De carrière van Ronnie James Dio

Het is al weer zeven jaar geleden dat Ronnie James Dio overleed. Tijd om eens terug te blikken op de carrière van de kleine Amerikaan, die bekend staat als de man die “The Devil Horns” naar de metal bracht.

Geboren in 1942, speelt Ronnie in zijn jonge jaren voornamelijk trompet en neemt in die hoedanigheid zelfs enkele singels op met verschillende rockabilly bands. Op de middelbare school voegt hij zich bij de band The Vegas Kings, dat later bekend zal staan onder de naam Ronnie and the Red Caps. Hij speelt hier basgitaar en zal ook de zang voor zich nemen.

In 1967 begint hij, onder andere met zijn neef David Feinstein die je mogelijk kent van de band The Rods, een nieuwe band genaamd The Electric Elves. De naam veranderde in 1968 naar The Elves om vervolgens in 1972 kortweg Elf genoemd te worden.

Het debuut album Elf wordt geproduceerd door niemand minder dan Deep Purple leden Roger Glover en Ian Paice. Niet geheel verrassend mag de band openen voor het grote Deep Purple. Roger Glover is dusdanig onder de indruk van de zang van Ronnie James dat hij hem vraagt om te zingen op zijn solo album. Bekendste nummer hiervan is natuurlijk Love is All.

Nog meer dan Roger Glover, is er nog een ander Deep Purple lid onder de indruk van de kleine zanger. Ritchie Blackmore is in 1975 niet meer happy bij Deep Purple en besluit zich bij Elf te voegen die op haar beurt gitarist Steve Edwards de laan uit stuurt om zo onder de naam Rainbow verder te gaan.

Steeds meer mensen maken inmiddels kennis met de zangcapaciteiten van Dio wat onder ander resulteert in grote successen voor Rainbow. De oorspronkelijke Elf leden zijn naar een album alweer vervangen en na vier albums begint de muzikale koers van Rainbow in 1978 dusdanig te veranderen dat ook Ronnie James het voor gezien houd. Het zal even duren voor we weer iets van Ronnie zullen horen.

 

Het is inmiddels 1980 als het inmiddels bijna afgeschreven Black Sabbath met een nieuw album komt. De combinatie van de spookachtige muziek van Sabbath en fabelachtige zang van Dio blijkt een gouden combinatie en het album Heaven and Hell zal, achteraf, een regelrechte klassieker blijken. Niet in de laatste plaats door de invloed van Ronnie James.

Niet alle Black Sabbath fans waren in het begin blij met de nieuwe zanger, maar na verloop van tijd wist hij de meeste mensen te overtuigen van zijn waarde voor de band. Ook het tweede album met Dio achter de microfoon, Mob Rules, behoort tot een van de hoogtepunten in de muziekgeschiedenis en doet weinig onder ten opzichte van zijn voorganger. Ronnie James Dio heeft inmiddels zijn naam gevestigd in de metal wereld en dat lijd tot meningsverschillen binnen de band. Waar Ronnie tijdens de opnames van Heaven And Hell nog alles deed wat hem werd opgedragen omdat hij wel erg graag bij de band wilde, begon hij tijdens Mob Rules zijn mond meer te roeren. Na de opname van het live album, Live Evil, mag Dio dan ook zijn spullen pakken samen met  drummer Vinny Appice.

Omdat Ronnie graag samen wilde werken met Vinny, besluiten ze samen een band te beginnen. Vivian Campbell wordt gestrikt als gitarist en Jimmy Bain, die Dio nog kende uit hun gezamenlijke tijd in Rainbow, mag de baspartijen inspelen. In 1990 is Ronnie inmiddels nog het enige originele lid van de band Dio die uiteindelijk tien studio albums uit zal uitbrengen, de een meer succesvol dan de ander.

In 1992 keert Ronnie kort terug bij Black Sabbath om het album Dehumanizer op te nemen maar de samenwerking tussen Ronnie en Vinny aan de ene kant en Iommi en Butler aan de andere kant bleek wederom niet te werken voor beide partijen.

In 2006 blijken beide kampen toch grond te hebben gevonden om hun muzikale zaden te kunnen planten. Deze keer onder de naam Heaven and Hell, naar het eerste Black Sabbath album in deze samenstelling. De naam Black Sabbath werd niet gebruikt omdat officieel Ozzy Osbourne nog in die band zat, samen met Tommy Iommi en Geezer Butler.

In 2007 verschijnt de Black Sabbath verzamelaar The Dio Years, met daarop een drietal nieuwe nummers. Een jaar later verschijnt er een compleet nieuw album getiteld The Devil You Know. Plannen voor een tweede album waren hierna ook in een vergevorderd stadium toen het noodlot toesloeg.

November 2009 word bekend dat Ronnie James Dio maagkanker heeft. Ondanks goede hoop van de artsen en strijdlust van de zanger, overleed hij op 16 mei 2010 op 67-jarige leeftijd.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren