Angel Disorder is terug met eerste werk in meer dan 10 jaar

Death/thrashgezelschap Angel Disorder uit Coevorden staat op het punt voor het eerste in meer dan tien jaar weer nieuw materiaal uit te brengen. Toxic Wrath is de titel van de EP die de in 2012 uitgebrachte debuutdemo Brutal Reality opvolgt. De zes tracks tellende EP verschijnt per 1 november op cd via Doc Records en is daarna later ook verkrijgbaar via digitale platformen.

 “We zijn blij om aan te mogen kondigen dat onze comeback uiteindelijk heeft geleid tot de officiële release van onze eerste EP”, verteld Henry ten Napel, zanger/gitarist van de band. Toxic Wrath wordt in samenwerking met Doc-Records op de wereld gezet. De deathened thrash metal met hardcore, punk en doom invloeden, geïnspireerd door bands als Venom, Napalm Death, Asphyx, Sepultura en Exodus, verschijnt in een gelimiteerde uitgave van 250 stuks die vanaf november verkrijgbaar zullen zijn. Later is het album ook verkrijgbaar als download of als stream via de bekende online platformen: Spotify, YouTube en Bandcamp.

Brutal Reality
Drie jaar na het ontstaan ​​van Angel Disorder brengt de band in 2012 in eigen beheer debuutdemo Brutal Reality uit, opgenomen in The Alien Music Cave te Hoogeveen en gemixt en gemastered door Sebastiaan Pierik. Door omstandigheden komt de band na de release in een hiatus die duurt tot 2019. Vanaf dat jaar wordt de draad weer opgepakt, omdat Dick Kloosterhuis (zang/bas) tijdens een barbecue bij de lokale metalvereniging in Coevorden Henry ten Napel weet te overtuigen om toch weer verder te gaan met die zo noodzakelijke “uitlaatklep”.

Drummer
De zoektocht naar een drummer start en die wordt uiteindelijk wordt gevonden in Klazienaveen. Maik Snippe, op dat moment slagwerker bij de metalband D.A.M.N., wil het wel proberen omdat hij zich meer wil bekwamen in een wat extremere metalstijl. Achter zijn woning gaat het drietal vervolgens aan de slag in een zwevende studio. Er wordt gewerkt aan nieuwe nummers en oude riffs en nummers uit de beginperiode worden uit de kast gehaald, afgestoft en toegevoegd aan de nieuwe tracklist. Later voegt sologitarist David Veldhuis zich bij de line-up. De weg naar de nieuwe EP die inmiddels de titel Toxic Wrath heeft gekregen, verloopt niet helemaal soepel. Na corona en de daarbij behorende opgelegde regels en maatregelen en wat andere zaken, valt de band weer even kortstondig uit elkaar.

Toch is Angel Disorder na een stilte van een aantal maanden ineens weer actief en dit keer met Marco Arends (Altar, ex-God Dethroned) achter de drumkit. Er zit weer beweging in!

Metalfront Coevorden
De band vindt een nieuwe ruimte om te repeteren dicht bij huis: het gebouw van Metalfront Coevorden. De vertraging nu wel beu wordt het gaspedaal aardig ingetrapt, wordt er als bezetenen geoefend zodat iedereen zo snel mogelijk op elkaar is ingespeeld en worden alle vijf tracks plus nog een last minute extra song, binnen een half jaar goed genoeg geacht voor opname. Sebastiaan Pierik wordt weer benaderd voor de opnames en hij laat weten het graag te willen doen, hij heeft wel weer zin in een metalproject waarvan de muziek toch nèt iets anders is dan die van de meeste andere metalbands.

In november 2022 wordt de oefenruimte ingericht als studio en beginnen de langverwachte opnames. Er zijn ongeveer 16 uren verdeeld over drie opnamedagen nodig, voordat alle nummers op de band staan. De mixing en mastering zijn deze zomer met succes afgerond.

Angel Disorder (vlnr): Marco Arends (drums), Dick Kloosterhuis (zang/bas), Henry ten Napel (zang/gitaar). Foto: Erik Blauwgeers

Resultaat
Het resultaat is volgens de bandleden van Angel Disorder “achteraf toch wel verrassend te noemen.” De mix klinkt punk- en thrashachtig met een bepaalde zwaarte, de felheid van punk met genoeg uitstapjes naar doom en death metal en expres zo bedoeld ook af en toe licht ‘over the top’ maar de productie is ook weer niet al te strak en dat is precies waar de heren vanaf het begin een punt van hebben gemaakt: “Het moet allemaal niet té perfect klinken”.

Nu alle muziek gemasterd is en gereed voor persing, moest er natuurlijk een drukker gevonden worden om het geheel in productie te nemen. Na wat rondvragen kwam de band uiteindelijk terecht bij Alwin Roes, voor de kenners wel bekend als eigenaar van Doc Holiday Metal Productions, die eigenlijk geheel onverwacht aanbiedt om de cd in productie te laten nemen via zijn Doc Records. Het album is als pre-order inmiddels te verkrijgen via docrecordsdhmp@gmail.com.

Tracklisting:

  1. Toxic Wrath
  2. At the Skies
  3. Morbid Death
  4. Imprisoned and Cold
  5. Plow through the Flesh
  6. Angel Disorder (bonustrack, 2022 edit)

Links: