METAAL: crowdfunding voor documentaire loopt goed

De crowdfunding voor METAAL vordert gestaag. Via de verschillende pakketten is al ruim 4.300 euro opgehaald van de eerste beoogde 5.000. Er kan natuurlijk nog wel wat bij om de belangrijke periode uit de Nederlandse metalgeschiedenis voor eeuwig vast te leggen. Kijk dus nog even of je een steentje kunt bijdragen!

[10-12-2020]:

Er zijn veel metaldocu’s, maar er is er geen over de Nederlandse extreme metalscene. En dat is spijtig, want ook in Nederland ontstond er vanaf de vroege jaren ’80 een bloeiend circuit. Op enkele uitzonderingen na kregen de pioniers van die tijd niet de erkenning die hun Engelse, Amerikaanse, Scandinavische of Duitse collega’s wél kregen. De documentaire METAAL moet daar verandering brengen. 

Documentairemakers Mike Redman en Jason Köhnen (met Celestial Season sinds 1991 betrokken bij de scene) willen met METAAL hun licht laten schijnen op de documentaire. METAAL is voor beide mannen een passieproject: een ode aan de pioniers van eigen bodem, de Nederlandse metalscene en iedereen die daaraan heeft bijgedragen, met nadruk op de periode 1985-1995. De keuze om de film juist nú te maken, is om dit belangrijke deel van de muziekgeschiedenis te conserveren voordaat veel van de kennis en vooral het archiefmateriaal verloren zal gaan.

Voor METAAL worden de meest toonaangevende Nederlandse artiesten momenteel geïnterviewd, maar vertellen ook leden van Anthrax, Exodus en Sepultura over hun ervaringen in Nederland.

METAAL is een onafhankelijk project en wordt moeizaam met eigen geld bekostigd. Voor een beter resultaat en om mede-metalheads erbij te betrekken, zijn de makers inmiddels een crowdfundingcampagne begonnen. Verder roepen ze mensen op oude video-opnamen van optredens, interviews of wat dan ook relevant is, aan te leveren. Komend jaar wordt bekendgemaakt wanneer METAAL zal verschijnen.

 

Links: