Drummer Joey Jordison plotseling overleden

Joey Jordison, mede-oprichter van Slipknot, is overleden. De drummer/gitarist/zanger/bassist overleed gisteren – maandag 26 juli – in zijn slaap, zo liet zijn familie weten. Jordison werd 46 jaar. 

Jordison stond in 1995 mede aan de basis van Slipknot: met zo’n 30 miljoen verkochte platen één van de succesvolste metalbands ooit. De bandleden gingen aanvankelijk louter schuil achter een nummer: dat van Jordison was 1. In 2013 verliet Jordison Slipknot, al verklaarde de drummer zelf dat hij was ontslagen. Jaren later werd bekend dat de muzikant lijdt aan myelitis transversa: een ontsteking aan het ruggenmerg waardoor de kracht in zijn linkerbeen minder werd.

Tijdens en zeker na zijn tijd bij Slipknot was Jordison betrokken bij diverse andere bands en projecten als Murderdolls, Scar the Martyr, Sinsaenum en Vimic. Ook werkte hij samen met Marilyn Manson, Rob Zombie, Korn en Metallica. Door de jaren heen werd de Amerikaan diverse malen uitgeroepen tot beste drummer ter wereld. In 2010 versloeg hij bij een verkiezing collega’s als Mike Portnoy, Neil Peart, Phil Collins en Dave Grohl. Slipknot verloor in 2010 al een andere mede-oprichter van de band, bassist Paul Gray (#2). Alleen percussionist Shawn ‘Clown’ Crahan (#6) leeft nu nog.