K.K. Downing vs Judas Priest

K.K. Downing verliet begin jaren ’10 zijn oude band Judas Priest en hoewel er toen vooral werd gecommuniceerd dat dit in onderling overleg gebeurde en dat de heren van Judas Priest en Downing op goede voet met elkaar bleven staan, is er sindsdien veel vuiligheid komen bovendrijven. Al snel bleek dat Downing helemaal niet met pensioen wilde en hij gewoon moeite had met de muzikale richting die Judas Priest was ingegaan, alsook de kwaliteit van de live-optredens én de relaties met de overige bandleden. Downing had een time-out nodig, maar wilde Judas Priest niet definitief afsluiten. Hij had al snel spijt van zijn beslissing om de band te verlaten. Toen zijn kameraad van weleer Glenn Tipton ermee ophield na zijn diagnose van Parkinson had hij zelfs gehoopt dat de band hem zou vragen om terug te komen. Het bleef echter oorverdovend stil vanuit die hoek. Ook voor het vijftigjarig jubileum van de band werd Downing niet gevraagd en dat steekt.

Downing schreef twee brieven toen hij in 2011 Priest verliet. Een eerste brief werd omschreven als gracieus en eerlijk. Downing zelf ervaarde deze brief echter niet als waarheidsgetrouw en schreef vervolgens een tweede brief, waarin hij keihard afrekende met zijn voormalige bandleden en de muziek van Judas Priest. Het management van de band koos weinig verrassend voor de eerste brief om het vertrek van Downing te kaderen. Volgens de gitarist ligt het aan die tweede brief dat zijn ex-bandleden hem niet meer terug wilden.

Uiteindelijk besloot K.K. Downing om opnieuw muziek te gaan maken en richtte hij KK’s Priest op, samen met niemand minder dan ex-Judas Priest-zanger Tim “Ripper” Owens, A.J. MIlls (Hostile), Tony Newton (Voodoo Six) en Sean Elg (Deathriders). De eerste singles werden reeds uitgebracht en de debuutplaat Sermons Of The Sinner komt er binnenkort aan.

In een recent interview met Hard Rock Greece vertelde Downing dat het management van Judas Priest lastig deed over de naam van de nieuwe band. Hun advocaten dreigden met sancties indien Downing bleef vasthouden aan het woord Priest in de bandnaam, maar de man bleef koppig volhouden. Tot nu toe werd hij niet gedagvaard, dus gaat Downing ervan uit dat het om een loos dreigement ging en dat zijn ex-bandleden hebben besloten om het erbij te laten. Zelf vindt Downing dat hij meer dan het recht heeft om zijn band KK’s Priest te noemen. “Als de anderen zichzelf Priest mogen noemen, dan mag ik dit ook” zo stelt de man ” Er spelen tegenwoordig mensen in Judas Priest die ik nog nooit ontmoette, maar ze spelen wel de muziek die ik schreef” gaat hij verder “En dat is oké, maar dan mag ik dat ook”.

Verder beweert Downing ook dat toen hij Judas Priest verliet Rob Halford en zijn manager hem een brief schreven, waarin ze hem vroegen om samen een nieuwe band op te richten. Ook Jeff Loomis (tegenwoordig gitarist bij Arch Enemy) werd genoemd als potentieel nieuw lid van deze band. Van deze plannen is echter weinig in huis gekomen.

Kenneth/Kenny Downing was lid van Judas Priest van 1970 tot 2011. In die beginperiode was van Rob Halford of Glenn Tipton zelfs nog geen sprake. Deze zomer komt de debuutplaat uit van zijn nieuwe band KK’s Priest. Menig fan had hem maar al te graag terug bij Judas Priest gezien, maar Downing en Owens terug samen in één band is wat ons betreft ook een leuk vooruitzicht. KK’s Priest’s debuutplaat Sermons Of The Sinner is nu reeds te bestellen en komt uit op 20 augustus.

Links: