As I Lay Dying en de vergevingsgezindheid van de metalhead

Het optreden van As I Lay Dying dat op zondag 2 december geprogrammeerd stond in Dynamo te Eindhoven is vanwege het rappe tempo waarin het concert uitverkocht, verplaatst naar de hoofdzaal van Poppodium 013 in Tilburg. Hiermee is een nieuw tijdperk aangebroken waarin de vergevingsgezindheid van de metalhead opnieuw geijkt wordt.

De Amerikaanse metalcoreband As I Lay Dying is sinds kort weer terug van weggeweest. De groep viel uit elkaar toen bleek dat zanger Tim Lambesis in 2013 plannen had gemaakt om zijn vrouw te laten vermoorden door een huurling. In 2014 werd hij veroordeeld tot zes jaar gevangenschap, maar in de staart van 2016 is hij voorwaardelijk vrijgelaten. Ondertussen waren de overige bandleden van As I Lay Dying verder gegaan onder de noemer Wovenwar, maar die band deed het beduidend minder goed. Onlangs werd As I Lay Dying in de originele bezetting weer tot leven geroepen, tot verbazing van velen. Om de hereniging toe te lichten, werd de volgende, half uur durende discussie onder de bandleden gepubliceerd:

Hiermee is een interessant nieuw tijdperk aangebroken voor de metalscene. Iedereen is wel bekend met de historie van de Noorse black metal uit het vorige millennium, maar wie had verwacht dat een christelijke, Amerikaanse metalcoreband het tweede hoofdstuk zou openslaan van geweld in de metalscene? Natuurlijk is het zo dat in dit voorval niemand overleden is, maar de intentie tot moord was aanwezig. De vraag is dus of de metalheads As I Lay Dying met open armen ontvangen bij een terugkeer.

Inmiddels is een nieuw nummer uitgebracht en een tourschema kan ook niet ontbreken. De verkoopcijfers van de optredens geven de temperatuur van het welkom aan. Wereldwijd lijken kaartjes voor de aangekondigde optredens als warme broodjes over de toonbank te vliegen. Hetzelfde is in Nederland het geval. Oorspronkelijk stond Dynamo in Eindhoven geprogrammeerd op zondag 2 december, maar deze show verkocht snel uit. De band heeft daarom via de boeker een verzoek ingediend om de locatie op te schalen. Poppodium 013 te Tilburg is gewillig om het optreden over te nemen en heeft As I Lay Dying zelfs in de hoofdzaal neergezet.

Saillant is dat Dynamo de band in eerste instantie überhaupt een plaats wilde geven. Dit is namelijk hetzelfde poppodium dat eerder een optreden van de Tilburgse rapper Boef annuleerde om zijn provocerende vlogs en beledigende opmerkingen. Het jongerencentrum wilde daar geen podium aan bieden, maar had geen problemen met het boeken van As I Lay Dying, wiens zanger via een huurmoordenaar zijn eigen vrouw probeerde te laten vermoorden. Zware Metalen benaderde de organisatie van Dynamo voor toelichting, die het volgende liet weten:

“Mensen maken domme fouten, zo ook de zanger van AILD. De man heeft zijn straf uitgezeten en zijn oprechte excuses gemaakt aan iedereen. Dat is voor ons voldoende om As I Lay Dying weer te boeken en een mooie avond neer te zetten voor de vrijwilligers en fans.”

Nu het optreden van As I Lay Dying in Dynamo zo snel uitverkocht is, lijkt de gemiddelde metalhead het sentiment van de organisatie te delen. Kennelijk ziet Poppodium 013 ook geen problemen in het boeken van de band en is de inschatting dat de hoofdzaal goed gevuld zal worden met metalheads die er ook zo over denken. Dit betekent niet dat iedereen blij is met de terugkeer van de Amerikaanse metalcoreband. Sommigen zijn van mening dat het proberen van het ombrengen van je eigen vrouw een onvergeeflijke daad is en dat een gevangenisbezoek van ongeveer twee jaar de schuld niet van iemand wast. Anderen zien het praktischer: de straf is uitgezeten en Tim Lambesis is in de ogen van de Amerikaanse instituties weer klaar om onderdeel uit te maken van de samenleving, en touren met zijn eigen band hoort daar bij. Wat je eigen mening over dit voorval ook moge zijn, interessant is het zeker.

Links: