Groningen kibbelt nog even door over geluidsniveau Rammstein

Rammstein is allang weer onderweg naar volgende locaties, maar in Groningen kibbelen ze nog even door over het behaalde geluidsniveau tijdens de concerten. Die hebben namelijk de norm overschreden, vindt een actiegroep. De gemeente is het daar niet mee eens.

De actiegroep Stadspark Natuurlijk! heeft tijdens de concerten van Rammstein fietstochten (!) georganiseerd waarmee deelnemers de geluidsdruk op woningen rondom de concertlocatie konden ervaren. En die was volgens de actiegroep – je verwacht het niet – te hoog: op sommige punten 79 decibel, waar 70 decibel is toegestaan. Verderop was het 63 decibel waar 50 decibel is toegestaan. De leden van de actiegroep hoeven de fiets niet op te bergen: 2 september gaan ze bij een ander evenement opnieuw rondjes rijden en meten.

De gemeente Groningen is evenwel niet onder de indruk van de parkliefhebbers. De maximale toegestane geluidsdruk is volgens eigen metingen helemaal niet overschreden. En die metingen van de boomknuffelaars? Die zijn gedaan met een te simpel apparaat.

Lees meer over het gekibbel bij Omroep Groningen Oog.

[6-7-2023]:

Eind goed, al goed: de geplande concerten van Rammstein in het Stadspark in Groningen, gaan gewoon door. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland vandaag besloten. Daarmee wordt de wens van de Stichting Natuurbeschermingswacht niet ingewilligd.

De organisatie had onder andere bezwaar tegen de geluidsnormen van het concert. De Duitse metalband heeft een vergunning gekregen om 103 decibel te produceren. Normaal wordt in het gebied 100 decibel aangehouden. Dat verschil lijkt op papier minimaal, maar is in werkelijkheid bijna twee keer zo hard. Volgens de Natuurbeschermingswacht is dit schadelijk voor zowel dieren als mensen.

De rechtbank oordeelt echter dat er voldoende is onderbouwd dat de natuur geen schade ondervindt van de 103 decibel. Deze geluidssterkte is in de muziekbranche gebruikelijk. Het is de verantwoordelijkheid van de bezoekers om zich aan aan dit geluid bloot te stellen. Er worden tijdens de concerten gratis oordopjes uitgedeeld.

[5-7-2023]:

Waar vanmorgen al snel duidelijk werd dat het geen probleem wordt als er vuurwerk wordt afgestoken door Rammstein, is het nog niet duidelijk of de concerten in het Stadspark in Groningen überhaupt doorgaan. De rechter beslist dit uiterlijk morgen, 16:00 uur. Dat is dus enkele uren voor de geplande aanvang van het eerste concert.

De rechtbank Noord-Nederland moet zich buiten over drie besluiten. De eerste is de tijdelijke omgevingsvergunning van de gemeente, die het mogelijk maakt dat Rammstein mag optreden. Ten tweede de evenementenvergunning die de burgemeester van Groningen afgaf. Ten derde heeft de gemeente geweigerd te handhaven op verzoek van de stichting Natuurbeschermingswacht Meppel. Tegen alle drie maakt de club uit Meppel in bezwaar.

[5-7-2023, 11:45 uur]:

Het eerste bezwaar tegen de concerten van Rammstein in het Stadspark van Groningen is van tafel: de Raad van State vindt het niet nodig om het gebruik van vuurwerk te verbieden. 

Volgens de Raad van State weegt het belang van de organisatie van het concert op dit moment zwaarder dan het belang van de Stichting Natuurbeschermingswacht. ,,Vuurwerk maakt een integraal onderdeel uit van de concerten. Dat op deze termijn verbieden, zou zeer nadelige gevolgen hebben voor de organisatie en de bezoekers’’, oordeelt de hoogste bestuursrechter in Nederland.

Ook zijn de nadelige gevolgen van het vuurwerk waar de natuurclub uit Meppel op wees – het verstoren van vogels en vleermuizen – niet aannemelijk geworden. Dat er vooraf geen inspraak mogelijk zou zijn gemaakt, wat de stichting aandroeg, kan de Raad van State niet op deze korte termijn inschatten. Daar is een bodemprocedure voor nodig.

Vanmiddag om 13.00 buigt de rechtbank Noord-Nederland zich over de andere bezwaren, zoals de geluidsnormen die door de gemeente Groningen zijn verhoogd van 100 naar 103 decibel.

[4-7-2023]:

Metalliefhebbers zijn bekend met bezwaren en protesten tegen of zelfs het verbieden van concerten. Meestal komt de boosheid uit religieuze of extreem linkse hoek, maar nu is er een andere partij: de Stichting Natuurbeschermingswacht is naar de rechter gestapt om de concerten van Rammstein in Groningen op 6 en 7 juli te verbieden. 

De reden voor het beoogde verbod: de oortjes en de vogeltjes. Voor het concert is een ontheffing verleend om het geluidsniveau op te schroeven naar 103 dB(A) in plaats van 100 dB(A). Volgens de stichting leidt dat tot gehoorschade voor bezoekers (‘zelfs met oordoppen’) en worden de ‘tientallen vogels die op de concert locatie zitten – het Stadspark – erdoor weggeblazen’. De milieuclub is het ook niet eens met het voornemen om vuurwerk af te steken tijdens de concerten, ook met het oog op de natuur.

De bezwaren van de Stichting Natuurbeschermingswacht worden woensdag 5 juli behandeld door zowel de Raad van State (wat betreft het vuurwerk) en de rechtbank Noord-Nederland (wat betreft het geluid).

Er is nog meer protest tegen de concerten: onder de noemer ‘Mars tegen verkrachtingscultuur in Groningen’ is er een protest aangekondigd van mensen die het ongepast vinden dat Rammstein optreedt terwijl zanger Till Lindemann beschuldigt wordt van verkrachting.

Links: