De verborgen politieke kant van Monolord

Het is niet verwonderlijk dat de inspiratie voor de muziek van de Zweedse doommetallers van Monolord uit de mindere kanten van het menselijk bestaan worden gehaald. De stomheid en neiging tot destructie, zeg maar. In een interview met het Nieuw-Zeelandse Under the Radar, laat drummer Esben Wilems van de band weten dat hij en zijn collega’s ook niet anders kunnen: ‘Het is er constant. Het lijkt erop dat de mensheid maar bezig blijft met domme dingen doen en wij moeten onze frustraties daarover uiten’.

Niet zo vreemd ook dat de bandleden politiek geïnteresseerd zijn: ‘Rechts-extremisten krijgen elke dag meer voet aan de grond. Dat is erg beangstigend. Ze krijgen meer en meer volgers en dat is frustrerend. Wij willen in een wereld leven waarin iedereen plezier heeft en vriendelijk is voor elkaar. Ik weet wel dat dat naïef klinkt, maar dat zou het doel van iedereen moeten zijn. En dan zie je die extreme ontwikkelingen die gevoed worden door haat. Dat is beangstigend.’

Gelukkig weet Monolord de angst om te zetten in hele fijne muziek. Zondag 4 november zijn de Zweden support van die andere band die inspiratie haalt uit Black Sabbath en Led ZeppelinKadavar. Plaats van handeling: Paard in Den Haag. Dat wordt een intens feest der herkenning én ontdekking, waar nog altijd kaarten voor te koop zijn.

Links: