Metal in de Top 2000

Doorgaans verspillen we het liefst zo min mogelijk aandacht aan de befaamde Top 2000 (het jaarlijkse feestje van het Nederlandse radiostation NPO Radio 2 waarvan de muzieklijst wordt samengesteld door het publiek), maar dit jaar kan de gemiddelde metalhead tussen de plichtmatige nummers van de Bowie’s, Prince’s en Cohen’s zijn hart ophalen met een grotere portie metal dan gewoonlijk. In de kern valt dit wellicht te reduceren tot de komst Hardwired… To Self-Destruct, de nieuwste plaat van Metallica. Negen keer komt de band terug in het lijstje. Grote stijgers zijn Master of Puppets (van nummer 1140 naar 109) en Fade to Black (van 1672 naar 286), maar The Unforgiven is een ferme binnenkomer op plaats 327 (de op één na hoogste binnenkomer van de hele lijst). Zoals verwacht blijven Nothing Else Matters, One, en Enter Sandman echter de hoogst genoteerde nummers van Metallica.

Opvallend is dat over de hele breedte de metalnummers naar hogere posities geschoten zijn. Neem bijvoorbeeld Fear of The Dark van Iron Maiden dat 1301 plaatsen stijgt naar 189, of Lola Montez van Volbeat, dat 1332 plaatsen stijgt naar 290. Ook het overlijden van Lemmy Kilmister is de stemmers niet ontgaan, hetgeen beloond wordt met Ace of Spades op nummer 156 (740 plaatsen hoger dan vorig jaar). Verder staat ook nog Can I Play With Madness? van Iron Maiden in de lijst. Aangevuld met de nodige nummers van AC/DC, Marilyn Manson, Guns N’ Roses, Led Zeppelin, Black Sabbath, Kiss, Rammstein en Alice Cooper in de lijst.

Verder zijn we benieuwd naar of we de volgende taferelen weer mogen aanschouwen, want Angel of Death van Slayer staat op plaats 190:

Link: