Industrie beveiligt heimelijk muziek-cd

De volkskrant bericht het volgende:

Industrie beveiligt heimelijk muziek-cd
(20 juli 2001)

– Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Platenmaatschappijen brengen op grote schaal cd’s uit die tegen kopiëren zijn beveiligd. Tegenover de consument wordt dat verzwegen. Het geheime slot beperkt zijn wettelijk recht om voor eigen gebruik één kopie te maken.

In Nederland is de jongste cd van de populaire band Volumia van een kopieerbeveiliging voorzien. Het derde album van de Nederlandstalige band, Puur, ligt sinds eind juni in de platenwinkels. De cd is zodanig bewerkt dat de muziek niet op een computer kan worden gedupliceerd.

Juist die methode heeft de afgelopen twee jaar een enorme vlucht genomen. In combinatie met een cd-brander kan de pc een perfecte digitale kopie produceren. De muziek kan zonder kwaliteitsverlies worden ‘ingedikt’ en dan eenvoudig via internet worden verspreid.

De platenmaatschappij van Volumia, BMG Nederland, bevestigt dat er een slot op ‘Puur’ is aangebracht zonder dat de consument daarvan op de hoogte is gesteld. ‘We hebben geen tijd gehad om er ruchtbaarheid aan te geven’, zegt algemeen directeur R. Schouw.

BMG is een van de grotere platenlabels die in het geheim cd’s met beveiliging uitbrengt. Volgens het Amerikaanse bedrijf Macrovision verschijnen er al vier tot zes maanden muziekschijfjes op de markt die van een slot tegen kopiëren zijn voorzien.

Macrovision is naast het Japanse Sony de belangrijkste leverancier van de technologie die wordt gebruikt om de auteursrechten op muziek te bewaken. Het bedrijf wil niet zeggen welke cd’s er zijn beveiligd, alleen dat van één album inmiddels 100 duizend stuks zijn verkocht. Volumia’s ‘Puur’ heeft juist deze week de grens voor een gouden plaat overschreden: er zijn meer dan 40 duizend exemplaren van afgezet.

De Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) bevestigt dat de platenindustrie al op grote schaal cd’s met sloten op de markt brengt. ‘Sony is drie weken geleden begonnen met het toepassen van Key2Audio op Nederlandse releases’, meldt NVPI-woordvoerder J. Boesjes.

Sony Music Nederland spreekt dat tegen. Een Oostenrijkse fabriek van het concern is er al wel mee begonnen. ‘Het is niet uit te sluiten dat die persingen in Nederland in de handel terecht komen’, aldus product manager O. Heijns van Sony Music Nederland.

Het artikel is hier te vinden.