Fear Factory zou met een nieuw album moeten komen

Het is weer eens hommeles in het kamp van Fear Factory. In december 2018 leek alles nog koek en ei en beloofde zanger Burton C. Bell een nieuw album in 2019. Het zou de opvolger moeten worden van het uit 2015 stammende Genexus. Nu lijkt de plaat er dan eindelijk te komen, maar helemaal zonder slag of staat gaat dat niet. 

Achter de schermen was er de laatste jaren veel onduidelijk. Gitarist Dino Cazares liet als eens doorschemeren dat een nieuw album er in 2017 zou zijn, maar tegelijkertijd waren er ook weer toenaderingspogingen van oud-bandleden Christian Olde Wolbers (bas, gitaar) en Raymond Herrera (drums) om weer met z’n vieren op te trekken. Olde Wolbers en Herrera stonden in 2009 tegenover Burton C. Bell en Dino Cazares voor de rechter in een stijd om de rechten op de bandnaam. Opmerkelijk genoeg verklaarde Olde Wolbers in mei 2017 dat Fear Factory uit elkaar was, maar daar wist Cazares op zijn beurt helemaal niets van.

Ondanks dat Dino Cazares het tiende studio-album van Fear Factory dus al had aangekondigd, ontkende hij in oktober vorig jaar dat dat het geval was. Burton C. Bell had juist verklapt dat het werkje Monolith zou gaan heten. Volgens Cazares was de toekomst van de band echter hoogst onduidelijk omdat er nog steeds onenigheid was met Christian Olde Wolbers en Raymond Herrera over het gebruik van de bandnaam.

Bent u er nog? Het wordt nog erger. Want nu blijkt dat er wel degelijk een in 2017 opgenomen album klaar ligt dat de titel Regenerate moet krijgen. Het werkje is ingespeeld door Dino Cazares (gitaar, bas), Burton C. Bell (zang) en Mike Heller (drums). Via een inzamelingactie hoopt de band aan 25.000 dollar te komen om de productiekosten te voldoen. De plaat moet dan volgend jaar uitkomen. Eerder kon niet volgens de gitarist, want pas sinds enkele weken is er duidelijkheid over wie de rechten op de bandnaam heeft.

Eind goed, al goed? Natuurlijk niet. Burton C. Bell heeft inmiddels laten weten dat de inzamelingsactie van de gitarist oplichterij is en dat hij helemaal niet zal profiteren van de actie of de release. Dat is tegen het zere been van Dino Cazares die denkt dat iemand die de social media-accounts van de zanger beheert dat gezegd moet hebben, maar gelijk toegeeft Bell al geruime tijd niet meer te hebben gesproken. Daar moeten we niet teveel achter zoeken volgens de gitarist, want Bell is druk bezig met een nieuw project en dan houdt hij zich louter daar mee bezig. Cazares beweert overigens dat Bell wel degelijk gaat profiteren van het ‘geweldige album dat uit gaat komen’.

Wordt ongewtwijfeld vervolgd, want inmiddels heeft kamp-Cazares al bijna 19.000 dollar binnengeharkt.

Dino Cazares (l) en Burton C. Bell toen ze elkaar nog wel spraken