The March into Walhalla: krijgsvrouwen en -mannen verzamelen zich in Gigant Apeldoorn

Aan het begin van het jaar verzamelen alle Vikingstrijders zich in Apeldoorn. Klaar voor het gevecht om alle black, death, folk en pagan metal op te vangen. De locatie is de Gigant in Apeldoorn waar March Into Walhalla de ultieme confrontatie is. Een festival op de eerste zaterdag in januari op poten gezet door dezelfde organisatie als Brainstorm Fest. Het plan is het aantreden van zeven bands. Echter, door ziekte is Aktarum toch genoodzaakt om thuis te blijven. Dat maakt de pret voor de andere bands er niet minder om.

Als Mourning Wood de instrumenten oppakt is duidelijk dat deze heren er veel zin in hebben. Het oogt allemaal bijzonder vrolijk en ook de wat jolig afsluitende cover maakt het feestweekend voor de band compleet. De bezoekers genieten lekker mee. Daarna gaat het wat harder en serieuzer met Neverus. Die zet een solide show neer waarin de band zijn recentelijk uitgebrachte plaat de zaal in spuwt. Het Duitse gezelschap Craving is de volgende met lekkere melodieuze death metal.

Wat echt van het podium knalt is het Friese Baldrs Draumar. Dit gezelschap zet de boel goed op z’n  kop met een overtuigende set. Hier en daar gaat een Crimson Moonlight houdt zich bezig met liturgical black metal. Op het podium is het een vette show; lekker donker en ‘full in your face’ en oren.

Met een headliner als Saor heeft het March Into Walhalla een mooie grote naam als afsluiter. Het voordeel is dat de uitgebrachte muziek van deze band gevarieerd is. Op een blackmetalfestival kunnen ze ook goed headliner zijn. In Apeldoorn wordt er uitgepakt met een zangeres die als toevoeging ook de traditionele instrumenten speelt. Een heerlijke afsluitende set die bestaat uit zes nummers, maar dat is geen enkel probleem. Saor grijpt de aandacht van de aanwezigen en laat niet meer los. Op naar de volgende Vikingstrijd. March Into Walhalla wordt zo een mooie toevoeging in het festivallandschap.

(Mourning Wood)

(Neverus)

(Craving)

(Baldrs Draumar)

(Crimson Moonlight)

(Saor)

Datum en locatie

6 januari 2024, Poppodium Gigant, Apeldoorn

Foto's:

Frido Stolte (The View Photography)

Link: