Jon Zazula overleden

Jon Zazula, beter bekend als Jonny Z, is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden. Zazula gaf de carrière van Metallica (en in het kielzog van die band onder andere Anthrax, Overkill, Testament en Manowar) een vliegende start toen hij de demo No Life ’til Leather hoorde in 1982. Zazula runde met zijn vrouw Marscha een platenwinkel in New Jersey en richtte een platenlabel op om Metallica‘s debuutplaat Kill ’em All op te nemen: Megaforce. Vorig jaar januari overleed Marscha Zazula.

Een oorzaak van zijn overlijden is niet bekendgemaakt. Zazula’s dochter maakte het nieuws over het overlijden van haar vader bekend via Facebook en schreef:

De wereld heeft vandaag een echte legende verloren… Onze vader leefde een leven dat net zo snel, hard, zwaar, krachtig en indrukwekkend was als de muziek die hij de wereld  in bracht. Zijn passie en doorzettingsvermogen voedden de carrières van misschien wel de meest invloedrijke metalbands en industriegrootheden van een generatie. Voor ons was hij gewoon papa… Onze vader en moeder waren een krachtig partnerschap in liefde, leven en zaken. Samen geloofden ze in het ongelooflijke. Met hun passie, rebels perspectief en volharding bouwden ze een imperium uit dat begon met een doos vinyl op een rommelmarkt tot een multi-platina verkopend platenlabel, managementbedrijf en uitgeverij. Hoewel we er kapot van zijn dat hij weg is, zijn ze eindelijk herenigd. En het voelt onmogelijk om je een wereld voor te stellen zonder hem erin. Voor ons allemaal die hem kenden en van hem hielden … tussen haakjes … hou het heavy! RIP papa, je wordt echt heel erg gemist, maar nooit vergeten… je LegaZ zal voor altijd voortleven, niet alleen in ons en je kleinkinderen, maar in elke headbanger op deze planeet voor de eeuwigheid!

Inmiddels stromen de condoleances binnen, onder andere die van – uiteraard – Metallica: