Metallica Power Metal?

Nee, de titel is geen clickbait. Bijna ging Metallica zichzelf als een powermetalband gaan verkopen. Dit vertelde althans Ron McGovney, de man die de eer had om de allereerste bassist van Metallica te zijn. De kerel verscheen namelijk nog eens in het nieuws. Dit is opmerkelijk want één van de redenen waarom hij stopte bij Metallica was simpelweg omdat het leven als rockster en thrash metal in het bijzonder hem weinig zegde.

McGovney heeft echter, in tegenstelling tot een zekere oranje oproerkraaier, nog steeds een twitter-account en postte deze week dit leuke visitekaartje:

Helemaal terug in de begindagen probeerde Metallica aan een platencontract te geraken – andere tijden, ik weet het – en McGovney had het idee om visitekaartjes te laten drukken om deze aan potentiële promotoren mee te geven. Het telefoonnummer op het kaartje is de man’s toenmalige telefoonnummer. Omdat enkel Metallica op het kaartje hem nogal ‘leeg’ overkwam besloot hij er ‘Power Metal’ onder te zetten. Let wel, vandaag associëren wij power metal met epische muziek over draken en tovenaars, maar in 1981 en 1982 was de term nog onbestaand. McGovney vond het wel leuk klinken. In ieder geval leuker dan weer een hardrock- of heavymetalband..

Het staat er vrij lullig nu. Metallica, een powermetalband, en dat bleek ook Lars Ulrich’s gevoel te zijn. De drummer was naar het schijnt ‘not amused’ toen hij het kaartje te zien kreeg. Zijn reactie liet weinig aan de verbeelding over:

‘What did you do? What the hell is power metal? I can’t believe you did such a stupid thing. We can’t use these cards with the words power metal on it.'”

En als Lars zegt nee, dan is het nee. De kaartjes werden dan ook nooit gebruikt. Kort daarop verliet McGovney Metallica. Zoals gezegd sprak een leven als metalmuzikant hem weinig aan. Hij concentreerde zich liever op een leven als motormecanicien. Hij had het ook moeilijk met Dave Mustaine, die in die dagen enorme sloten alcohol en drugs verzette en daardoor onhandelbaar werd. Iets wat er later voor zou zorgen dat hij vrij koud uit de band werd gezet. McGovney werd opgevolgd door de legendarische Cliff Burton en de rest is geschiedenis. McGovney zegt dat Burton altijd heel respectvol met hem is omgegaan. Zo wilde hij in 1984 eens backstage geraken op een Metallica-optreden, maar werd hij door de security geweerd. Burton zag dit gebeuren en haalde McGovney daarop zelf binnen. Wanneer de tourmanager Burton vroeg waarom hij dit had gedaan antwoordde deze droog: “omdat die kerel de eerste bassist van Metallica was!”


Metallica Official