For You Chester: Grey Daze eert een grootheid in Hengelo

Als een beginnende band probeer je je weg te vinden in het muzikale landschap. Dat het soms raar kan lopen en je jaren later ‘on the road’ bent ter ere en in herinnering aan je zanger die er niet meer is, moet dat toch een apart gevoel geven. Bij het Amerikaanse Grey Daze is het wel een erg bijzondere zanger die ze moeten missen. Hoe ga je nou Chester Bennington vervangen? De man die de band mede oprichtte, later furore maakt bij Linkin Park en wereldberoemd wordt.

Er waren reünieplannen voor het overlijden van Bennington. Maar uit die droevige gebeurtenis bloeide ook iets moois voort. Grey Daze komt weer samen, speelt muziek en brengt samen met de nabestaanden van Bennington een album uit: Amends. Daarop is de originele zang van Bennington gecombineerd met opnieuw opgenomen instrumentatie. Het bijzondere album wordt goed ontvangen door het publiek. Ook na de release van Amends blijft de band muziek maken en brengt in 2022 zelfs een tweede album uit, The Phoenix, ook dit keer met de originele zang van Bennington.

Met de toevoeging van zanger Cris Hodges wordt er een Europese tour gepland onder de naam ‘For You Chester’. Nederland zou daarbij niet aangedaan worden maar via een connectie met een vriend uit Enschede treedt de band toch op in Metropool in Hengelo. De eerste show van de tour in een kleine zaal en strak uitverkocht. Een mooie en bijzondere manier om de muziek te eren waar Chester Bennington deel van uit maakte.

Als voorprogramma speelt op 4 mei het Twentse ILÆNDER. Een stevige alternatieve rockband die net de eerste single I Know Nothing uitgebracht heeft. Dat klinkt allemaal erg goed maar dat kan ook niet anders gezien de ervaring van de bandleden in bands als Ten Times A Million, Cryptosis, No Gods, No Masters en SCRUM en een duidelijke gezamenlijke voorliefde voor Deftones. Fotograaf Frido Stolte is aanwezig voor Zware Metalen om de avond visueel vast te leggen.

(Grey Daze)

Datum en locatie

4 mei 2024, Metropool, Hengelo

Foto's:

Frido Stolte (The View Photography)

Link: