Bonded by Metal, 10-10-2003 Effenaar Eindhoven

Bonded by Metal, 10 oktober 2003 Effenaar Eindhoven

De Effenaar was uitverkocht vanavond, en dat was ook niet vreemd gezien het programma: Exodus, Nuclear Assault en Agent Steel zijn drie grote namen in het speed/thrash genre, en de avond werd afgesloten met de death/grindcore van Mortician.

De vroege aanwezigen kregen als eerste band Prospect voorgeschoteld. Ik was ervan overtuigd dat deze band uit Litouwen kwam, maar zelf vertelden ze dat ze Zweden waren, dus dat geloof ik dan maar. De progressieve metal kreeg, naar mate het optreden vorderde en het eerste bier naar binnen gegoten werd, geleidelijk meer respons vanuit de zaal, en de band zal achteraf erg tevreden zijn geweest over het optreden.

Het geluid was deze avond over het algemeen erg goed. In tegenstelling tot bij mijn vorige bezoek aan de Effenaar, toen het geluid bij Testament veel te hard stond. Alleen tijdens Exodus wilde het geluid af en toe wat te wensen over laten, maar dit kon geen afbraak maken aan een mooie avond metal.

Na Prospect was het de beurt aan Callenish Circle. Dit optreden zag er goed en enthousiast uit, en vervangende bassist Ralph Roelvink deed zijn werk uitstekend. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat de Pestilence cover, die op Wacken 2003 wel gespeeld werd, vanavond niet de revue gepasseerd heeft. Mijn persoonlijke probleem met de muziek van Callenish Circle is dat de band zijn eigen riffs constant meteen afzwakt als het wat feller begint te klinken, wat het in mijn oren een wat brave thrash band laat blijven.

Agent Steel was een plaatsje naar voren geschoven op de avond, om mij onbekende redenen. Dit had tot gevolg dat enkele Agent Steel fans te laat binnen kwamen om deze band volledig mee te krijgen, maar er waren al genoeg trouwe fans in de zaal om een geweldige respons te geven op deze band. Onder andere “Unstoppable Force” kwam voorbij, maar het nummer “Agents of Steel” werd, tot teleurstelling van veel aanwezigen, niet gespeeld.

God Dethroned speelde dus later op de avond dan gepland. De Nederlanders lieten onder andere de nummers “Serpent King”, “Boiling Blood” en “Soul Sweeper” voorbij komen, en sloten geweldig af met de Death cover “Evil Dead”. Op de vraag of het publiek nog een oud of een nieuw nummer wilde horen, werd massaal geantwoord dat God Dethroned nog een oud nummer moest spelen.

Nuclear Assault speelde veel nummers van “Handle with Care”, onder andere “New Song”, “Critical Mass” en “Wake up”, maar ook enkele nieuwe nummers, die op een nieuw album komen te staan dat gepland staat voor 2004. Zanger/gitarist John Connelly zat geruime tijd op de rand van het podium te spelen. Ook Nuclear Assault zette een erg lekker optreden neer, en de weinige hoofden die eerder op de avond nog niet losgeschud waren, waren dat nu allemaal bijna wel.

De band van de avond was Exodus. Live ziet Exodus er altijd geweldig uit, en zo ook vanavond! Naast verplichte klassiekers als “Bonded by Blood”, “Exodus Attack” en “The Toxic Waltz” werden ook enkele nieuwe nummers gespeeld, die op de nieuwe Exodus cd “Tempo of the Damned” komen te staan, die op 2 februari 2004 uit zal komen. Deze nieuwe nummers klonken veelbelovend, en een voorproef hiervan was op deze tour te koop in de vorm van de MCD “War is my Shepherd”. Exodus was een geweldige afsluiter van een heerlijke avond thrash metal, dat zullen ongetwijfeld velen met me eens zijn.

Na Exodus was het tijd voor de aftershow, die echter door vrij veel mensen niet meer bijgewoond werd. Ondergetekende had gerekend op een flinke pauze tussen Exodus en Occult, maar de avond stoomde gewoon door. Hierdoor heb ik van Occult alleen een deel van het laatste nummer meegekregen.

Grave viel me tegen. Ik ben alleen bekend met de cd “Into the Grave”, maar er werden vanavond veel mid-tempo nieuwere nummers gespeeld. Daar was goed op te headbangen, maar ik had me verheugd op wat sneller Zweeds riffwerk. Het verplichte nummer “Into the Grave” werd natuurlijk wel gespeeld, maar dit kon mijn mening over het optreden van Grave niet naar het positieve doen doorschuiven.

Mortician is totaal niet mijn ding, en na 3 nummers hiervan gezien te hebben ben ik ook huiswaarts gekeerd. De driemanschap on stage wist wel een aantal mensen in de zaal te boeien, maar voor mij klonken live en op cd en nummer 1, 2 en 3 vooral hetzelfde en saai.

De Effenaar is een gezellige zaal, en vanavond was het geluid voor het overgrote deel ook erg goed. Wat ik wel erg naief vind is dat de drank nog steeds in glazen geschonken wordt: dit kan in een Pit nogal snel (linke) bloedige taferelen opleveren, en het verbaast me dat dat blijkbaar nog niet echt gebeurd is.

Link: