Eerste positieve geluiden uit Oslo na brand in legendarisch Neseblod Records

Uit Oslo komen de eerste geluiden dat de brand in Neseblod Records beperkt is gebleven tot de kelder en meer specifiek in het punk-gedeelte. Zowel de rest van de kelder als de begane grond van het gebouw lijken gevrijwaard gebleven van schade. Wél ligt er overal roet. Inmiddels is er een inzamelingsactie gestart voor de winkel.

Eerder vandaag vertelde eigenaresse Grethe nog niet te kunnen inschatten wat de schade in de winkel is. De stroom was uitgevallen en de kelder verduisterd. Wel maakte ze onderstaande foto:

Foto: Grethe Neseblod

Inmiddels zijn op de Facebookpagina Norsk Thrash/Death 80-90 Tallet bemoedigende foto’s verschenen van de rest van de kelder en de bovenverdieping van Neseblod Records:

Inmiddels is er een inzamelingsactie gestart om de eigenaren van Neseblod financieel te ondersteunen.

[10 april 2024, 16:26 uur:]

Verschrikkelijk nieuws voor liefhebbers van metal in het algemeen en liefhebbers van black metal in het bijzonder. Gisteravond heeft er brand gewoed in platenzaak/museum/pelgrimsoord voor metalliefhebbers wereldwijd Neseblod Records in Oslo. De eigenaars vrezen dat de schade onherstelbaar is.

Buiten dat het pand van Neseblod Records van onder tot boven was volgepropt met platen, cd’s, tapes en welke andere geluiddrager waar ooit de betere muziek op is verschenen, is het ook een museum. Het staat vol met allerlei parafernalia van met name de geschiedenis van de Noorse black metal. Tussen 1991 en 1993 was aan de Schweigaards gate 56 Helvete gevestigd: de platenzaak van Mayhem-bandleider en gitarist Øystein Aarseth, beter bekend als Euronymous.

Een foto van een deel van Neseblod Records voor de brand: items voor de verkoop en museumdelen staan door elkaar heen (foto: VisitOSLO)

Meer nog dan een platenzaak was Helvete een ontmoetingsplek en zelfs slaapplaats voor muzikanten die bands als Burzum, Emperor, Darkthrone en Thorns zouden oprichten. Euronymous vestigde er tevens zijn platenlabel Deathlike Silence Productions, verantwoordelijk voor de release van albums van onder meer Mayhem, Burzum, Sigh en Enslaved. In 1993 verkocht Euronymous het pand alweer. Niet alleen was de huur te hoog: de Noorse autoritieiten begonnen veel belangstelling te krijgen voor de bezoekers van de winkel die opvallend vaak betrokken waren bij kerkverbrandingen en enkele moorden. In augustus van dag jaar kwam Euronymous om het leven.

In 2013 werd een deel van het pand gekocht door Kenneth en Grethe die er naast een platenzaak een levend (black)metalmuseum van maakte. Niet alleen met aandenkens die Kenneth verzamelt maar ook met spullen die muzikanten en andere betrokkenen hem hebben gegeven en geleend. En in de kelder was er nog de erfenis van Euronymous: iedere blackmetalliefhebber kent de muur waarop ‘black metal’ geschreven staat en iedere blackmetalliefhebber die ooit in de buurt van Oslo is geweest, staat ermee op de foto. Van muzikant tot liefhebber. Ook een stoel (met Venom-vlag) en de voordeur van de originele winkel zijn er terug te vinden.

De beroemde keldermuur van Neseblod Records, voorheen Helvete (foto: VisitOSLO)

Gisteravond brak er juist in de kelder van het pand brand uit (voor de kenners: in het deel waar punk-platen en cd’s staan). De oorzaak is even onduidelijk als relevant. De eerste foto’s die door Kenneth zijn geplaatst voelen als een messteek recht in het hart van iedere metalliefhebber. De vraag is niet óf er unieke items voor eeuwig verloren zijn gegaan, maar vooral hoeveel.

Foto’s van na de brand (foto’s: Instagram Neseblod Records)

Links: