Zware Metalen Festival part II

Zware Metalen Festival part II

Zondag 11 mei 2003 – Baroeg Rotterdam

Na vorig jaar in de Atak in Enschede haar succesvolle eerste editie ondergaan te hebben, was ditmaal de Baroeg in Rotterdam de plaats van handeling voor ons eigen Zware Metalen Festival. Zo’n 150 metalheads lieten hun moeders op deze moederdag voor wat ze waren en maakten er samen een geslaagde 2de editie van. Displeased Records zorgde voor de broodnodige merchandise en Helmet, TNightmare en Judge M. pakten hun digitale schrijfgerei erbij en laatstgenoemde schoot nog wat plaatjes om voor u allen verslag uit te brengen..

Triple 7 – Helmet

De eer van de aftrap was ditmaal voor de band Triple 7, zoals velen van
jullie weten een echte ZM band. Met hun onlangs verschenen tweede demo
proberen de heren hun progressieve van-alles-wat metal bij het publiek
te krijgen en daar zijn ze dan ook zeer goed in geslaagd. Ondanks het
vroege tijdstip zat de stemming er bij zowel de band als het publiek
goed snel in.

Ondanks het op gezette tijden brakke geluid wisten de heren van Triple 7
toch een goede show neer te zetten. Hun, bij ondergetekende, van de demos
welbekende nummers vlogen door de Baroeg en de band had het duidelijk
naar zijn zin en hoewel het onder het publiek duidelijk niet de meest
geliefde metal-stijl betrof was het enthousiasme er niet minder om.

Sanatorium – TNightmare

Nadat het vroeg aanwezige publiek door Triple 7 opgewarmd was voor een veelbelovende dag metal, kreeg het Sanatorium voorgeschoteld. Deze Slowaakse band heeft net zijn 2e volwaardige cd “Goresoaked Reincarnation” released, welke op deze tour met Internal Suffering voor het eerst live ten gehore werd gebracht. De brute death metal van Sanatorium kwam goed aan bij het publiek. De band zette een solide set neer, en enkele metalheads stonden al voor het podium te headbangen en te moshen.

Officium Triste – Helmet

Als derde band was het de beurt aan de welbekende doomformatie Officium
Triste. De band leek wat onwennig van start te gaan tegenover het weinige
Baroeg publiek, maar zodra de trage, overweldigende doom door de zaal
klinkt(*) stortten de bandleden zich vol overgave op hun muziek en kon
menig metalhead zijn nekspieren niet meer bedwingen.

De sfeervolle muziek van Officium Triste bracht de mensen in een
gezellige stemming, of ze nu enthousiast stonden te bangen of rustig met
een drankje in hun hand stonden te genieten. En hoewel de speeltijd vanwege
het uitvallen van Satanic Slaughter met een kwartier verlengd werd was zelfs
een uur niet genoeg voor deze band en was het veel te snel voorbij.

*) als ik zeg ‘klinkt’ dan bedoel ik eigenlijk ‘kraakt’ en ‘ruist’, want
het geluid was ook hier weer niet om over naar huis te schrijven.

Internal Suffering – TNightmare

De eerste band na de ingelaste pauze was Internal Suffering. De Colombiaanse band, die onder contract staat bij Displeased Records, had een Colombiaanse vlag voor het drumstel gehangen en stond erg enthousiast en zeer strak te spelen. De brute death metal sloeg in als een moker, en er was dan ook een vrijwel constante moshpit voor het podium. Voor menigeen zal deze band het hoogtepunt van de dag geweest zijn!

Pentacle – TNightmare

De 5e band van de dag, en eigenlijk de geplande headliner, was Pentacle. De zanger/bassist vertelde vlak voor het eerste nummer dat er gerust geheadbangd mocht worden, en dat gebeurde ook! De stemming zat er natuurlijk al goed in na het geweldige optreden van Internal Suffering, maar Pentacle wist de al geslaagde dag met goed succes voort te zetten.

De band zette een goede set neer, en had erg goed geluid. Op de smeekbeden om een toegift antwoordde Pentacle met een nieuw nummer, waarna Pentacle toch echt het podium moest verlaten. Pentacle hoopt deze zomer een split 10″ met Blood Storm te releasen.

Avenger – Judge M.

Na het eerder deze week afzeggen van Lord Belial vanwege ziekte en Satanic Slaughter op de dag van het festival zelf autopech kreeg, bleef voor de black metalliefhebbers alleen het Zweedse Avenger nog over. Aangezien de heren samen met Satanic Slaughter onderweg waren en nog 700 kilometer vanuit Duitsland moesten komen rijden, arriveerde het gezelschap pas rond de klok van half negen. Het programma werd dusdanig omgegooid dat Avenger van 2de band ineens de headliner van het 2de ZM Fest werd.

Aangezien veel bezoekers er na het optreden van Pentacle de brui aan gaven en huiswaards keerden, speelde Avenger voor slechts een handjevol bezoekers. Deze viermans-formatie speelde jaren ’90 mid-tempo black metal waarbij de meeste vocalen door de drummer voor zijn rekening genomen werden, hier en daar bijgestaan door een van de gitaristen. Dat er weinig publiek meer over was deerde de band absoluut niet en ze gingen er helemaal voor. Grote klasse!! Ook al ben ik niet echt een black metalkenner cq. liefhebber, ik kon dit optreden toch wel waarderen. Ik meende zelfs nog een Hypocrisy-cover in de set te herkennen. Rond kwart over 10 was het uit met de pret en konden we terugkijken op een geslaagde editie van het 2de Zware Metalen Festival…