Afgelastingen door het coronavirus? Update [12/03/20, 19u05]

12/3 Update: Vandaag heeft de Nederlandse premier, Mark Rutte, verscherpte maatregelen aangekondigd tegen verdere verspreiding van het COVID-19 (corona) virus in Nederland. Evenementen met meer dan honderd personen in Nederland worden afgelast, mensen moeten thuiswerken indien mogelijk en wie koorts of luchtwegklachten heeft, moet sowieso binnenblijven. De maatregelen gelden in ieder geval tot 31 maart.

Veel locaties hebben de geplande optredens in maart al afgezegd, waaronder de Baroeg, Dynamo en de Melkweg, en de rest zal snel volgen, indien zij dit nog niet hebben gedaan. Ook bands en bookingmaatschappijen laten massaal weten dat zij concerten en toers afzeggen omwille van de gezondheidsrisico’s. Voor de getroffen concertgangers het advies om de afgelaste evenementen en de organisaties ervan in de gaten te houden voor een nieuwe datum, compensatie of hoe je jouw geld terug kunt krijgen.

11/3 Update: Trix Antwerpen besliste om – op vraag van de band zelf – het optreden van Russian Circles (donderdag 12/3) te verleggen naar een latere, nog te bepalen datum. De concertzaal volgt hiermee het advies van de Belgische regering om indoor optredens waar meer dan duizend mensen op aanwezig zijn niet te laten doorgaan. Voor de concerten van Rex Orange County (22/3), Millionaire (29/3) en Sisters Of Mercy (31/3) is Trix nog in gesprek met de desbetreffende bands en hun management.

De Roma (Antwerpen) Laat concerten en evenementen voor minder dan duizend mensen voorlopig doorgaan zoals gepland. Evenementen waar meer dan duizend man op af komt zullen wel worden uitgesteld of verspreid over meerdere datums om de capaciteit te verminderen. Tickets van geannuleerde concerten zullen worden terugbetaald aldus de woordvoerder van de Roma.

Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Group, zegt dat er tot 31 maart geen concerten doorgaan in het Sportpaleis, de Lotto Arena (beiden Antwerpen) en Vorst Nationaal (Brussel). Men zal de geplande optredens proberen verplaatsen, indien dit niet mogelijk is zullen tickets terugbetaald worden.

10/3 Update: Poppodium 013 liet zonet weten dat de optredens van Agnes Obel (13 maart) en Papa Roach/Hollywood Undead (14 maart) afgelast worden. Het optreden van Obel wordt verplaatst naar vrijdag 7 augustus. Voor het optreden van Papa Roach en Hollywood Undead wordt nog gezocht naar een beschikbare datum.

Origineel bericht: De Brusselse regering besliste vandaag om alle publieke indoor bijeenkomsten waar meer dan duizend mensen op aanwezig zullen zijn, vanaf elf maart te verbieden. Dit verbod geldt voor het volledige Brusselse hoofdstedelijke gebied. Vooral de AB, Vorst nationaal en het koninklijk circus zullen dus in eerste instantie getroffen worden door deze maatregel. Opvallend is wel dat het optreden van de Bay Area Thrashers Testament, Death Angel en Exodus vanavond gewoon door kan gaan.

Het valt nog af te wachten wat de andere steden en concertzalen zullen beslissen. In de Gentse Vooruit besliste men om alle evenementen te laten doorgaan, maar er zal maximaal 950 man binnen worden gelaten.  Andere zalen zoals Trix en Roma (België), maar ook 013 en Effenaar (Nederland) hebben nog geen vergaande maatregelen getroffen, maar de kans bestaat dat ook hier concerten kunnen worden afgelast.

Zware Metalen zal jullie op de hoogte houden. Was in tussentijd zeker genoeg jullie metalhandjes!

AB
Vorst Nationaal
Effenaar
Doornroosje
Vooruit Kunstencentrum
Trix Antwerpen
013