Met de trein op Pitfest

Pitfest staat voor de deur: 27 en 28 april strijk het death/black/thrash/hardcore/punk-feestje weer neer in het dorpje Erica onder de rook van Emmen. Bezoekers van het festival kunnen de omgeving verkennen via een rit per smalspoortrein.

Direct nabij het Pitfestterrein is namelijk het Industrieel Smalspoor Museum gevestigd. Vanuit een halte die zo goed als op het festivalterrein ligt, kunnen bezoekers instappen voor een tocht door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject, vroeger gebruikt voor turftransport.

Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en het specifieke gebied, waar meer dan zeventig soorten vogels voorkomen en tegenwoordig ook weer veenmos groeit. Het gebied is onderdeel van Geopark de Hondsrug, dat sinds 2015 de status heeft van UNESCO Global Geopark.

De rit leidt ook naar de turfstrooiselfabriek, met de daarbij behorende losinstallatie. Het is de enige, in originele staat behouden, turfstrooiselfabriek van Nederland. In de turfstrooiselfabriek, die voor bezoek geopend is, bevinden zich nog de originele productiemachines. Op het museumterrein staat ook de vier-sporige smalspoorremise gebouwd in 1910, die jaren dienst heeft gedaan als werkplaats voor het museum. Zowel de turfstrooiselfabriek als de remise zijn een Rijksmonument.

Het museum, dat volledig op vrijwilligers draait, beschikt over een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, foto’s en ander materiaal.

Links: