Batcave zat verder ramvol met belangstellenden, die af en toe misschien iets te enthousiast werden. Ik bedoel, als je dan zo graag aan iedereen wilt laten horen dat je de fragmenten herkent is leuk, maar misschien is het nog veel leuker als je volgend jaar gewoon meedoet (of misschien toch bang om op de bek te gaan?). In ieder geval werd het voor de deelnemers behoorlijk zweten, en één van de deelnemers was collega hoofdredacteur van Martelgang, Anton de Wit.

ANTON : Zwaar metalen noten klinken door het zaaltje. Ik kijk om me heen. Mensen die doen alsof ze aan het schrijven zijn, mensen die écht aan het schrijven zijn, mensen die hun pen neergooien en joviaal een grap maken tegen hun buurman of -vrouw, daarbij een glas bier de lucht in tillend. Ik herken de notenreeks wel, ik speur mijn geheugen af met de duizelingwekkende snelheid van een zoekmachine die zich door miljarden meta-tags worstelt. Met een glimlach die als een excuus aandoet zoek ik de blik van mijn Martelgang-collega Maurice op. Hij kent al die oubollige bands wel, hij weet vast wat ik in moet vullen. Maurice haalt zijn schouders echter op en gedesillusioneerd richt ik mijn blik weer op het nog lege vel voor mijn neus. ‘Krezip’, vul ik uiteindelijk maar in. Onder stress neemt niet alleen het geheugen, maar ook het gevoel voor humor zienderogen af.

HORST : En zo waren er wel meer deze middag die vol goede moed van start waren gegaan. Alleen jammer dat de eerste ronde, gevuld met Hard Rock, al meteen een aanslag werd op het mentale incasseringsvermogen van menig deelnemer. Zeker als de helft van de fragmenten een periode beslaan waarin menig deelnemer nog in de korte broek rondliep of de uitgang van papa’s puddingbuks nog niet had gevonden. Maar het is nog iets te vroeg voor de wanhoop…en er komen toch nog zeker zeven andere categorieën aan bod. Wellicht heb je daar meer geluk…

ANTON : Heel leuk hoor, zo’n Metal Quiz. Met dank aan onze collegae van de Lords of Metal zweet ik pegels van schaamte en ongeluk in de Batcave van 013. Ik zie de bebaarde tronie van opperlord Horst Vonberg in een sadistische grijns vertrekken als het volgende obscure fragment de ruimte vult. Tss – hij durft, daar achter zijn draaitafel op het podium. Horst mág daar staan als door de wol geverfde vorst en presentator van deze middag. Voor Horst staan tieners en twintigers op in het openbaar vervoer om hun plaats aan te bieden. Horst interviewde al Metal-grootheden toen mijn moeder nog potjes Olvarit in mijn hongerige snater propte. Dan durf je wel fragmenten aan elkaar te rijgen die geen hond meer kent. Dan durf je wel te genieten van al die veel jongere Metaltjes die hun antwoordenformulier uit louter wanhoop bekladden met de grootst mogelijke onzin. Zou ik ook doen.

HORST : Ik zal de eerste zijn om te bekennen dat deze Quiz inderdaad wel wat van de grijze cellen vergt, maar totaal ondoenlijk was het nu ook weer niet. De meeste kandidaten waren behoorlijk aan elkaar gewaagd, en laten we eerlijk wezen, de prijzen waren ook niet mis. Ruim 300 CD’s (waaronder diverse gesigneerde), posters, stickers, en andere diverse leuke hebbedingetjes waren er aan ons beschikbaar geteld om onder de prijswinnaars te verdelen. Bij deze gaat dan ook onze dank uit naar de mannen van Zomba, Metal Blade, Relapse, SPV, Suburban, Hammerheart, Hard Life Promotions, Die Hard Music, Lion Music, Dead Again Records en LMP. En laten we uiteraard de grandioze trofee niet vergeten : De in prachtig glanzend zwart uitgevoerde halve schakel van de rupsband behorende bij een Leopard II tank, geschat gewicht 25 kilo, da’s pas Metal, nietwaar?

ANTON : “Je mag zelf bepalen wat je bonusronde wordt”, had Horst me verteld toen ik me inschreef. “Voor ieder goed antwoord in die ronde krijg je dan het dubbele aantal punten.” Een vluchtige blik over de mogelijkheden liet geen ruimte voor twijfel over: Speed/Thrash Metal. “Weet je het zeker?”, vroeg Horst nog. Tuurlijk wist ik het zeker. Martelgang bevat dit nummer niet voor niets een Slayer-special en toen de dj even voor aanvang een oud Megadeth-nummer opzette was ik de enige aan mijn tafeltje die het direct herkende. Koren op mijn molen dus. Dacht ik. Welgeteld één van de tien fragmenten herkende ik, en een andere wist Maurice me te vertellen (sorry, ik herkende Annihalator gewoon eventjes niet, kan gebeuren, oké?). Opgeteld vier punten.

HORST : Ja, dat was inderdaad erg lachen met die bonusrondes. Veel van de deelnemers kwamen er achter dat ze van hun favoriete Metal soort een stuk minder wisten dan ze dachten, maar des te meer van het soort Metal wat ze verafschuwen…

ANTON : Ach, de eindstand viel nog mee. Tot mijn schaamte wist ik nog best wat antwoorden in de Doom/Gothic- en Black Metal-ronde. En voor de laatste ronde, Nu-Metal, hoefde ik slechts af te kijken bij de delegatie van het Krijg Aids en Sterf-webzine, want die weten daar uiteraard alles van. De finale haalde ik uiteraard niet, maar ach, het gaat om het meedoen, is het niet?

HORST : Inderdaad, de finale was niet aan mijn collega besteed, en nadat de rookwolken van het slagveld ware opgetrokken bleven er vijf teams over om in de finale tegen elkaar uit te komen, waarbij het niet meer ging om alleen de juiste bands bij de juiste fragmenten te plaatsen, maar om ook nog eens tenenkrommend moeilijke vragen te beantwoorden, Je kon werkelijk de hersenen horen kraken boven de fragmenten uit (die toch met een behoorlijk volume de zaal ingeslingerd werden). Mijn complimenten gaan uit naar de finalisten, zij deden weinig voor elkaar onder, en met slechts een paar punten voorsprong kwam dit jaar als winnaar uit de strijd het TEAM PETER BRINKMAN, bij deze nogmaals gefeliciteerd mannen!

ANTON : De finale haalde ik uiteraard niet, maar ach, het gaat om het meedoen, is het niet? Rijen mensen stonden met een hooghartige blik, een pilsje in de hand en een elleboog op de bar naar de zwetende koppen van de participanten te gapen. Zij waren de echte verliezers van deze geweldig gezellige middag, net als de thuisblijvers trouwens. De opkomst was zeker niet slecht – maar volgend jaar moet op zijn minst de kleine zaal gevuld worden met deelnemers, vind ik.

HORST : Voor iedereen die er bij was, maar ook voor een ieder die bij het lezen van dit verhaal in de stemming gekomen is: Volgend jaar September zullen Lords Of Metal wederom te gast zijn in 013, en dan met DE NATIONALE METALQUIZ – EDITIE 2002, dit is nu al zo goed als zeker. En of we dan een feestje vieren in de Kleine Zaal? Dar valt nu nog géén zinnig woord over te zeggen, maar als de animo groot genoeg is, wie weet?

ANTON : De blikken gaan mijn kant op als Horst het volgende door de microfoon scandeert: “Negenendertig punten voor iemand met een eigen webblaadje. Je moest je schamen, Anton!” Tja, Horst kan het weten. Tot volgend jaar!

HORST : Ik hoop ook jou, en alle andere deelnemers volgend jaar weer te zien, naast hopelijk een hoop nieuwe gezichten. O ja, de presentatie zal ook volgend jaar weer in mijn handen zijn…

Met metalen groet,
Anton de Wit, hoofdredacteur Martelgang MetalZine.