Infernal War onder druk van gemeente en diverse media niet in Nederland op podium

Update #2: de organisator Diabolica Sonis (die de metalshow in P60 geboekt had), heeft in een reactie in het Facebookevenement laten weten dat ‘vanuit diverse kanten (oa gemeente en diverse media) {…} er op P60 (en 013) druk uitgeoefend [is] om de show te annuleren. Wij als DS organisatie begrijpen het standpunt van Infernal War en wilden daarom ook de show door laten gaan. Wij snappen echter ook de beslissing van P60 om Infernal War uit de line-up te halen. Het is van belang om het grote(re) plaatjes te blijven zien in deze. Het is niet waard om voor 1 band de toekomst van meer metalshows in P60 op het spel te zetten’. Wat onderzoek wijst uit dat de zanger van Infernal War eens in een interview zijn twijfels trok bij het aantal overleden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder druk van de gemeente en ‘diverse’ media is hierom het concert van de tafel geveegd.

Update #1: tijdens het schrijven van dit artikel is ook het P60 te Amstelveen overstag gegaan en heeft het poppodium besloten dat Infernal War geweerd zal worden. Ook hier hebben ‘enkele uitlatingen’ van de band de doorslag gegeven. Zware Metalen vraagt zich af welke uitlatingen dit precies zijn en of het poppodium van tevoren op de hoogte had kunnen zijn van deze uitlatingen op het moment dat het de tour boekte.

Er raast momenteel een storm door Europa: Marduk is weer aan het optreden en heeft hiervoor, onder andere, de support meegenomen van het Poolse Infernal War. Nu heeft Marduk wel eens last van extreemlinkse groeperingen die in de muziek en het imago van de Zweedse blackmetalband problemen zien. Deze keer staat een andere band in de spotlight, en dat is Infernal War. De vermeende naziband werd uit voorzorg van een podium in Manchester, Londen en Glasgow gehouden onder druk van antifascistische groeperingen. De band zou namelijk een ‘ziekmakende fascinatie’ hebben voor de gruwelijkheden uitgevoerd door Nazi’s. Een podium in Cardiff had de band wel laten spelen, en deed achteraf alsof haar neus bloedde toen de BBC verhaal kwam halen.  Infernal War ontkende de aantijgingen in de volgende boodschap:

Je kon er toen de klok op gelijk zetten dat dezelfde commotie over zou waaien naar Nederland. Dat is nu gebeurd. Waar het P60 in Amstelveen, waar de tour op zondag 27 mei neerstrijkt, de band aanvankelijk op haar woord vertrouwde, heeft Poppodium 013 in Tilburg besloten dat de band niet op zal treden. Het volgende persbericht werd zojuist uitgebracht:

“Wij werden gisteren geïnformeerd over enkele uitlatingen van de band Infernal War die op zaterdag 26 mei zou optreden in onze zaal. Wij zijn ons er terdege van bewust dat in de extreme muziekstromingen vaak provocerende meningen en beeltenissen zijn te horen en zien en wij willen dit ook niet uit de weg gaan. Maar in dit specifieke geval zitten er ook uitspraken bij waar wij als 013 niet achter kunnen staan. Gezien deze voor ons nieuwe informatie zien we ons genoodzaakt om het optreden van Infernal War te cancellen. De shows van Marduk, Ragnarok, Unlight en Azziard gaan wel gewoon door.”

Hierna is ook P60 overstag gegaan en is besloten de band ook te weren in Amstelveen. We moeten ons dan toch even achter de oren krabben. Over welke uitlatingen zou het hier precies gaan? De ontkennende boodschap van Infernal War zal het in ieder geval niet kunnen zijn. Dat Infernal War potentieel een problematische band is, was al langer bekend en daar zou een poppodium met een statuur als 013 van op de hoogte moeten zijn. De vraag is of het spelen op een fout festival of een nummer uitbrengen op een compilatie in 2001 genoeg reden is om hier in Nederland niet op te mogen treden.

Vorig jaar sprak Zware Metalen met Morgan, de woordvoerder van Marduk, over de druk van Antifa om de band te dwarsbomen:

“Tja, er zijn nu eenmaal idioten op de wereld en die zullen er altijd blijven. Ik ben niet zo bezig met de vraag hoe ik op hen moet reageren. Een discussie met dat soort mensen interesseert me geen moer! Ik heb heus wel gelezen wat ze schrijven en het is zo achterlijk. Het is de moeite van het reageren niet eens waard. Ik laat het maar voor wat het is en geef ze verder geen aandacht. Hoe meer aandacht ze krijgen, hoe blijer ze ervan worden. De optredens zijn afgezegd, nou en…? We overleven dat heus wel! Wat er door die lui over Marduk wordt beweerd, is echt zo achterlijk en te dom voor woorden. Ons live album Warschau bijvoorbeeld: ze schreven dat het een concentratiekamp was. Nee, het is de hoofdstad van Polen! Als ze met dat soort argumenten komen en op dat niveau willen discussiëren, kan ik er alleen maar om lachen. De wereld zit nou eenmaal vol met idioten. Het kan me dus geen zak schelen.”

Zware Metalen heeft besloten om het vooral bij de muziek te houden. Aan rellen die zich afspelen buiten onze directe scene (dat is, Nederland en België) besteden we geen aandacht meer. Daarbij dragen we alleen maar bij aan verdeeldheid. Wel voelen we dat we over dit soort kwesties moeten rapporteren als het gaat over de optredens die we zelf zouden gaan bezoeken (wat in het geval van de optredens van Marduk in Amstelveen en Tilburg het geval was).

Links: