Marsha Zazula overleden

Op 68-jarige leeftijd is Marsha Zazula overleden. Hoewel haar naam bij de gemiddelde metalliefhebber geen belletje zal doen rinkelen, weten intimi bij het lezen van haar achternaam genoeg. Samen met haar man Jon – beter bekend als Jonny Z – richtte ze platenlabel Megaforce op. De eerste uitgave van het label: Kill ‘Em All van Metallica in 1983. 

Jon en Marsha Zazula in de jaren ’80

De Zazula’s runden begin jaren ’80 een platenzaak in New York, toen ze een demo van een onbekend bandje binnenkregen. Metallica had het in eigen beheer opgenomen No Life ’til Leather opgestuurd (de enige demo die de band ooit maakte. Dave Mustaine speelde op gitaar, Ron McGovney was de bassist. De Zazula’s waren zó enthousiast over wat ze hoorden dat ze optredens voor de band regelden en zelf een tour met het Engelse Raven. Vastbesloten om de wereld kennis te laten maken met Metallica, richtte het echtpaar Megaforce op, dat naast Kill ‘Em All een jaar later ook nog Ride the Lightning zou uitbrengen. Voor het derde album Master of Puppets, tekende Metallica bij Elektra, onderdeel van de Warner Music Group.

Megaforce speelde ook een belangrijke rol bij de lancering van de carrières van onder andere Anthrax (het label bracht debuutplaat Fistful of Metal uit in 1984 en een jaar later de belangrijke EP Armed and Dangerous: de eerste plaat met zanger Joey Belladonna), Overkill (de eerste vijf platen) en Testament (de eerste vier platen). Het label bestaat nog steeds maar werd in 1985 al opgekocht door Atlantic Records en is sinds 1993 onderdeel van Sony.