Model in zaak Marilyn Manson: ‘Ik loog’

Begin dit jaar werd bekend dat de zaak van model Ashley Morgan Smithline tegen Marilyn Manson was geseponeerd. Inmiddels heeft Smithline laten weten dat haar beschuldigingen tegen de zanger niet waar waren en dat ze is gemanipuleerd.

Dat manipuleren gebeurde door Evan Rachel Wood: de actrice bij wie alle beschuldigingen zijn begonnen. Volgens Smithline is ze ‘bezweken onder druk van Wood en haar medewerkers om beschuldigingen van verkrachting en aanranding tegen meneer Warner te uiten die niet waar waren. Uiteindelijk begon ik te geloven dat wat mij herhaaldelijk werd verteld, met mevrouw Wood en [anderen] ook met mij gebeurde.’

Een woordvoerder van Wood ontkent de beweringen van Smithline en zegt dat Wood Smithline nooit heeft gemanipuleerd. Smithline beschuldigde Manson van aanranding, mensenhandel en onwettige opsluiting in een coverstory voor het blad People in mei 2021.

[27-1-2023]:

Marilyn Manson kan weer iets rustiger slapen. Hij heeft een schikking bereikt met actrice Esmé Bianco die hem eerder nog beschuldigde van verkrachting en mensenhandel.

Wat de schikking precies inhoudt, is niet bekendgemaakt, maar Bianco heeft laten weten de aanklacht te hebben laten vallen omdat ze ‘verder wil’ met haar leven en carrière.

[10-1-2023]:

Wederom is er een rechtszaak tegen Marilyn Manson geseponeerd. Het gaat om de zaak van model Ashley Morgan Smithline die claimde onder meer te zijn aangerand door de zanger. De advocaat van Smithline heeft zich teruggetrokken uit de zaak en het is niet gelukt tijdig een vervanger te vinden. 

Overigens betekent de seponering niet dat Manson definitief van Smithline af is: zij kan opnieuw een zaak aanspannen met een andere advocaat of als zij besluit zichzelf te vertegenwoordigen.

[21-11-2022]:

We zijn alweer ruim anderhalf jaar onderweg in de zaak rondom de beschuldigingen tegen Marilyn Manson en – zonder partij te trekken – veel schot zit er niet in. De zanger is er ondertussen ook wel klaar mee. Tabloidwebsite TMZ heeft de hand weten te leggen op juridische documenten waarin Manson claimt dat zijn carrière door alle beschuldigingen ten einde is.

Zo geeft de zanger aan dat hij niet meer kan touren en dat zijn platenlabel en artiestenbureau hem hebben laten vallen. Bovendien hebben de beschuldigingen volgens Manson niet alleen op muzikaal vlak een negatief effect, maar wordt hij ook niet meer gevraagd voor tv-shows en films, worden zijn kunsttentoonstellingen voor onbepaalde tijd uitgesteld en zijn de kunstwerken die hij heeft gemaakt flink in waarde gedaald.

Bovendien zou Manson dagelijks te maken krijgen met doodsbedreigingen, waardoor hij zich ‘angstig, radeloos, depressief’ en ‘bang’ voelt. Hij heeft slapeloze nachten en stelt niet alleen te vrezen voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor die van zijn vrouw Lindsay Usich.

[30-5-2022]:

Eén van de misbruikzaken die tegen Marilyn Manson is aangespannen, is geseponeerd. De rechter in Los Angeles oordeelde dat de termijn voor het vermeende vergrijp van de zanger is verjaard.

De zaak draait om die van Ashley Walters, een voormalige assistent van Manson. Zij had een civiele aanklacht ingediend wegens onder meer aanranding en mishandeling. Volgens Walters is zij in 2010 meerdere keren door hem te zijn belaagd. Manson zou haar daarnaast hebben ‘aangeboden’ aan vrienden. Zij stapte pas naar de rechter nadat ze voldoende moed had verzameld nadat ze had gehoord over vrouwen die soortgelijke ervaringen met Manson hadden. De rechter oordeelde echter dat ze binnen twee jaar actie had moeten ondernemen.

[3-3-2022]:

Marilyn Manson heeft besloten terug te slaan naar zijn ex-vriendin Evan Rachel Wood. De zanger klaagt Wood aan en beschuldigt haar ervan hem in een kwaad daglicht te zetten.

Manson heeft woensdag een klacht ingediend omdat er volgens hem niets klopt van de beschuldigingen aan zijn adres. Daarnaast is Wood in zijn ogen “verantwoordelijk voor het verpesten van zijn carrière”. De Amerikaanse zanger is ook van mening dat Woods vriendin Illma Gore, met wie ze een knipperlichtrelatie had, haar heeft opgestookt tegen hem om verhalen over verkrachtingen de wereld in te brengen. Verder beweert Manson dat Gore zich heeft voorgedaan als een FBI-agente. Zo zou ze een brief vervalst hebben waarin stond dat de vermeende slachtoffers van de zanger gevaar liepen.

In de klacht beweert Manson verder dat Wood en Gore een vals e-mailadres hebben aangemaakt hebben waardoor het lijkt alsof Manson de actrice pornografie heeft gestuurd heeft. Volgens de advocaten van de zanger heeft Wood ook nooit aangifte gedaan van seksueel misbruik of seksueel ontoelaatbaar gedrag toen ze een relatie met Manson had. De twee vormden een koppel tussen 2006 en 2010, en ook in de jaren na hun breuk is er nooit iets gemeld door Wood. De actrice zou zich pas uitgesproken hebben over de vermeende feiten nadat Gore in haar leven kwam.

“Illma Gore is simpelweg een profiteur, een parasiet of hoe je het ook wilt noemen. Zij is er altijd op uit geweest om Marilyn Manson kapot te maken,” aldus een advocaat van Manson. “Het is triest dat zijn reputatie nu kapot gemaakt wordt door vrouwen die alleen maar van hem hebben geprofiteerd en nu doen alsof ze het slachtoffer zijn. Wood en Gore hebben maanden de tijd gehad om hun verhalen op elkaar af te stemmen en dat is iets waar onze cliënt zich niet tegen kan verdedigen. Het is hun verhaal tegen het zijne, maar geloof ons: hij spreekt de waarheid. En dat heeft hij altijd gedaan.”

[27-01-2022]:

Of Marilyn Manson onbekommerd rondloopt is ons niet bekend, maar hij is nog steeds een vrij man. Tijd voor een update.

In de documentaire Phoenix Rising claimt actrice Evan Rachel Wood opnieuw te zijn verkracht door Manson. Ze zou zijn gedrogeerd met absint en verkracht op de set van de  video voor Heart-Shaped Glasses in 2007.  Volgens Wood begon de zanger haar tijdens een gesimuleerde seksscène te penetreren terwijl ze daar nooit mee had ingestemd. Wood claimt dat ze nauwelijks bij bewustzijn was en geen bezwaar kon maken tegen het vermeende seksueel overschrijdend gedrag van Manson.

De advocaat van Manson heeft al laten weten dat de beweringen vals zijn: “Dit is makkelijk te weerleggen omdat er meerdere getuigen aanwezig waren tijdens de opnames van de videoclip. Wood was niet alleen volledig bij bewustzijn tijdens het filmen, maar was ook nauw betrokken bij het editen van de definitieve versie.”

Meer nieuws: de anonieme vrouw die vorig jaar aangifte deed van mishandeling door de zanger, blijkt een voormalig persoonlijk assistente te zijn: Ashley Walters. Haar zaak werd eerder verworpen omdat haar herinneren niet gedetailleerd genoeg zouden zijn. In hoger beroep heeft de rechter laten weten langer de tijd te willen nemen om te bepalen of dat terecht was.

[7-10-2021]:

Marilyn Manson heeft de rechtbank in New Hamsphire via zijn advocaat laten weten dat hij niet schuldig is aan het spuugincident in 2019 waarbij de zanger meerdere malen op de camera van een vrouwelijke journalist zou hebben gespuugd tijdens een concert.

De advocaat ontkent niet dat Manson de fotograaf zou kunnen hebben geraakt, maar geeft aan dat dat in ieder geval niet opzettelijk was: “Het is bekend dat de prestaties van de beklaagde de afgelopen twintig jaar schokkende en suggestieve acties bevatten, vergelijkbaar met die hier plaatsvonden. Het vermeende slachtoffer stemde ermee in zichzelf bloot te stellen aan mogelijk contact met zweet, speeksel en slijm van dichtbij.”

Er was ook goed nieuws voor Manson. Eeen rechter heeft een rechtszaak van een anonieme vrouw tegen hem afgewezen. De vrouw beweerde dat Manson haar in 2011 dreigde te vermoorden. Het Californische hooggerechtshof verwierp de rechtszaak omdat de ‘hervonden herinneringen’ van de vrouw niet gedetailleerd genoeg zouden zijn om de verjaringstermijn van de zaak te omzeilen. De advocaat van de anonieme vrouw heeft aangegeven de zaak aan te passen en verder te gaan.

Actrice Evan Rachel Wood heeft de zaak van het anonieme ‘slachtoffer’ (tussen aanhalingstekens omdat het misdrijf dus niet bewezen is) met veel belangstelling gevolgd. De anonieme vrouw claimt namelijk dat Manson aan haar had verteld over een keer dat hij Wood aan een stoel had vastgebonden en een pistool op haar had gericht. Hij vertelde te hebben overwogen Wood te vermoorden, maar besloot toen genade te tonen.

Wood heeft haar volgers op sociale media opgeroepen om contact op te nemen met de politie: ‘Als u verontwaardigd bent over het gebrek aan beweging van wetshandhavers, bel dan alstublieft de officier van justitie, de procureur-generaal, LAPD, uw lokale vertegenwoordigers en vraag ‘Wat wordt er aan Brian Warner gedaan?’ We moeten de druk erop houden. We hebben je hulp nodig.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Evan Rachel Wood (@evanrachelwood)

[9-8-2021]:

Marilyn Manson slaat terug naar de vrouwen die hem beschuldigen van… wel, van wat niet. Volgens de zanger spannen de dames tegen hem samen en hebben ze dit maandenlang bekokstoofd om hem kapot te maken. Dat heeft hij de rechtbank in Californië laten weten. Volgens Manson maken de vrouwen misbruik van de #metoo-beweging en is er geen enkel bewijs tegen hem. Volgens de verdediging van Manson is bovendien de aanklacht van actrice Esmé Bianco al verjaard.

Waarom de vrouwen hem willen slopen heeft Manson niet genoemd.

[12-07-2021]:

De politie in New Hampshire heeft zijn zin: Marilyn Manson heeft zich gemeld voor het spuugincident uit 2019 waarvoor een arrestatiebevel was uitgevaardigd. De zanger zou meerdere malen op de camera van een vrouwelijke journalist hebben gespuugd tijdens een concert.

Manson mocht na de melding weer vertrekken en is overeengekomen volgende maand terecht te staan. Hij riskeert een boete van 1.700 dollar en een celstraf van enkele maanden.

[7-7-2021]:

Marilyn Manson heeft een vierde aanklacht wegens seksueel geweld aan zijn broek hangen. Model Ashley Morgan Smithline zegt dat ze het slachtoffer is van verkrachting, mishandeling en vrijheidsberoving door de zanger. De ellende zou over een periode van twee jaar hebben geduurd: van 2010 tot 20212. Smithline, een joodse, claimt ook dat Manson een ‘nazimes’ in haar richting heeft gehooid die haar maar nèt miste. Ook dwong hij haar verkrachtings- en moordfilms te kijken.

Een vertegenwoordiger van Manson heeft laten weten dat er niets van de beschuldigingen klopt. Manson en Smithline zouden slechts een week een relatie hebben gehad in 2010 en elkaar daarna niet meer hebben gezien.

[26-5-2021]:

Meer ellende voor Marilyn Manson: de politie in de Amerikaanse staat New Hampshire heeft arrestatiebevel uitgevaardigd voor de zanger. Manson zou tijdens een concert in 2019 een cameraman hebben mishandeld. De politie geeft aan dat Manson, zijn agent en zijn advocaat al een tijdje op de hoogte zijn van het bevel, maar geen gehoor hebben gegeven aan het verzoek om langs te komen voor een verhoor. Als Manson wordt veroordeeld, kan hem dat een boete van 2.000 dollar en een jaar gevangenisstraf opleveren.

De advocaat van de zanger heeft al gereageerd:

Het is voor iemand die een Marilyn Manson-concert heeft bijgewoond geen geheim dat hij graag provocerend op het podium staat, vooral voor een camera. Er wordt nu geclaimd dat een kleine hoeveelheid spuug de arm van de fotograaf raakte. Nadat we om bewijs van vermeende schade hadden gevraagd, hebben we nooit antwoord gekregen. Deze hele bewering is belachelijk, maar we blijven ons inzetten voor samenwerking met de autoriteiten, zoals we steeds hebben gedaan.

[03-05-2021]:

Marilyn Manson heeft via een verklaring van zijn advocaat laten weten alle beschuldigingen van actrice Esmé Bianco te ontkennen. 

“Voor alle duidelijkheid, deze rechtszaak werd pas aangespannen nadat mijn cliënt had geweigerd zich te laten neerhalen door mevrouw Bianco en haar advocaat en weigerde toe te geven aan hun buitensporige financiële eisen op basis van gedrag dat gewoon nooit heeft plaatsgevonden”, aldus advocaat Howard E. King. De advocaat en zeggen het er niet bij te laten zitten. “We zullen deze beschuldigingen aanvechten in de rechtbank en zijn ervan overtuigd dat we zullen zegevieren.”

[30-4-2021]:

Het was even stil in alle ontwikkelingen rondom Marilyn Manson, maar de zanger heeft nu een officiële aanklacht aan zijn broek. Hij is afkomstig van actrice Esmé Bianco, die bij de rechtbank van Californië ook een aanklacht heeft ingediend tegen Manson’s ex-manager Tony Ciulla. Bianco beschuldigt Manson van verkrachting en zijn management van mensenhandel. 

Esmé Bianco is vooral bekend van haar rol als de prostituee Ros in de eerste seizoenen van de tv-serie Game of Thrones. Door Marilyn Manson of iemand uit zijn omgeving is er nog niet gereageerd op de aanklacht. De zanger heeft zich sinds alle beschuldigingen naar voren kwamen sowieso niet meer in het openbaar laten zien en houdt zich schuil in zijn woning in Los Angeles, waar de beveiliging is opgeschroefd.

[23-2-2021]:

De politie van Los Angeles heeft laten weten onderzoek te gaan doen naar de uitingen van misbruik aan het adres van Marilyn Manson. De federale politiedienst FBI zou het dossier eerst hebben opgepakt, maar heeft dat dus overgedragen aan de Los Angeles Sherrif’s Department.

[11-2-2021]:

Toegegeven: wij zijn een muziek e-zine en volgen de roddel- en-achterklapachtige berichten over Marilyn Manson niet op de voet, maar tegelijkertijd is de man een bekende naam. Dus even een update.

 • Zangeres Phoebe Bridgers is als tiener thuis geweest bij Manson en claimt dat hij haar vertelde over zijn ‘verkrachtingskamer’. Destijds deed ze dat af als slechte humor.
 • Zangeres Ellie Rowsell geeft aan dat zij Manson een paar jaar geleden backstage ontmoette op een festival. Hij zou haar onder haar rok hebben gefilmd met een GoPro.
 • Actrice Esmé Bianco sluit zich aan bij de vrouwen die Manson ervan beschuldigen hen te hebben misbruikt, onderdrukt en mishandeld. Bianco was gecast voor een nooit verschenen video voor I Want to Kill You Like They Do in the Movies. De actrice zegt vastgebonden te zijn met kabels, geslagen te zijn met een zweep en mishandeld te zijn met een seksspeeltje dat elektrische schokken geeft. Tijdens de opnames, die drie dagen duurden, mocht ze niets eten, maar alleen cocaïne snuiven en alcohol drinken. ‘Ik was zo gehersenspoeld dat ik dacht dat dat normaal was, ik kon niet meer voor mezelf denken. Ik kreeg daarna een langeafstandsrelatie met hem toen ik in Londen woonde, maar ook toen wist hij me te manipuleren. Hij had me volledig in zijn greep en ik was machteloos.’
 • Volgens Limp Bizkit-gitarist Wes Borland is Manson ‘geen geweldige kerel en alles wat mensen over hem zeggen waar’.
 • Fotograaf Erica Von Stein heeft meegemaakt dat zij en een aantal vrouwen backstage werden uitgenodigd. Manson zou hen daarna hebben verzocht hun kleren uit te trekken omdat ‘hij wilde zien wie de beste borsten en kont had’.
 • Model en ex-vrouw van Manson, Dita Von Teese, heeft laten weten nooit misbruik te hebben ervaren in hun relatie. Zij verliet de zanger in 2005 wegens diens ontrouw en drugsmisbruik.
 • Pornoster Jenna Jameson had een korstondige relatie met Manson. Zij besloot het af te kappen toen de zanger begon over ‘levend verbranden’.
 • Of het Marilyn Manson zal bereiken lijkt uitgesloten, maar in Humo kiest een briefschrijver vooralsnog zijn kant.
 • Acteur/zanger Corey Feldman beschuldigt Manson van jarenlang psychisch en emotioneel misbruik in een onleesbare Instagrampost:
 • We  zouden het bijna vergeten, maar Manson is gewoon getrouwd en wel met fotograaf Lindsay Usich. Zangeres Otep Shamaya, van de naar haar vernoemde band Otep, claimt dat ze regelmatig getuige is van telefoongesprekken tussen Usich en een gemeenschappelijke vriendin, waarbij Manson’s echtgenoot klaagt over de mishandelingen door en drugsgebruik van haar man.
 • Dezelfde Lindsay Usich zou overigens hebben geprobeerd compromitterende foto’s van een minderjarige Evan Rachel Wood te krijgen om haar daarmee te chanteren niet naar buiten te treden met de beschuldigingen aan het adres van haar man.

[4-2-2021]:

Actrice Evan Rachel Wood heeft al eens uitgebreid in het openbaar een inkijkje gedaan in haar inktzware relatie: in het Amerikaanse Congres in 2018. Nieuwssite AD heeft het relaas nog eens naar voren gehaald. Let wel: Wood heeft destijds geen namen genoemd.

Lees over een relatie met extreme jaloezie, marteling, verkrachting en constante vrees voor haar leven.

[2-2-2021, 22:52 uur]:

Naast zijn platenlabel heeft ook managementbureau CAA Marilyn Manson laten vallen. CAA heeft de zanger jarenlang vertegenwoordigd en doet dat pikant genoeg nog wel voor actrice Evan Rachel Wood.

[2-2-2021, 16:59 uur]:

We hebben het er maar druk mee, met Marilyn Manson. TV-netwerk Starz heeft laten weten de de aflevering van de serie American Gods, waar Manson in meespeelt, voorlopig niet uit te zenden:

Verder heeft actrice/zangeres Rose McGowan van zich laten horen. Zij was één van de eerste die zich uitsprak tegen misbruik door filmproducer Harvey Weinstein en is ex-verloofde van Marilyn Manson. McGowan roemt de vrouwen die naar voren zijn getreden maar geeft ook aan dat ze zelf geen vergelijkbare ervaringen heeft met de zanger/acteur:

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rose McGowan (@rosemcgowan)

[2-2-2021, 09:38 uur]:

Marilyn Manson heeft via Instagram gereageerd op alle beschuldigingen:

[1-2-2021, 23:47 uur]:

En daar begint de val van Manson. Zijn platenmaatschappij Loma Vista Records heeft ‘m laten vallen:

In light of today’s disturbing allegations by Evan Rachel Wood and other women naming Marilyn Manson as their abuser, Loma Vista will cease to further promote his current album, effective immediately. Due to these concerning developments, we have also decided not to work with Marilyn Manson on any future projects.

[1-2-2021, 15:56 uur]:

Het is al jaren een publiek geheim dat actrice Even Rachel Wood claimt misbruikt te zijn door Brian Hugh Warner, beter bekend als Marilyn Manson. Wood getuigde daarvoor in 2018 voor het Amerikaanse Congres om het belang van bescherming voor slachtoffers van seksueel misbruik te benoemen. Destijds noemde ze niet de naam van de partner die haar misbruikte, maar wel de periode waarin dit gebeurde. En in die periode had ze een relatie en zelfs een verloving met… Marilyn Manson.

Op Instagram heeft de actrice nu voor het eerst benoemd dat haar misbruiker Manson was:

Wood claimde destijds dat ze door haar toenmalige partner werd verkracht, dat hij haar vastbond en martelde en met de dood bedreigde. Tegelijkertijd met Wood deden nog vier vrouwen hun beklag over de acteur en zanger: de modellen Ashley Walters Sarah McNeilly en Ashley Lindsay Morgan en kunstenares Gabriella. Het management van Marilyn Manson heeft misbruikbeschguldigingen altijd ontkent.

Evan Rachel Wood en Marilyn Manson