De status van Emit

De status van Emit

Emit is een vrij eigenzinnig bandje. Het project is in 1998 opgericht door een heerschap dat schuilgaat achter het pseudoniem Unknown I(kon) en in dat jaar verscheen ook de eerste demo, Torture Session. Onder de naam Emit bleef Unknown I tot en met 2004 demo’s uitbrengen. Deze tape’s bevatten voornamelijk rauwe black metal met sfeervolle (ambient) passages en intermezzo’s. In 2005 kwam de eerste full-length van Emit, getiteld A Sword of Death for the Prince, uit via het Zweedse THR. Op dit album is een compromisloze bak black noise te horen; Harde, hectische, ontoegankelijke en zeer rauwe muziek.
Na deze release stonden in principe wat split’s te wachten waar er uiteindelijk een van uitgekomen is: die met Vrolok. Daarna werd het een tijdje rustig rond het Emit-kamp en staken geruchten de kop op dat het project niet meer zou zijn.

Ondertussen werd er wel stilletjes via het Franse Drakkar productions een nieuwe demo, genaamd A Vision of 1682, uitgegeven en kondigde het Amerikaanse label Autumnwind productins de tweede Emitfull-length Consience aan.
Na een korte navraag bij Erik van Autumnwind blijkt Emit echter momenteel inderdaad inactief. De release van de tweede full-length is in de ijskast gezet totdat Unknown I er over uit is wat hij heden ten dagen precies wil met Emit. Maar de Emit-Myspace verschaft interessant nieuws: Emit is overgegaan tot een nieuwe fase. Het eenmansproject van Unknown I is een kwartet geworden en draagt tegenwoordig de naam Hammemit. En de heren zijn blijkbaar druk bezig geweest want het debuut van deze band verschijnt ergens in de loop van het begin van dit jaar via THR en zal de naam Spires over the Burial Womb dragen. Verder zullen de uitstaande Emit-releases waarschijnlijk gewoon uitkomen. En komt er binnenkort een 7″ EP van AnXpm uit. Een black metalband met Unknown I op de vocalen en gitaar.

Emit is niet dood, maar getransformeerd. Emit gaat verder in een andere vorm.

Links: