Pitfest 2023: Starbucksmetal en een klein applaus voor relschoppers (zaterdag)

Het is weer tijd voor drie dagen oorterreur in het altijd gezellige Emmen. Pitfest! Pitfest is overigens het enige gezellige aan Emmen volgens mij, maar dat terzijde (sorry!). Het festival richt zich op het zwaardere metaal in de punk- en deathmetalhoek. Dit jaar is de opkomst zo’n vierduizend mensen en is er een camping voor achthonderd gasten. Het is een gemoedelijk festival waar een breed pluimage aan types komt. Pitfest heeft verrassend genoeg op zondag blackmetalband Marduk en op zaterdag Mayhem gestrikt als hoofdact. Voeg daar nog een hoop vette punk- en andere metalbands bij en er was voor mij voldoende reden om de reis naar Emmen af te leggen. Op de zaterdag in elk geval, want het kan niet altijd feest zijn. Frido Stolte van The View Photography legde de optredens op de gevoelige plaat vast voor het nageslacht. Pitfest heeft gezorgd voor drie podia met acts die bijna naadloos in elkaar overlopen, met af en toe een paar minuten welverdiende oorrust. Het grootste podium is de Ellert Stage op de weide, iets kleiner is de overdekte Brammert Stage en voor de echte punkervaring is er de overdekte tent genaamd “Het Punkhol”.

Radeloos///Ziedend

Frido was al wel braaf aanwezig toen de Nijmegenaren van Radeloos///Ziedend het podium betraden. Op de foto’s ziet het er in elk geval uit als een gezond potje haatvolle crust. Oordeelt u zelf:

Slaughterday

Of we klaar zijn voor een ‘brutal death metal attack’ zoals Slaughterday provocerend vraagt? Ik had gehoopt op een chille binnenkomer eerlijk gezegd. Een stukje viool, een psychedelisch baslijntje en een emotionele diva popstem die zingt over verloren liefdes en dat het leven zo zwaar is als je geen broccoli lust, of weet ik waar die popnummers allemaal over gaan. Nee man, natuurlijk zijn we er klaar voor! Pompen met die subwoofer!

De Duitsers van Slaughterday maken typische death metal. De houterige vocalist brult de boel overtuigend aan elkaar tussen de vele groovende stukken. De podiumpresentatie is eenvoudig en vrij statisch, maar dat past wel bij de muziek die ook geen poespas kent. De muziek zelf is niet erg opvallend en het lijkt allemaal nogal op elkaar. Een beetje hak-op-de-tak misschien, maar genoeg death metal om de nekspieren vast een eerste oefening te geven. Een track die er voor mij live uitspringt is Expulsed From Decay welke een stuk trager is dan de rest. Hiermee trekt de band het optreden open. Op de basgitaar hebben we Barbie (nee geintje, cool haar). De solo’s komen niet altijd even dik door de geluidsmuur heen, waardoor die wat verwateren. Een degelijk optreden van een degelijke band.

Lifelong

De bands lopen wat in elkaar over, dus Slaughterday moest het even zonder mijn veelbetekenende support stellen. Lifelong staat vandaag in het Punkhol. Ik worstel mij door de laaghangende wietdampen heen. Achter de wolk van dichte mist doemt een extravagant gezelschap op. Een bodybuilder, een opa met een zonnebril, een scholier van de frikandelbroodjesetende leeftijd, een skater… Dit is de meest inclusieve band die ik tot nu toe vandaag heb gezien (het is de tweede band pas, maar toch). De band heeft ook T-shirts met de opdruk ‘Sorry dat ik soms een mongool ben’.

De band maakt doom/sludge/hardcore, waarbij er vooral een heel mistige en psychedelische ‘vibe’ in zit. Orange Goblin komt misschien nog wel het dichtst bij. De zanger is Robin John, die normaal gesproken altijd woest aan het brullen is bij Mouflon. Hij kan echter ook zingen en dat doet hij met dezelfde intensiteit. Charismatische vent is het wel. “Welkom op onze laatste show!” deelt hij mee alsof het een leuke boodschap is. De band gooit schijnbaar de handdoek in de ring na dit Pitfestavontuur. Ze maken er desondanks nog wat van en ik moet zeggen dat het retestrak klinkt vandaag. Het mag dan een bonte verzameling figuren zijn, het samenspel is doorleefd. Jammer, dat het de laatste keer was, want ik had ze nog wel eens willen zien.

Mindwar

De Belgen van Mindwar zijn andere koek. Dit is hardcore met een attitude. De band begint met Empty Values waardoor gelijk de dikke basgitaar de boventoon voert. De breaks zijn van het niveau crabcore en het duurt logischerwijs niet lang voordat de tent wordt afgebroken en er wilde danspasjes te zien zijn. Anthony Morel vertelt het publiek precies wat hij ervan vindt. Met wilde hiphopgebaren rolt hij zich vloeiend door de setlist heen. De band is een geoliede machine. Het publiek mag dit optreden zelf ook meedoen. Vooraan staat een horde die-hard fans die de muziek woord voor woord meeschreeuwen. Still At War wordt daardoor half ingeschreeuwd door een paar gasten die gretig in de microfoon roepen. Collective Compulsion volgt en doet het live ook hard. De bassist is vaak een beetje de stille van een band, maar bij Mindwar spat het enthousiasme er vanaf. Zoals het oude spreekwoord zegt: als minimaal twee mensen op het podium er keihard voor gaan is het een geslaagd optreden. Ik laat u zelf de conclusie trekken. Helaas stopt de band er wel ietsje eerder mee.

Brutal Sphincter

Het provocerende Brutal Sphincter staat op de Ellert Stage klaar om de boel naar de Filistijnen te helpen. Deze Belgische band is wat Pitfest nodig heeft. Het optreden is hilarisch, maar ook muzikaal een hoogstandje. Drummer Leopoold is snel en op de maat. Deze man heeft talent. Hij tilt de muziek van deze band eigenhandig naar een hoger niveau. Het gitaarwerk is niet heel ingewikkeld, maar het zijn wel echt lekkere nummertjes die deze band maakt. De twee brulboeien leveren daar ook hun gore bijdrage aan. Ik ga ook helemaal stuk om bassist Germain ‘Spermain’ Bodeus en zijn gedurfde dansjes. Buiten zijn podiumpresentatie mag hij ook geregeld een keistrakke bassolo laten horen. De band trakteert vandaag op Marc Dutroux National Hero. Het is wel verfrissend, zo’n goregrind band die niet alleen over dode foetussen en anale aandoeningen rept. Daarna speelt de band Autistic Meltdown. Een korte enquête volgt waarin het publiek wordt gevraagd of zij last hebben van een kater. Als daar geen bevestiging op komt is het verzoek of men tijdens Anders Breivik Utoya Party even een pit wil maken. Dat gaat uitstekend.

Voor het volgende nummer mogen alle dames in de pit komen staan, wat ook daadwerkelijk gebeurt. The Art of Squirting wordt gespeeld als een veelbetekenend eerbetoon aan de vaginadragende medemensen. Er komt een nieuw album aan (joepie) en de band speelt vandaag Tony Hawk Pro Choice van dat album. Het is prima in de lijn der verwachtingen, misschien een beetje eclectischer dan het vorige werk. Het publiek is niet te beroerd om er een feest van te maken dat de band ook verdient. Tijdens Analhu Akbar rent het publiek vrolijk om de tent in het midden van het veld heen. Waarna gebroederlijk de polonaise wordt ingezet. Op het podium worden nog steeds danspasjes uitgevoerd en stoken de twee brulboeien het publiek verder op. Tijdens Unvaxxed Lives Matter volgt op de koop toe nog een wall of death, waarna alle mogelijke vormen van metalvertier op zijn. De band zwaait nog even naar het publiek en krijgt het welverdiende applaus.

Azijnpisser

Tijdens het optreden van Brutal Sphincter ga ik uit nieuwsgierigheid nog even kijken bij een band waarvan ik de naam niet erg kan waarderen. Het is het Nederlandse Azijnpisser. Er zouden immers foto’s gemaakt worden van dit olijke stelletje punkers. Ik ben er maar kort, maar lang genoeg om een indruk te krijgen. Vergeleken met het retestrakke en entertainende optreden van Brutal Sphincter is het een beetje een contrast. Het is natuurlijk ook een heel ander genre. De echte punkers worden hier op hun wenken bediend. De vocaliste staat in een soort onhandige lunge-houding op het podium, terwijl de band redelijk rommelige punk voordraagt. Het is een lekker deugdelijk staaltje garage punk. Er zit emotie in en dat voel je. Alleen word ik wel een beetje ongemakkelijk van de presentatie. Het voelt een beetje alsof de band zelf niet helemaal goed heeft nagedacht over hoe ze deze hakkerige punkmuziek gaan presenteren vandaag. Prima voor een punkband uit de garage overigens, maar écht goed vind ik het niet. Het Punkhol waar de band aantreedt vandaag, is tot de nok toe gevuld. Frido weet de band op de gevoelige plaat vast te leggen.

Knife

De Duitsers van Knife beginnen gelijk met de aanval. De band speelt de show alsof het een thuiswedstrijd is. Dat aanstekelijke zelfvertrouwen uit zich enerzijds in pogingen om het publiek mee te laten zingen. Maar op een festival werkt dat natuurlijk altijd maar half, want een hele club mensen kent je band niet. Desondanks gaat Knife stug door en slaagt er uiteindelijk op geheel eigen wijze in om een dijk van een show neer te zetten. Wat een stem heeft die vocalist ook! De basgitaar is wat al te aanwezig op de Brammert Stage, waar iets meer gitaar de voorkeur heeft bij zulke melodieuze muziek.

Tijdens de tweede track Black Leather Hounds is te merken dat deze band zowaar nog furieuzer klinkt wanneer hij live speelt. Men volgt op met I Am The Priest. De invloeden van Venom zijn niet te missen, zeker in de vocale ritmes. Fascisten krijgen er tussendoor nog even van langs van Vince Nihil, maar verder vindt hij vandaag alles ‘amazing’. De pits tijdens het optreden vallen mee, maar de muziek leent zich daar ook net wat minder voor dan de moshende punk die andere bands meebrengen. Behold the Horse of War wordt nog kundig voorgedragen waarna de band weer aftaait. Een genietbaar optreden, waar alleen wat teveel bas in zat.

Messiah

Yes! Messiah! Wat een vette band is dat. Het is ouwe lullenmuziek, maar wel hele vette ouwe lullenmuziek. Sinds het overlijden van Andy Kaina doet Marcus Seebach de vocalen. Dat heeft een behoorlijke impact op het geluid. Waar Andy Kaina een opvallend smerige death-/thrashstrot had, is Marcus Seebach veel toegankelijker. Hij heeft ook een iets hogere toon. Toch ben ik vandaag zeker onder de indruk van zijn uithoudingsvermogen en presentatie. Hij is verrassend goed bij stem en als nieuweling heeft hij de liedjes erg goed onder de knie. De band begint met Messiah, waarna Space Invaders wordt ingezet. Het zijn tracks die de tand des tijds bijzonder goed hebben doorstaan.

We springen verder naar voren met Choir of Horrors en nog veel verder met het recente Morte Al Dente. Bassist Patrick Hersche pakt de hoofdrol in het groovende intro. Het is allemaal strak gespeeld voor zo’n koppel met heren op leeftijd! Er is ook sprake van volledige overgave bij alle bandleden. Dit zijn mannen met een passie en het optreden is solide. Het rauwe Singularity staat nog op de lijst en de band gaat weer een paar jaartjes terug in de tijd met Total Maniac. Het publiek wordt tussendoor uitvoerig bedankt. Condemned Cell wordt eruit geperst en tijdens Extreme Cold Weather gaan de hoorntjes de lucht in en wordt er zelfs meegeklapt. Een prachtige uitsmijter en de band neemt afscheid met de woorden: ‘See you later, or in hell!’. Niks meer aan doen!

Verwoed

Ik heb een paar nummertjes van Messiah gemist en ik sla mezelf nog steeds voor mijn kop. Verwoed was aan het spelen. De band was mij onbekend. Nu niet meer. Het contrast met Messiah is groot, misschien dat ik daarom extra teleurgesteld ben. Waar Messiah een band is van groove, gevatte death/thrash en heel veel zichtbaar speelplezier, speelt Verwoed een soort ongeïnspireerde Starbucksmetal. Inspiratie is er trouwens wel, van een band als Deathspell Omega, maar ook weer niet zo goed hoor. Qua sfeer ligt de Franse band in de buurt, maar de technische insteek moet je hier niet verwachten.

Deze hipstervergadering die moderne black metal speelt is vandaag voorzien van een volle tent. Het is absoluut niet mijn ding, vooral omdat men zo hard wil. Verder Van Het Licht bijvoorbeeld, waar dan een toon heel lang wordt aangehouden en de band zo semi-intellectueel het publiek in staart alsof er zich zojuist een briljant muzikaal hoogtepunt heeft voltrokken. Mijn tenen krommen ervan.

De teksten heb ik er ook nog eens bijgepakt:

Dwalend en op zoekMijn bestemming nimmer bereiktGeestesmoe en zwakDeins ik achteruitSteeds verderVerder van het licht

Ik hou niet van dit soort meelijwekkende quatsch. Ook de drummer lijkt er vandaag niet optimaal in te zitten en klinkt niet telkens on point. De gitaristen weten er creatief mee om te gaan en bewegen organisch mee. Het is wat dat betreft meer een band die op gevoel speelt. Aan de volle tent te zien is ook voor deze band van eigen bodem genoeg animo vandaag. En dat is natuurlijk helemaal prima, want ieder zijn ding. Als ik het van de positieve kant bekijk is Verwoed in elk geval een band waarbij de podiumpresentatie precies past bij de muziek en dat zal de liefhebbers daarom zeker deugd doen. De volgende keer sturen we er wel een redacteur op af waarbij de muziek van Verwoed wel een gevoelige (in positieve zin) snaar weet te raken. En niet eentje die zijn ogen wil uitsteken bij het aanschouwen van deze band.

Harlott

Harlott betreft een groep Australische metaalhoofden. Gelijk bij binnenkomst wordt vast meegedeeld dat dit optreden keihard gaat zuigen voor iedereen die niet van thrash houdt. Wie de fuck houdt er nou niet van thrash? Ik wel in elk geval. Dat komt heel goed uit, want Harlott is in vorm vandaag. De band speelt strak als de neten. Andrew Hudson heeft hele verhalen en praat ronduit met het publiek. Hij gaat er daarbij vanuit dat niemand hem verstaat vanwege zijn accent (misschien waar). Dit was ook het enige wat ik ervan heb verstaan. O ja, en of we even een pit willen maken. En dat lukt. Bij Idol Minded gaat het los. De aanvullende vocalen worden waargenomen door Tom Richards, die niet onderdoet voor de kwaliteit van de vocalist. De band speelt ook een nieuw nummer, waarvan ik de titel niet kon verstaan. Er wordt duchtig het publiek ingeloerd om te kijken hoe het wordt ontvangen. Volgens mij ging het volgens plan, want de pit ging gewoon door.

Daarna speelt de band Heretic. Van tevoren informeert Andrew Hudson nog wie het album heeft, waarna hij aangeeft blij te zijn dat hij de tien mensen die het album hebben gekocht een keer in levende lijve ziet. Op de koop toe biedt hij nog excuses aan voor zijn accent. Deze underdogpresentatie werkt prima. De band is goedgemutst en neemt zichzelf niet al te serieus. De band sluit het optreden af met Means To An End. Na een paar maten stopt de band abrupt en bereid het publiek voor: ‘het volgende gedeelte is goed moshbaar!’ Het publiek slikt het als zoete koek en knokt zich ongans voor het podium wanneer de band weer inzet. De band lijkt vandaag een soort van verrast van de positieve respons. Iets wat mijns inziens helemaal niet verrassend hoeft te zijn als je zulke skills laat horen! Een fan wil nog graag een plectrum bekomen, maar dat feest gaat niet door, want de rest van de tour moet er ook nog mee gespeeld worden. En zo verlieten de mannen van Harlott het podium, op weg naar een volgend optreden. Die wil ik nog wel eens meemaken!

To The Wire

In het punkhol staat To The Wire. Een jonge band die 80’s/90’s hardcore maakt. De band klinkt alsof ze kersvers van de Metalbattle komen. De vocalist kermt als een biggetje klaar voor de slacht en de muziek mosht lekker een eind weg. Dit is best een leuke band met muziek die gedateerd klinkt en juist daarom karakter heeft. Desondanks heeft de band nog wat weinig overwicht en ondanks het aardige spel klinkt het allemaal nog wel heel vers van de pers.

Full of Hell

Een rechtstreekse verbinding met het psychiatrische ziekenhuis is gelegd. Full of Hell is binnen. Deze duistere grindcore met noiseinvloeden is niet voor vrolijke mensen. Vocalist Dylan Walker is bezeten en het optreden lijkt meer op een poging om zijn demonen eruit te kotsen dan een gezellige voordracht van een paar liedjes. Het ziet eruit als een intensieve therapiesessie. Dat hij er vandaag niet helemaal bij is wordt ook nog eens benadrukt door zijn opmerking dat hij zo blij is om weer in België te zijn. Ik was niet de enige die het hoorde want de hoofden in het publiek keken rond of er nog meer mensen deze lollige opmerking hadden opgevangen. Voor Dylan Walker was het geen grap. Hij is te druk bezig met zijn elektronica.

De band gaat van korte krachtpatsers als Halogen Bulb en Bound Sphinx naar iets langere tracks als Bone Coral And Brine. Het zijn toch vooral korte intense momenten die de band vandaag speelt. De microfoon pakt helaas niet alle vocale uitspattingen op, waardoor er regelmatig wat volumeverschil is. Het is een beetje zonde, omdat juist die schrille hoge screams zo’n belangrijk onderdeel zijn van de muziek van Full of Hell. Na deze afstraffing moet ik even bijkomen. Het opvolgende Dwarves laat ik dan ook verstek gaan vanwege het eten (dit jaar echt goed geregeld trouwens!) en omdat de punkrock van deze band mij sowieso niet echt kan bekoren.

Midnight

Op de Ellert Stage treedt Midnight aan. De band maakt toegankelijke black/speed metal. Mag ik zeggen dat Midnight de Ghost van de black/speed metal is? De band speelt goedgeschreven nummers die qua titels weinig aan de verbeelding overlaten. You Can’t Stop Steel, Fucking Speed And Darkness, dat kan bijna niet fout gaan. Dat gaat het ook niet. Alhoewel, tijdens All Hail Hell vliegt de gitaarkabel even los, maar dit wordt professioneel opgelost. De band zit er vandaag lekker opgefokt in en de ‘fucks’ en ‘motherfuckers’ vliegen in het rond.

Het testosterongehalte van deze muziek is niet te missen. Black Rock ‘n’ Roll is een wat oudere track die het live uitstekend doet. Szex Witchery is dan weer een recent nummer van Let There Be Witchery. Ik moet zeggen dat je wel enige ontwikkeling ziet in de manier waarop men songs schrijft, want dit is zowaar nog vloeiender geschreven met een dansbare riff. Ik had zelf nog wel wat meer nummers van de nieuwste plaat kunnen waarderen. Het is uiteindelijk een harde band en een hard optreden. Wat wil je ook anders? Omdat ik heel benieuwd ben naar hoe Lies! het er vanaf brengt vandaag laat ik Midnight achter met het veld vol headbangers en spoed mij naar het Punkhol.

Lies!

Als aantekening van dit optreden van Lies! heb ik onder andere de zin ‘Burger blob blob soow’ opgenomen. Een prima beschrijving van het optreden, denk ik. Vocalist Rene Smit , ook bekend als Smitty, heeft vandaag een safarihoedje op gedaan. Het is geen overbodige luxe met deze hitte! Waar ik het ook warm van krijg is het optreden van deze hardcoreband uit Groningen. Vorig jaar zat ene Jaap nog achter de drumkit, maar dit jaar is Marcel Siegers hemzelve uitgerukt. Het lijkt soms alsof hij een beetje moe in de polsen wordt, maar hij redt het elke keer weer precies op tijd.

De band speelt vandaag naast wat oudere tracks een aantal nummers van de nieuwe EP Rebirth en dat nieuwe werk klinkt echt erg goed. Vergeleken met het oudere materiaal (dat inmiddels al uit 2012 stamt) is het een flinke stap omhoog. Er zit veel meer groove en stemming in. De opbouw is logisch en de breaks zijn goed gevonden. Op alle fronten maakt de band een sprong naar voren. Binnenkort schijnt er een nieuw album aan te komen en het kan geen kwaad om de verschijning daarvan in de gaten te blijven houden!

Catharsis

De meest politieke band van de dag moet Catharsis zijn. Ik ben de Ellert Stage nog niet binnengestapt of de inmiddels ex-president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft de eerste sneer al te pakken. Iedereen is welkom en een muur bouwen is Satan! De band krijgt er gelijk applaus voor. Daarna wordt Choose Your Heaven ingezet. Het is een gevarieerde mix van snel en hard en traag en sfeerscheppend. Het is precies wat ik van Catharsis verwacht: kapotte vocalen en rollende drumfills. Na deze klassieker komt vocalist Brian Dingledine met een nieuwe toespraak. Het is soms net een filosofiecollege. We moeten allemaal anti-fascistisch zijn, want anders ben je een nazi is de strekking. De aanwezige nazi’s worden verzocht om de tent te verlaten. Every man for himself… and God against them all is het anarchistische vervolg. We grooven de pan uit. De microfoon wordt nog demonstratief gedropt nadat de laatste zin is uitgebraakt.

Maar niet voor lang, want er volgt nog een shout-out naar alle Parijzenaren die tegen de politie aan het vechten zijn. Ook dit kan rekenen op een klein applausje. De band zet het optreden voort met Arsonist’s Prayer, misschien wel het beste nummer van de band. Dit nummer heeft alles in zich om een goede anarcho-punktrack te zijn: een crusty riff, een hoop gescandeer, een langdurend intermezzo, d-beat en een apotheose die aanzet om het hele systeem in de fik te steken. Weinig bands weten zonder politieke overtuiging zoveel passie en bezieling in hun muziek te stoppen. Brian Dingledine rent nog door het publiek heen met een voor mij onbekende bedoeling. Hij eindigt buiten adem weer op het podium waar de band afscheid neemt, waarschijnlijk op weg naar de volgende tent om in de hens te zetten.

Phil Campbell and the Bastard Sons

Het is tijd voor heavy metal met Phil Campbell and the Bastard Sons. Voor vandaag is het een beetje de vreemde eend in de bijt. Opvallend genoeg speelt de band voor zover ik heb gehoord enkel Motörhead-nummers. Geen idee waarom, maar waarom niet? De band gaat van start met Damage Cage. Daarna volgen Rock Out en Stay Clean. Vocalist Joel Peters probeert het publiek een beetje aan de gang te krijgen, maar dat gaat mondjesmaat. Het publiek moet alvast meezingen met Born to Raise Hell. Het duurt mij allemaal vrij lang en de uiteindelijke respons van het publiek is een zesje. Waarom? Geen idee, maar misschien nog een beetje verder werken aan de gunfactor. Vervolgens moeten er nog vuisten in de lucht en ook dat gaat mondjesmaat. Muzikaal gezien staat hier een retestrakke band te spelen. Dat kan ook bijna niet anders met Phil Campbell in de gelederen en zijn goed opgevoede koters.

Just ‘Cos You Got the Power wordt er nog ingegooid en dat bevalt iedereen prima. Phil Campbell kauwt rustig zijn kauwgom weg terwijl hij de ene na de andere riff moeiteloos uit zijn gitaar trekt. (We Are) The Road Crew is het vervolg en daarna komt de legendarische gitarist zelf even aan het woord om mee te delen dat ze R.A.M.O.N.E.S. gaan spelen. Zoals gezegd is deze band vandaag een beetje de vreemde eend in de bijt, tussen al het metal- en punkgeweld, maar het is ook een band die vrijwel iedereen wel enigszins kan waarderen. Joel Peters heeft ook een opvallende en unieke stem. Hij moet denk ik alleen nog een beetje geduldiger en aardiger met zijn publiek omgaan, wil hij in de toekomst iedereen wat soepeler meekrijgen. Ik heb genoeg gezien en Sheer Terror staat vandaag voor de tweede keer dit weekend in het Punkhol en dat wil ik niet missen.

Sheer Terror

De altijd gezellige Paul Bearer van Sheer Terror staat al op het podium. Hij heeft zijn haar als een soort voetbal geverfd. De band is een mooi tussenstation tussen de heavy metal van Phil Campbell and the Bastard Sons en de (hardcore) punk van Catharsis. Sheer Terror maakt hardcorepunk van de wat zwaardere categorie met heavymetalgitaren. Als grondlegger van een hele nieuwe stroming heeft de band veel invloed gehad. Ook Sheer Terror heeft een bijzondere setlist vandaag, want er wordt gespeeld van Just Can’t Hate Enough.

Voor we goed en wel onderweg zijn krijgen meerdere mensen alvast een uitbrander, zoals blackmetal- en deathmetalbands. De band speelt Twistin and Turning, waarna ook Turnstile de ‘fuck outta here’ dient te gaan. Phil Campbell krijgt nog een middelvinger. De titeltrack blijft toch het hardste nummer van de plaat. Paul Bearer steekt er een peukie bij op. Dit wordt hem door sommige lieden niet in dank afgenomen. Er staat zelfs iemand met het bord ‘No Smoking’ voor zijn neus in het publiek. Het kan hem allemaal vrij weinig schelen. Hij rochelt zich lekker door de setlist heen met zijn ongezonde stem, maar het klinkt nog altijd bruut. Zijn gekanker op alles en iedereen is ook aan hem voorbehouden. Hij weet hoe hij het moet doen en je pikt het van hem. Sheer Terror is eenvoud, zeiken op alles en iedereen en iedereen die het niet zint moet gewoon zijn bek houden. Prima ethos vind ik.

Rudeboy

Rudeboy stond vervolgens in Brammert Stage als een soort stilte voor de storm. Ik heb het slechts zijdelings meegekregen, maar het klonk waanzinnig funky. De band speelt nummers van Urban Dance Squad. Het is niet echt de tak van sport van Zware Metalen. Ze staan er in elk geval mooi op:

Mayhem

Toch wel een beetje de band waarvoor ik vandaag gekomen ben: Mayhem. De legende uit Noorwegen staat vandaag op het podium in Emmen. De band begint met een pareltje van Daemon, namelijk Falsified and Hated. Hellhammer is een van mijn favoriete drummers, maar tijdens dit eerste nummer raakt de maat kwijt. Dat is ook gelijk het enige nummer dat een beetje de mist in loopt. De band volgt op met To Daimonion, Malum, de nieuwste single Bad Blood, My Death, Symbols of Bloodswords en Voces Ab Alta. De heren verkleden zich en ook de podiumpresentatie laat een blik in het verleden zien. We zitten in de periode De Mysteriis Dom Sathanas met allereerst Freezing Moon. Daarna volgen nog Life Eternal en Buried By Time And Dust. Bij die laatste klinkt de floortom als een schot van een tank. De band is een plezier om naar te luisteren.

De band sluit af met Deathcrush en Chainsaw Gutsfuck. Het beeld op het podium ontvouwt zich rond Atilla die druk is mensen neer te knallen met een kruis van botten, of die theatraal rondstapt en grimassen trekt. Necrobutcher geniet nog steeds zichtbaar van het ter ore brengen van zijn muziek. Het optreden zuigt de luisteraar helemaal mee in de negatieve draaikolk. De band is gekomen om de muziek voor te dragen en doet dat op een theatrale manier, waarbij de aandacht wordt verdeeld over oud en nieuw. Het enige minpuntje is dat het zelfs op dit tijdstip nog niet geheel donker is, en dat moet natuurlijk eigenlijk wel als het over de Freezing Moon gaat.

Skroetbalg

Wie mag er niet ontbreken? De Balg natuurlijk! Ik ben te druk met hoorntjes in de lucht houden bij Mayhem, maar aan de foto’s te zien is het weer ouderwets gezellig bij de Drentse punkers van Skroetbalg. Die spelen natuurlijk ook een thuiswedstrijd! De band speelt nog wel een nieuw nummertje en dat klinkt echt heel lekker. Hopelijk is het de opmaat naar een nieuw album, want de huidige albums heb ik al grijsgedraaid. Kom maar op!

Madball

Afsluiter van de dag is Madball. Om te voorkomen dat ik hier strand heb ik het niet kunnen meemaken, maar Frido was er wel bij en wist de essentie haarfijn vast te leggen:

Verslag Pitfest dag 1

Verslag Pitfest dag 3

Datum en locatie

1 juli 2023, Meerdijk, Emmen

Foto's:

Frido Stolte (The View Photography)

Links: