Het onmogelijke gebeurt toch: Megadeth als voorprogramma Metallica

Volop activiteit in het kamp van Metallica! Het nieuwe album 72 Seasons staat op het punt van uitkomen, wat wordt gevierd met een preview in de bioscoop. Daarna volgt een unieke wereldtour waarbij de band twee avonden per locatie zal optreden met twee keer een ander voorprogramma en twee keer een andere setlist. En dan is er nog meer nieuws: er zal één band op alle avonden aansluiten: Megadeth.

Wie een beetje thuis is in de wereld van metal kent het verhaal: gitarist Dave Mustaine was tussen 1981 en 1983 de gitarist van het veelbelovende Metallica, maar werd uit de band gezet wegens alcohol- en drugsmisbruik, agressief gedrag en constante ruzie met zanger/gitarist James Hetfield en Lars Ulrich. Het enige resultaat van Mustaine met Metallica is de demo No Life ’til Leather uit 1982, al staan er ook nog door hem geschreven nummers op de album Kill ’em All uit 1983 en Ride the Lightning uit 1984.

Mustaine startte met Megadeth zijn eigen succesvolle band op, maar bleef afgeven op Metallica. Toch waren er af en toe wat momenten dat de relatie tussen Dave Mustaine en zijn oud-bandleden beter leek. Megadeth was een aantal keer het voorprogramma van Metallica begin jaren ’90 en in 2010 waren beide bands onderdeel van de tour van de Big 4 van thrash metal met verder Slayer en Anthrax.

Metallica tijdens de No Life ’til Leater-demo: Ron McGovney (bas), Dave Mustaine (gitaar), James Hetfield (zang, gitaar) en Lars Ulrich (drums)

In de jaren daarna was het weer kommer en kwel vanuit Mustaine naar het Metallica-kamp en hield hij zelfs een uitgebreide heruitgave van de No Life ’til Leather-demo tegen. Daardoor verscheen in 2015 alleen een geremasterde, gelimiteerde versie met slechts de oorspronkelijke zeven nummers.

Nu lijkt het dan toch weer helemaal goed te zijn want Mustaine laat samen met Hetfield en Ulrich weten dat hij met zijn band het voorprogramma verzorgt voor de komende tour van Metallica, die 27 en 29 april wordt afgetrapt in Amsterdam, met de ene avond Architects en Mammoth WVH als voorprogramma en de andere avond Five Finger Death Punch en Ice Nine Kills.

Links: