The Haunted, Mastodon & HateSphere: Eurotour 2003

The Haunted, Mastodon & HateSphere: Eurotour 2003
(26& 27 april Willemeen Arnhem, Metropool Hengelo)

In een uitverkocht Willemeen en een bijna uitverkocht Metropool trad zaterdag 26 en zondag 27 april j.l. The Haunted op, bijgestaan door het Amerikaanse Mastodon en het Deense HateSphere. Ook het Wageningse Judgement Day was in Arnhem van de partij, de band die ik vooral kende van de verhalen dat hun nieuwste demo, de in November 2002 uitgebrachte MCD “March of the apocalypse”, wel erg goed moest zijn.

Judgement Day (Dutch Death/thrashing metal since 1988)
In de Willemeen is (zoals ik reeds vermelde) de Wageningse death/thrash formatie Judgement Day aan de bill toegevoegd, wat een zeer goede zet geweest is aangezien deze band uitermate goed bij de eurotour package aansluit.
Nadat er sinds de oprichting van deze band in 1988(!) vele line-up veranderingen zijn geweest bestaat Judgement Day nu uit: Wim van Burken en Ferry Klingenberg (gitaar), Paul Beltman (ex-PASSION drums), Olivier van der Kruijf (vocalen) en Willem Hofs (bass).
Het publiek reageert enthousiast op het erg lekker klinkende Judgement Day waardoor de sfeer er al snel inzit. Het is goed te merken dat Judgement day al een tijdje meegaat, zo heeft zij onder andere al in voorprogramma’s gestaan van bands als Pungent Stench en Krabathor. De nummers worden goed gebracht en klinken prima. Zanger Olivier van der Kruijf presteert het zelfs om al headbangend zijn erg goede deathmetal vocalen ten gehore te brengen. Judgment Day was een geweldige opening voor een veelbelovende zaterdagavond.

HateSphere
De tweede band van de avond is het Deense HateSphere die net als Judgement Day death/thrash metal speelt. HateSphere bestaat sinds 2000 en heeft sinds die tijd 2 albums uitgebracht, het gelijknamige “HateSphere” uit 2000/2001 en “Bloodred Hatred” uit 2002.
De line up bestaat uit Jacob Bredahl (vocalen), Peter Lyse Hansen en Heinz (gitaar), Mikael Ehlert (bass) en Morten Toft Hansen (drums).

Hoewel de muziek niet origineel te noemen is (wordt veelal vergeleken met The Haunted, At the Gates en andere Zweedse melodische Deathmetal bands) en de nummers soms wel veel op elkaar lijken, scoort HateSphere op de schaal van entertainment erg hoog.
Het contact tussen zanger Bredahl en het publiek is erg goed, hij kreeg het zelfs in Hengelo voor elkaar om het daar ietwat stugge publiek naar voren én in beweging te krijgen. De nummers zijn erg catchy en lenen zich dan ook uitstekend voor het headbangen. HateSphere is een goede en vooral leuke live band om te zien en om gewoon simpel van te genieten.

Mastodon
Het Amerikaanse Mastodon is wat de line-up betreft een vreemde eend in de bijt. Ze brengen een geheel eigen stijl ten gehoren die niets klinkt als de andere bands. Hun stijl valt denk ik het beste te omschrijven als extreme/heavy progressive metal. De drums worden vooral gekenmerkt door het gebruik van oneven timing(!), de vele fills en heeft jazzy invloeden waardoor het soms doet denken aan Dillinger Escape Plan.
Drummer Brann Dailor (ex-Lethargy, ex-Today is the Day) is ontzettend goed in wat hij doet, het drumwerk is in één woord fenomenaal.
Het gitaarspel van gitaristen Brent Hines en Bill Kelliher (tevens ex-Lethargy, ex-Today is the Day) kenmerkt zich vooral door de stoner en progressieve/psychedelische klinkende riffs die door hun pakkende sound houvast geven aan de wirwar van geluid die op je af wordt geblazen.

De rauwe melancholische vocalen van zanger bassist Troy Sanders (die het tevens als bassist voortreffelijk doet) maakt het geheel compleet. Dit is zonder twijfel de meest originele en creatieve band die ik sinds Sun Caged vorig jaar heb mogen bewonderen.
Mastodon’s eerste full length CD “Remission” is een meesterwerkje die ik iedereen kan aanraden.

The Haunted
Na het succesvolle “The Haunted made me do it” (2000) is sinds februari dit jaar “One Kill Wonder” uit, de derde en nieuwste CD van de Zweedse death/thrashmetal formatie The Haunted. De band heeft een nieuwe zanger gevonden in Marco Aro (ex- Face Down) als vervanger voor Peter Dolving. De verdere line-up bestaat uit Anders (gitaar) en Jonas Björler (bass) die beide in At The Gates hebben gespeeld, Jensen (gitaar) en Per Möller Jensen (drums). The Haunted is als headliner de band waar het publiek voor gekomen is. En dat is met een geschiedenis van drie prima albums en een prima live reputatie zeker niet onterecht.

Dit weekend was het laatste weekend van de euro tour en de show liep als een trein. De nieuwe en oudere nummers werden moeiteloos uit de mouw geschud en de interactie met het publiek was goed. Het publiek reageerde dan ook razend enthousiast en bulderde alle teksten mee. Ook aan de vrouwelijke fans was gedacht, aan hen wordt het ietwat kalme nummer “Hollow Ground” opgedragen. Omdat de sfeer er in Arnhem zo goed in zat wordt daar als bedankje aan het publiek zelfs besloten de playlist iets uit te breiden.
Hoewel Mastodon voor mij het hoogtepunt van de beide avonden was heb ik ook van de andere optredens ontzettend genoten, het was een super weekend met super bands en heel veel nekpijn.

Ghoulliette.

Links:

  • Judgement Day
  • Hatesphere
  • Mastodon
  • The Haunted