Behind The Song: Peace Sells

David Ellefson – bassist bij Megadeth – was te gast in een podcast genaamd No Fuckin’ Regrets With Robb Flynn. Jawel, de frontman van Machine Head heeft een eigen podcast. Één van de vele zaken waar Flynn zich tijdens de pandemie mee bezighoudt. Ellefson sprak er over één van Megadeth‘s meest iconische nummers: Peace Sells.

De song was volgens Ellefson op een paar uur geschreven. Hij leefde in die dagen samen met Dave Mustaine bij Karat Faye, één van de co-producers van het album Killing Is My Business… and Business Is Good (1985). Op een dood moment pakte Mustaine Ellefson’s basgitaar vast en begon erop te tokkelen. Ineens weerklonk op die manier de legendarische basriff waar de song zo bekend om is. Mustaine riep er snel ‘junior’ bij om samen aan dit nummer verder te werken. Hij wist immers dat hij op iets was uitgekomen dat potentieel had. ‘Junior’ is de naam die Dave Mustaine aan David Ellefson gaf omdat beiden Dave heten en Ellefson drie jaar jonger is.

Die avond stond toevallig een repetitie gepland en dus werd het nieuwe nummer daar direct volledig uitgewerkt. Gar Samuelson – de toenmalige drummer – werd erbij betrokken en Mustaine vond de lyrics van het nummer ter plekke uit. Hij vond Peace Sells… But Who’s Buying? een goeie naam en bouwde de hele songtekst daar vervolgens rond. Het zou later de naam van het album worden en de iconische song kreeg de verkorte naam Peace Sells mee. Het verhaal gaat dat Dave Mustaine net daarvoor in Reader’s Digest een artikel had gelezen met als titel “Peace Would Sell But No One Would Buy It”. Het inspireerde hem tot het schrijven van deze lyrics. Mustaine en Ellefson hadden van tevoren aangegeven dat ze de publieke perceptie van heavy metal wilden veranderen door nummers te schrijven met sociale thema’s. Mustaine gaf meermaals aan dat de band maar al te goed op de hoogte was van de politieke situatie in het midden van de jaren ’80. Sommige van Mustaine’s politieke overtuigingen sijpelden vervolgens door in de songteksten. Het handelt over zijn afkeer van de Amerikaanse manier van opereren in de wereldpolitiek.

Peace Sells was jaren de openingstune van het MTV nieuws en bereikte zo een nog groter publiek. Ellefson zei wel dat de band hier nooit royalties voor heeft ontvangen. MTV voerde de intro af van zodra duidelijk werd dat het de zender geld ging beginnen kosten. Vooral frontman Dave Mustaine had het hier moeilijk mee. Mustaine zou Mustaine niet zijn als hij dit niet meerdere keren vermeldde in tal van interviews. Toch zette het geen kwaad bloed bij de mannen van MTV want dochterzender VH1 plaatste in 2006 Peace Sells op een mooie, verdiende elfde plaats in de “40 Greatest Metal Songs of all time”.

Mustaine zelf sprak ooit met Rolling Stone Magazine over het maken van Peace Sells. Hij had naar eigen zeggen direct door dat hij een knaller van een nummer had geschreven, een soort song die in niets te vergelijken was met wat de band voorheen reeds had gemaakt. Hij kon toen echter nog niet kon bevatten dat dit een lied ging worden die de band de komende 35 jaar op ieder optreden zou gaan spelen. Hoewel Mustaine de basriff schreef benadrukte hij tegenover MXDWN dat Ellefson zich de riff onmiddellijk eigen maakte.

“David’s got moments of greatness where he goes from being a star to a superstar; most notably is the riff I wrote for ‘Peace Sells…But Who’s Buying?’ When I showed that to him, he embraced it and people fell in love with his playing and the rest is history.”

Ellefson zelf vertelde Songfacts ooit het volgende over deze metalklassieker:

“it’s a really tricky bass line. When people tell me that they just learned how to play the bass and this is the first line they’re trying to learn, I’m, like, ‘You might want to learn something a little bit easier.’ That’s a very tricky song to play.”

Megadeth brengt later dit jaar een nieuwe plaat uit. Het wordt de eerste met de Belgische drummer Dirk Verbeuren. Dave Mustaine vocht het voorbije jaar tegen kanker maar zou hier volledig van zijn hersteld. Dat de man in topconditie verkeert werd deze week nogmaals duidelijk toen naar buiten werd gebracht dat hij een paarse gordel in jiu-jitsu behaalde. Doe het hem maar eens na.. op 59-jarige leeftijd. Dat belooft voor de komende plaat en de daarbij horende tournee.


Megadeth Official