Mayhem’s Atilla in podcastopera Die Walküre

Speciaal voor het Holland Festival, het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland, heeft de Amerikaanse componist en gamedesigner David Kanaga een elektronische versie gemaakt van Die Walküre: de opera van Richard Wagner uit 1870. Eén van de hoofdrollen is weggelegd voor Atilla Csihar, zanger van Mayhem, Tormentor en Sinsaenum.

Onder de titel Soft Valkyrie heeft Kanaga een twist gegeven aan het orgineel. Kanaga volgt secuur de noten en verhaallijn van Wagner, maar zijn achtergrond in de gamewereld is goed te horen door het gebruik van elektronische instrumenten en geluidseffecten vol humor, drama en mystiek. De rollen worden dan ook gezongen door een atypische cast: van klassiek-geschoolde zangers als Claron McFadden en Nadine Secunde tot Attila Csihar en de Ghanese rapper Bryan the Mensah. Het resultaat is intiem en lichter dan het origineel. Zeg maar: soft. De warme vertelstem van Stephen Fry brengt de toneelinstructies van Wagner als een sprookjesachtig hoorspel, zodat het volledige drama zich in de verbeelding van de luisteraar afspeelt.

Die Walküre is het tweede deel van de monumentale Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Hierin straft oppergod Wotan zijn dochter Brünnhilde, omdat ze een bevel niet heeft opgevolgd. Hij maakt haar sterfelijk en sluit haar op in een berg omringd door vuur. Atilla heeft de rol van de rover Hunding.

Soft Valkyrie wordt verteld in vier podcasts.

Link: