Dead End zet door: tweede album in zicht

De terugkeer van het Nederlandse death/doomgezelschap Dead End is definitief. Na comebackplaat Reborn from the Ancient Grave, is opvolger The Mind’s Asylum ook al opgenomen. Het werkstuk verschijnt aan het einde van de zomer.

Dead End ziet het levenslicht aan het einde van de jaren ’80 als zanger/bassist Micha van de Ven, gitaristen Jeroen van Riet en Eef en drummer Gunther Weerepas bij elkaar komen om covers te spelen van bands als Obituary, Entombed, Hellhammer en Celtic Frost. Het leidt tot de demo Tales. Na het verschijnen ervan, wil Van de Ven zich meer gaan richten op zijn vocalen en wordt met Alwin Roes een nieuwe bassist ingevlogen.

Roes neemt de nodige doominvloeden mee en muziek geïnspireerd door Anathema, My Dying Bride, Candlemass en Paradise Lost doet zijn entree op de tweede demo: Purity uit 1992. Dankzij optredens met Pestilence, Gorefest en Pentacle, komt Dead End onder de aandacht van grote labels, maar dat brengt verplichtingen met zich mee waar de band niet aan wenst te voldoen. Als de keuze ‘alles of niets’ is, wordt er gekozen  voor ‘niets’ en dus sterft Dead End nog voordat het volwassen is in 1992. Er volgt nog een afscheidsgroet met de EP Wartime in Eden en… dat is dat.

Het originele Dead End

Flashforward naar 2014. Het Nederlandse label Vic Records maakt er een sport van archieven door te spitten op zoek naar bruikbaar materiaal om op cd te zetten en komt zo Dead End tegen. Onder de noemer Forever is Not Eternal wordt al het oude materiaal, aangevuld met live-opnames,  opnieuw uitgegeven. En kijk aan, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op initiatief van Roes komt er een heuse doorstart van Dead End. Dat wil zeggen: zonder Micha van de Ven en Eef, maar met Jeroen Gijsbers als gitarist en Bryan Boorsma als vocalist. Op 15 augustus geeft het hernieuwde Dead End diens eerste optreden in België.

Voor een definitieve doorstart moet er ook een nieuw album komen. Daarvoor houden oer-leden Jeroen van Riet en Gunther Weerepas het voor gezien, maar Dead End is niet meer te stoppen. Arjan Jansen en Harald Bouten worden de nieuwe gitarist en drummer. Het resultaat op plaat: Reborn from the Ancient Grave. In 2016, 28 jaar na de oprichting, heeft Dead End dan eindelijk diens debuutplaat.

En nu pakt de band door. Album nummer twee, The Mind’s Asylum, ligt al op de plank en verschijnt na de zomer via Vic Records. De concertagenda van Dead End puilt uit, met verwachtte optredens op onder meer een lang weekend met een concert in Wenen en twee in Tsjechië, optredens in Italië en de IJslandse hoofdstad Rekyavik, Stonehenge in Steenwijk, Doc’s Metal Cruise in Den Bosch, Malta Doom Metal Festival. Helvette in Oberhausen en Blackland in Berlijn. Zelfs het stoppen van Jeroen Gijsbers eerder dit jaar, vanwege andere muzikale én huiselijke verplichtingen en gezondheidsredenen, weet de band niet meer te stoppen. Richard Smeenk , ook bekend van Mouflon, pakt de snaren op om de herrijzenis van Dead End definitief gestalte te geven.

Zware Metalen heeft The Mind’s Asylum al mogen horen en komt morgen met een preview én de eerste video van Dead End’s nieuwe!  

Links: