Molfest Gothic 16-06-2001

Molfest Gothic 16-06-2001

Afgelopen zaterdag is voor de tweede keer Molfest Gothic gehouden in J.C. Kompleks te Heerhugowaard. De zaal stroomde al vroeg aardig vol. Het publiek moest echter tot 21.00 uur wachten totdat de eerste band zijn opwachting maakte, in het door kaarsen, bloemen en Molfest-vlag versierde Kompleks. In de tussentijd mooie gelegenheid om in de cd collectie van het platenlabel Amenta Records rond te neuzen.Annatar

Na het uitlopen van de soundcheck van de andere bands was het de beurt aan Annatar om zich voor de eerste maal die avond op het podium te begeven. gelukkig hadden zij hun eigen geluidsman mee en kon hij samen met de geluidsman van Molfest de zaak snel rond krijgen
Na de intro was het Remember waarop de bezoekers getrakteerd werden. Deze band, in de stijl van After Forever en oude Within Temptation, werd geplaagd door ellende, de floorprocessor van de leadgitarist stopte er acuut mee. De band, met de in een trouwjurk uitgedoste zangeres, viel goed bij het publiek en ook de cover van de Nightrider theme viel in goede aard. Bij het laatste nummer, Doors of Night mocht M. Konings mee spelen op gitaar. Ondanks de tegenslagen voor Annatar was het een zeer geslaagd optreden.
Annatar, een band waar we in de toekomst nog meer van zullen horen, mits ze een meer eigen geluid creëren.


We, the Gods

Ondanks dat er op de posters anders vermeld stond was de tweede band van de avond het uit Breda afkomstige We, the Gods. Deze band bestaat, net als Annatar, nog niet lang en heeft pas geleden hun debuut cd “Dark Embrace”.
De doorgewinterde muzikanten verzorgden zonder moeite een geweldig optreden. Dat komt mede door ervaring opgedaan in andere bands. De stijl van We, the Gods is te vergelijken met My Dying Bride. De afwisselende cleane en gruntende stem zorgde voor een reeks uitmate sfeervolle nummers. Nadeel was echter dat ertussen de nummers zelf weinig variëteit zat waardoor het optreden enigszins eentonig overkwam.


Cassiopeia

Ook deze band heeft haar sporen reeds verdiend in muzikantenland. Na talloze wisselingen van bandleden en naamsverandering, stond de band ook vanavond weer haar mannetje.
Wat erg aantrok was het feit dat de band iets leek te hebben van ‘fuck you’, wij hoeven geen schmink of bloedacts (laatste tijd gebruikelijk in de gothic en black metal), wij kunnen ook goede muziek maken in een strak rose truitje of een nog strakker zilver pak, hetgeen overigens goed in de smaak viel bij het mannelijke publiek.
De band stak uit ten opzichte van de andere bands, vrouwelijke vocalen, een cleane mannenstem afgewisseld door een hoge en lage grunt. Cassiopeia was door haar minder vette en volle muziek wel de vreemde eend in de bijt. Dit was het laatste optreden in deze bezetting, de drummer en zangeres verlaten de band.


Oceans of Sadness

De eerste internationale band die ooit op Molfest Gothic staat. Deze band, uit het land van onze zuiderburen, speelde erg overtuigend en wist vriend en vijand te verassen met een goed optreden. De muziek van Oceans of Sadness valt eigenlijk niet meer zo zeer onder de noemer gothic, maar heeft meer weg van doom-death metal in de stijl van Amorphis, ten tijde van “Tales from the 1000 Lakes” vermengt met mid-tempo metal. Door het vele optreden hebben deze Belgen veel live-ervaring opgedaan en dat was op Molfest zeker te merken. Ze waren qua podiumpresentatie terecht de headliner van deze avond. De muziek klonk net zo strak op cd, live klinkt het zelfs een stukje overtuigender dan op cd. Alle bandleden stonden te genieten van het optreden en dat weerklonk zich in de muziek.
Ondanks het feit dat de mannen van Oceans of Sadness geen soundcheck hadden gedaan was het geluid goed, mede dankzij de hulp van Erwin, de geluidsman van Annatar. Door het uitlopen van de avond moesten een aantal mensen Oceans of Sadness missen i.v.m. het openbaar vervoer, maar de zaal was tijdens het optreden nog redelijk gevuld.


Nu Molfest Gothic voorbij is, is het wachten op de laatste Molfest
van dit jaar, Molfest Brutal. Dit zal gehouden worden zo rond eind
september, later dit jaar. De eerste band is inmiddels bevestigt en
dit is Necrology. Houd de verwikkelingen in de gaten op internet.
De Molfest site is te bekijken op http://come.to/molfest en
informatie met betrekking op het Kompleks is te bekijken op
http://go.to/kompleks.